Skip navigation

"No Sim Card Installed" error

217795 Views 113 Replies Latest reply: Apr 18, 2014 7:42 PM by Jadzia Dax RSS Branched to a new discussion.
1 2 3 ... 8 Previous Next
gecko85 Level 1 Level 1 (0 points)
Currently Being Moderated
May 19, 2010 10:00 AM
For the past couple weeks, I keep losing my 3G connection and getting a "No Sim Card Installed" error. The status bar shows "No SIM" next to the wifi icon.

In the past, if I shut the iPad all the way off, then re-booted, it fixed the problem. Now, however, even that trick isn't working.

I've tried re-seating the SIM thinking it might be lose, but that's not the issue.

***? This has become very annoying, and I'm not getting the 3G use I'm paying for when it only works part of the time.
2.4Ghz MacBook, Mac OS X (10.6.3), Also 2x2.66GHz Mac Pro, 2GHz iMac Core Duo, 2.4GHz MacBook Pro
  • Allan Sampson Level 10 Level 10 (122,160 points)
    Currently Being Moderated
    May 19, 2010 10:22 AM (in response to gecko85)
    There may be a problem with the SIM card. You should be able to get a replacement micro-SIM at a local AT&T store. If no change with a new SIM card, call AppleCare or make an appointment at an Apple store if there is one nearby.
     MacBook Pro 15" Intel Core 2 Duo/2.53GHz/4GB RAM/500GB HD, Mac OS X (10.6.3),  iPod w/Video 30GB,  iPhone 3G 16GB
  • whatheck Level 5 Level 5 (4,040 points)
    Currently Being Moderated
    May 19, 2010 10:23 AM (in response to gecko85)
    Try restoring the iPad and recovering from the backup in iTunes.
    Another option is restoring the iPad and set it up as a new device, which will rule out any issues with the software on the device, but it will not recover any data saved in the backup.

    If the issue persists after restoring the iPad, try getting a replacement Micro-SIM from AT&T.

    Also, you can always make a reservation with a Genius or contact AppleCare to get the iPad serviced.
    The tips above will make sure the issue doesn't return on a new iPad.
    24" iMac, Mac OS X (10.5.6)
  • Allan Sampson Level 10 Level 10 (122,160 points)
    Currently Being Moderated
    May 19, 2010 1:25 PM (in response to gecko85)
    You're welcome.

    If you made an appointment at an Apple store, not sure if they have replacement micro-SIM cards available. If there is an AT&T corporate store nearby, stop by with your iPad to explain the problem and request a replacement micro-SIM card. There should be no charge for this. If this resolves the problem, you can cancel your appointment at the Apple store.
     MacBook Pro 15" Intel Core 2 Duo/2.53GHz/4GB RAM/500GB HD, Mac OS X (10.6.3),  iPod w/Video 30GB,  iPhone 3G 16GB
  • Allan Sampson Level 10 Level 10 (122,160 points)
    Currently Being Moderated
    May 20, 2010 2:16 PM (in response to gecko85)
    Good deal.

    Thanks for the update.
     MacBook Pro 15" Intel Core 2 Duo/2.53GHz/4GB RAM/500GB HD, Mac OS X (10.6.3),  iPod w/Video 30GB,  iPhone 3G 16GB
  • Philip Ayers Level 2 Level 2 (235 points)
    Currently Being Moderated
    May 22, 2010 7:51 AM (in response to gecko85)
    I've had the "No SIM card installed" error multiple times since getting my 3g iPad 2 weeks ago. I called Apple and they reset the network. That worked until it didn't work anymore. Actually not sure it ever worked. But the tech support said if it didn't work, go to the at&t store and get the SIM card replaced which I did. Reset network. Reset iPad. Still is happening. Not the SIM card. I've been told to Restore the iPad. OK will do that.

    http://philipayers.com/noSIM.html

    Observations:
    Resetting the Airport switch, turn on turn off has always fixed the problem. Annoyance more than anything. But I have also lost the SIM while surfing when I turned the iPad over. Plus I have a weak cellular signal here. But it also did have the Error when I went into the At&t store. So it happens fairly often. Have no ideas why but it's not the SIM card on mine.
    My plan- restore software. If that doesn't work then I'll need to have this iPad replaced.
    iPhone OS 3.1.3
  • Philip Ayers Level 2 Level 2 (235 points)
    Currently Being Moderated
    May 22, 2010 12:22 PM (in response to gecko85)
    Follow up on the SIM error. I Restored the iPad. Didn't help. So now I've changed the SIM card and Restored and still get randomly the "No SIM card installed" error.
    Not happy.

    Message was edited by: Philip Ayers
    iPhone OS 3.1.3
  • RoadRage101 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jul 23, 2010 10:58 PM (in response to Philip Ayers)
    I have the same problem too. Problem just persists. Will Apple do something about this?
    MacBook Pro 15", Mac OS X (10.5.8), ThinkPad T61P, Vaio G
  • Attention Deficit Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jul 29, 2010 4:19 AM (in response to RoadRage101)
    Getting this on my iPad too.

    • Reinstalled SIM, cleaned it and reinstalled it.
    • Turned iPad off and on several times
    • Did a full restore

    Still nothing. Not sure what to do now.
    MacBook 2.4GHz C2D 4GB, iPhone 3GS, iPad 3G, Mac Mini 1.66GHz CD, Mac OS X (10.6.4)
  • Attention Deficit Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 8, 2010 6:06 AM (in response to Attention Deficit)
    so in good news I have had this issue resolved.

    Went into Apple Store to see a genius. We tried the SIM in another iPad - same problem. So it was a fault with the Orange SIM I had.

    Called Orange and once I explained everything done to try to solve the problem they immediately sent out a new SIM to me via courier and it is all working fine now.

    Hope that helps the rest of you.
    MacBook 2.4GHz C2D 4GB, iPhone 3GS 32Gb, iPad 3G 16Gb, Mac Mini 1.66GHz CD, Mac OS X (10.6.4)
  • tongslitdi Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Aug 8, 2010 8:20 PM (in response to Attention Deficit)
    I got a new sim card, did a full restore, no joy. Got a replacement IPAD from the Apple Store.
    Mac Mini, Ipad 3G, Iphone 4, Mac OS X (10.6.4)
  • Montegentile Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 26, 2010 2:42 AM (in response to gecko85)
    I'm from Italy and I have the same problem too.
    In 2 days 4 times.

    The first two times I have rebooted iPad. Another two times I get off sim card and put it into iPad. The issue gone.
    I don't understand if this is a sim problem, iPad software problem or hardware problem.

    I have the same operator on iPhone but it has not any issue like this.
    MacBook Pro 1.83 GHz, Mac OS X (10.4.6)
  • caspar35 Level 1 Level 1 (20 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 26, 2010 3:43 AM (in response to RoadRage101)
    Roadrage, they won't do anything if you don't tell them, even we fanboys don't believe Steve Jobs can read minds. Apple is pretty good at customer support, though, so ring or take it in personally. Try the hints here first if you have not already done so, though.
    MAcBook iPad, Mac OS X (10.6.4)
1 2 3 ... 8 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (3)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.