Skip navigation

iTunes 10 not playing music

90932 Views 49 Replies Latest reply: Nov 20, 2013 4:59 PM by MoreYada RSS
1 2 3 4 Previous Next
sanderella_ Level 1 Level 1 (0 points)
Currently Being Moderated
Sep 2, 2010 10:47 AM
Hi all!

I just upgraded to iTunes 10 and no music is playing either in my library or in the iTunes store whatsoever. iTunes recognizes the length of the song, and I can move the progress bar, but hitting play results in not playing. The progress bar doesn't move, and the song is not playing. Before you mention it... YES, I'm sure the player is not on "pause" or "stop".

I have uninstalled and reinstalled iTunes, and tried the "forget all remotes" process that other forums had mentioned, but nothing appears to be working.

Help pls! (I'm running Vista 32-bit)
Sandra
PC, Windows Vista
  • Tori Waite Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 2, 2010 6:36 PM (in response to sanderella_)
    I am having the EXACT same problem! I just updated and went to play music and it won't work. It says the song is playing, but the little bar isn't moving and the numbers stay at 0:00. It's driving me crazy. If anyone can help, I'd greatly appreciate it!
    Toshiba Satellite, Windows Vista
  • AP3X Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 3, 2010 12:40 PM (in response to sanderella_)
    I have the same exact problem. What is going on here. The preview music does not even play.
    Windows 7
  • chewie169 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 3, 2010 2:41 PM (in response to AP3X)
    I have the same problem. Re-starting does not work. Re-installing iTunes 10 seems to fix it temporarily. Need a proper fix though.
    Sony Viao, Windows 7
  • Ty-wick Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 4, 2010 1:29 PM (in response to sanderella_)
    i have the same problem too! apple needs to let us know how to fix it! because now i have no music
    Windows XP
  • Pageygeeza Level 1 Level 1 (75 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 4, 2010 2:07 PM (in response to sanderella_)
    Just as a heads up guys: iTunes when it updates carries over any problems from previous versions. Best cure: Backup your iTunes library, then totally remove iTunes. A normal un-install of iTunes will NOT work, if you can find software to 100% remove iTunes from your computer then re-install it. Doing so will do a PROPER clean install, hopefully removing any problems arising from problems carried over from previous versions.

    Apple should include a feature to do a complete wipe of an old version to install a new one, but only if the user asks, (if iTunes has been playing up.) Kinda like a repair feture.
    Dell Inspiron 1520, Windows 7, 64-bit
  • bonjourbetsy Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 9, 2010 9:31 PM (in response to sanderella_)
    I'm having the exact same problem. Not cool, apple...not cool. Please suggest a fix.
    lenovo, Windows XP
  • PeterMorlion Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 9, 2010 11:21 PM (in response to bonjourbetsy)
    I'm having a similar problem. iTunes 9 played all my music. iTunes 10 can't seem to play some mp3s. Most do, but a sizable amount can't be played. They're in my library (because they were in iTunes 9), but can't be played. All info is still there also. I:
    - removd a song and reimportd it. It couldn't even be imported!
    - uninstalled iTunes, downloaded it fresh, and installed. Problem persists.

    I guess I might have to try and completely uninstall iTunes with some tool, but that's time-consuming, annoying, and not an option for non-technical users (who said Apple was so user-friendly?).

    I didn't like the last couple of versions of iTunes (but locked in because I have an iPod), but this is definitely something to go insane over. If this isn't fixed quickly, I'm switching to Zune.
    Windows Vista
  • wondernaut Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 11, 2010 2:37 PM (in response to sanderella_)
    Hey,

    You're not alone on this one. I have a macbook pro running the latest build of OSX, 10.6.4, and the very same thing is happening to it as well. The song is selected and the play icon is displayed but there is no sound and the scrub pointer is stationary with a time of 0:00.

    My only consolation is that even the most expensive, knowledgeable, and disciplined human endeavour can fail. Now how much patience do you have??

    I am sure that Apple will fix it. The sooner the better!

    hmm... let's just hope this isn't a hack;)
    macbook pro, Mac OS X (10.6.4)
  • wondernaut Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 11, 2010 3:51 PM (in response to sanderella_)
    Alright,

    I fixed it. If you can call it that!!

    It is not very technical or laborious. Actually anyone can pull it off but to be precise you would have to live in Canada... make that Waterloo, Ontario, Canada.

    All I did was walk over to Write-Impressions and purchased four cards and then picked up some milk at the local grocer. Specifically organic milk. Walked home and hit play. And, voila, the sound started bouncing off my walls, floor and ceiling.

    Still stumped.. but at least I can hear Louis Armstrong in the background.

    Sorry, I know, it wasn't much help but hopefully this was a long enough distraction to put a smile on your frown; even for a second or two.

    (ok, ok... my guess was low memory as I only have 2GB and I had a bunch of programs open when the inaction occurred. I force quit itunes and then reopened to auditory bliss)
    macbook pro, Mac OS X (10.6.4)
  • BobGuthrie Level 1 Level 1 (85 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 13, 2010 9:41 PM (in response to sanderella_)
    Just installed 10,... no music. Anybody found a workaround?
    3.06GHz Intel Core 2 Duo 24-inch iMac, Mac OS X (10.5.6), Phone: iPhone 3GS (16Gb) Camera: Canon SD990
  • PeterMorlion Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 14, 2010 9:35 AM (in response to BobGuthrie)
    I've posted a workaround on my blog on what to do if iTunes 10 isn't playing mp3 files. It does require some manual work however.
    Windows Vista
  • Katrina S. Level 7 Level 7 (24,085 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 15, 2010 12:05 AM (in response to PeterMorlion)
    That MP3 Validator fix has been posted here on AD many, many times since 2008:

    http://trevinchow.com/blog/2008/09/17/fix-for-mp3-songs-not-playing-in-itunes/
    iMac 10.5/ Win 7/WinXP, Windows 7, external hard drive, color U2 iPod, 1G shuffle, 2nd gen Nano
  • Megology Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 19, 2010 1:53 PM (in response to sanderella_)
    Has anyone had any luck with this? I don't think the mp3 validator is the solution in my case as none of my songs, videos, podcasts will play. I've never had this issue until itunes 10.
    Windows Vista, 64-bit
  • Megology Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 21, 2010 10:42 PM (in response to Megology)
    Never mind I fixed my own issue. I had issues when updating my audio driver which is what caused my itunes to not play my music. Re-installed driver and viola...everything plays perfectly
    Windows Vista
1 2 3 4 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.