Skip navigation
This discussion is archived

Final Cut Express Won't open!

5267 Views 26 Replies Latest reply: Jan 16, 2010 12:06 PM by think.different RSS
1 2 Previous Next
ljtham Calculating status...
Currently Being Moderated
Oct 18, 2009 4:10 AM
Hi there,
I cannot seem to open FCE since installing Snow Leopard. Every time I tried to open FCE - it reads "Final Cut Express quit unexpectdely while using the AviImporter plugin." Can anyone suggest on what to do?
iMac and Macbook Pro, Mac OS X (10.5.8)
  • Ian R. Brown Level 6 Level 6 (17,405 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 18, 2009 4:43 AM (in response to ljtham)
    It sounds as though that plugin could be responsible ..... try removing it.
    24" 2.8 GHz (Penryn) 4GB RAM iMac, Mac OS X (10.5.2), Iomega 1TB USB 2.0 HD + LaCie Quadra 500GB HD
  • Ian R. Brown Level 6 Level 6 (17,405 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 19, 2009 12:24 AM (in response to ljtham)
    Go to Hard Drive>Library>Application Support>Final Cut Express Support where you will find a folder called "Plugins".

    The plugin should be in there. Drag it out to the desktop and try FCE again.
    24" 2.8 GHz (Penryn) 4GB RAM iMac, Mac OS X (10.5.2), Iomega 1TB USB 2.0 HD + LaCie Quadra 500GB HD
  • insertcoin Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 19, 2009 3:09 AM (in response to ljtham)
    I've a similar problem but with no screen messages, simply I do click on the icons to open the app, and this never opens in a G5 Quad. The same with any version of Final Cut Pro.
    G4 Cube, Mac OS X (10.5.8)
  • Tom Wolsky Level 10 Level 10 (104,605 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 19, 2009 3:15 AM (in response to insertcoin)
    Please give complete and exact information. What G5 is this? What version of FCE is this? What OS? What QuickTime? When exactly in the load process does it fail?
    15" 2.4G MacBook Pro, Mac OS X (10.6.1)
  • Paul Rogati Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 19, 2009 8:32 AM (in response to ljtham)
    Like insertcoin, I get no error message. I watch FCE (v4.0.1) go through its setup, and when the splash screen disappears the program is shut down. I tried reinstalling with no change.
    Mac Pro 2x2.26 GHz Quad-Core Xeon, Mac OS X (10.5.8), Mac OS X Server, 16 GB RAM
  • Tom Wolsky Level 10 Level 10 (104,605 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 19, 2009 8:55 AM (in response to Paul Rogati)
    Please watch for exactly when the application closes. The splash screen is not static, it's constantly displaying what it's loading. Where exactly in the load process is the application failing?
    15" 2.4G MacBook Pro, Mac OS X (10.6.1)
  • Ian R. Brown Level 6 Level 6 (17,405 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 19, 2009 8:59 AM (in response to Paul Rogati)
    Before reinstalling you must completely uninstall like this:-

    http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303874

    It's no good just trashing the FCE icon.
    24" 2.8 GHz (Penryn) 4GB RAM iMac, Mac OS X (10.5.2), Iomega 1TB USB 2.0 HD + LaCie Quadra 500GB HD
  • Ian R. Brown Level 6 Level 6 (17,405 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 20, 2009 5:30 AM (in response to ljtham)
    If you will never need it again, trash it. if you may need it, and you haven't got the original source, you can just keep it somewhere convenient.

    Message was edited by: Ian R. Brown
    24" 2.8 GHz (Penryn) 4GB RAM iMac, Mac OS X (10.5.2), Iomega 1TB USB 2.0 HD + LaCie Quadra 500GB HD
  • Paul Rogati Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 20, 2009 10:40 AM (in response to Tom Wolsky)
    After "Loading Video Effects" starts, the program closes. - Paul
  • Tom Wolsky Level 10 Level 10 (104,605 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 20, 2009 10:54 AM (in response to Paul Rogati)
    Sounds like a conflict with a plugin. Do you have any third party video or audio plugins installed, either for Final Cut or for another application like an audio application.
    15" 2.4G MacBook Pro, Mac OS X (10.6.1)
  • Paul Rogati Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 21, 2009 9:25 AM (in response to Tom Wolsky)
    I'm not sure how to evaluate whether the plugins are Apple or not (Info doesn't state author).

    In Final Cut Express Support/Plugins I have Title 3D and Title Crawl from Boris included in FCE.

    In ProApps/Internal Plug-ins I have FxPlug/Filters and ProFX/FxPlugWrapper and a folder with FxMetaPlug files.
  • 4i2fly Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 5, 2010 3:19 PM (in response to ljtham)
    First I apologize if I am asking similar question in this thread but seemed logical.
    Apple nubee here and been searching everywhere to see how I can resolve this FCE quitting unexpectedly. The error message seems to be looking for a file that either does not exist or I cannot find it:
    Dyld Error Message:
    Library not loaded: /Library/Frameworks/ProFX.framework/Versions/A/ProFX
    Referenced from: /Applications/Final Cut Express.app/Contents/MacOS/Final Cut Express
    Reason: image not found
    I appreciate any help anyone can provide. Here's my system profile:
    I have a Macbook Pro running 10.6.2 snow leopard.
    MacBook Pro, Mac OS X (10.6.2)
1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.