Skip navigation

Mac Pro sometimes displays static after displays wake up from sleep

74492 Views 148 Replies Latest reply: Apr 6, 2014 4:18 PM by Mark Scott RSS
  • MR17 Calculating status...
    I reported the sleep/static issue to Apple tech support on Sept. 30 and reproduced the defective behavior several times while following instructions on the phone. I'm told it's been "escalated to engineering." I'll post again when I hear something, hopefully in the next day or two.
    Mac Pro, Mac OS X (10.6.1)
  • Eric Eskam Level 2 Level 2 (260 points)
    Dean M Smith wrote:
    It always rectifies itself after a couple of seconds.


    Yup - I've got the stock GeForce 120 card and a monitor plugged into the DVI port. The machine never sleeps, but I do let it sleep the display. Occasionally when waking it, I get a few seconds of static - but it always corrects itself after a couple of seconds. I have never had to power cycle the monitor.

    Message was edited by: Eric Eskam
    Dual Quad Core Mac Pro, 15" MacBook Pro (L2008), PowerBook G4 12, Mac OS X (10.6.1)
  • Tim Madsen Calculating status...
    Same problem here. Samsung 2253BW through displayport with dvi adaptor.
    MacBook Pro 13", Mac OS X (10.6.1)
  • MR17 Level 1 Level 1 (0 points)
    Still no solution from Apple, but they've been very good about calling regularly to let me know they're concerned and still working on it. I'm told it's now been logged as a "known issue." Meanwhile, I've discovered that toggling the monitor to the HDMI port (on which I have no connection) and then back to DVI causes the display to correct.

    From reading the posts in this thread, I gather people experiencing the problem have these three things in common (please correct me if I'm wrong or add anything I've missed):

    - we're using the March, 2009 version of the Mac Pro with either Leopard or Snow Leopard.
    - we're using the graphics adapter that computer ships with (Nvidia GT 120).
    - we're only getting the problem on the adapter's DVI port.
    Mac Pro (March 2009), Mac OS X (10.6.1)
  • oneguynick Calculating status...
    Pretty close:

    1. March 2009 Mac Pro
    2. ATI 4870 Video Card
    3. Adapter or not, both monitors come up snowy most of the time
    4. Leopard or Snow Leopard doesn't matter
    Mac Pro, Mac OS X (10.5.7), ATI 4870
  • MR17 Level 1 Level 1 (0 points)
    oneguynick: are you using your monitors on DVI connections?

    Question for all. Does anyone with this problem use Boot Camp? If so, have you ever had the same problem while running Windows (mine is XP SP3)? I tried this last week and I wasn't able to make the problem appear in about 15 minutes of repeatedly putting the machine to sleep and waking it up again. But it could have been just a fluke.
    Mac Pro, Mac OS X (10.6.1)
  • oneguynick Level 1 Level 1 (0 points)
    The ATI card that came with the mac pro has a displayport and a DVI. I use the little converter to run displayport to DVI on both 24" panels.
    Mac Pro, Mac OS X (10.5.7), ATI 4870
  • marisco Calculating status...
    I've had this issue since i got my Mac Pro back in March )one of the first buyers), I have been consistently told that it is to be addressed in the next update... that was 10.5.6 ... I still have this issue. Under windows 7 on bootcamp this issue does not present itself, not sure it it is windows vs. osx driver issue or what, but it is annoying.
    I have a 2.26 octad w/ gt120 hooked up to acer h233 23" 1920*1080 display
    MAC Pro 4,1 2.26 octad, Mac OS X (10.6.1)
  • reezer Calculating status...
    Exactly the same setup including the 2253BW. Multicolored snow nearly every time I awake the display when connected via mini DisplayPort.
    MacBook 5,1 (2.4GHz, 4GB RAM), Mac OS X (10.6.1)
  • Scott Thomas3 Calculating status...
    I've detailed my situation back in May of this year. Why hasn't Apple fixed this?
    Early 2009 Mac Pro, Mac OS X (10.6.2), Radeon card with two identical displays
  • MarkCutler Level 1 Level 1 (10 points)
    The 10.6.2 update clearly made a big difference for me. I did have the static after sleep on one of my 6 monitors on one occasion since the 10.6.2 update, which I installed whenever it came out - seems like weeks ago. I was getting it every couple days before 10.6.2. So, a vast improvement, but still not quite cured.
    Nehalem 2x2.26 GHz, 8x2GB RAM, 6 MONITORS!, Mac OS X (10.5.6)
  • dfuerpo Calculating status...
    Came back to this thread after not having followed it for a while. I just realized that I haven't seen the problem ONCE since upgrading to SL 10.6.2. Anyone else experience this as a fix?
    Mac Pro, Mac OS X (10.6.2)
  • MarkCutler Level 1 Level 1 (10 points)
    I reported a month ago that I had only experienced the static once after updating to OS X 10.6.2. In the past month, I would say I have seen it 3 or 4 more times. But that is still much better than before 10.6.2. Is anybody else still experiencing this occasionally?
    Nehalem 2x2.26 GHz, 8x2GB RAM, 6 MONITORS!, Mac OS X (10.5.6)
  • maxijazz Calculating status...
    OSX 10.5.8 on stock Early MP 2.26 hooked up to Dell 2709W thru DVI out.
    Static seems to come after monitor wakes from sleep. Sometimes takes 5 sec, mostly about 30 sec, few times minutes....
    Workaround is to set sleeping after 1 hour, so it occurs rarely.
    Early 2009 Mac Pro 2x2.26Ghz Stock + Dell 2709W, Mac OS X (10.5.8)
  • Windhorny Calculating status...
    I have a 1 month old mac pro, xeon 2.93 6gb. using dell 2407 through VGA port and I got my first staic screen. It looks like TV static, not a distorted picture of any kind.

    The only recent changes I made were to reduce the screen sleep time from 15min. to 10min. I also clicked on the "play random" screensaver and background box. Nothing is different. It slept all the time and I have had NO problems until about 15 minutes ago. Hopefully this does not continue as it is alarming to see.

    Also, I am getting the impression that Steve Jobs does not really care what mac owners think. we get what he wants us to have and thats that! A little dissapointed as i thought that was the whole point in giving up a blu-ray drive and vegas.

    Oh well, i do love my new toy. Ya got me.
    Late 2009 xeon 2.93 Mac Pro, Mac OS X (10.6.2), 6 gb geforce 120 dell 2407
1 ... 3 4 5 6 7 ... 10 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (1)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.