Skip navigation

iMovie 11 does not see iPhoto videos

94947 Views 78 Replies Latest reply: Dec 9, 2013 10:20 AM by octavia2004 RSS
  • freesmith Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 8, 2010 3:52 AM (in response to Marco Laurenzano)
    thanks for the help but i can not find the Master/Volumes inside my iPhoto Library. i have my iphoto library in the exact same spot you do but i do not have those folders inside...does the symbolic link have to be done to that folder in particular?thanks again for your time!
  • Marco Laurenzano Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 8, 2010 4:02 AM (in response to freesmith)
    If you "show package contents" on the iPhoto library you should at least see a folder called Masters which is basically where iPhoto puts the photos or the links to them.

    Volumes is the folder that will be created when you run the command I wrote.
    Mac OS X (10.6.5)
  • freesmith Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 9, 2010 4:10 AM (in response to nevillev)
    it worked?i can not make it work...
    this is what i did.my iphoto library is inside a folder named iPhoto Library...

    ln -s /Volumes ~/Pictures/iPhoto\ Library/iPhoto\ Library/Masters/Volumes

    i then started imovie and nothing happened.did you do anything else in between?thanks again!
  • Marco Laurenzano Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 9, 2010 4:37 AM (in response to freesmith)
    After issuing the command, did you check that you actually end up with a folder link named Volumes inside the folder Masters of the iPhoto Library bundle?
    Mac OS X (10.6.5)
  • freesmith Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 9, 2010 6:39 AM (in response to Marco Laurenzano)
    yes, i did. do i have to restore permissions or have the iphoto checkbox of "copy all the pics to the library" validated? anyone else tried this strategy?
  • Marco Laurenzano Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 9, 2010 6:48 AM (in response to freesmith)
    Honestly I don't know what to say. I don't think permission will help and "copy all the pics to the library" will certainly make the problem go away at the cost of transferring all your content in the the iPhoto Library which is something that I suppose you wanted to avoid in the first place.

    Of course the whole trick is supposed to work if the problem consists in having the videos referenced instead of copied. Apparently there are other instances where iMovie misbehaves for different reasons.
    Mac OS X (10.6.5)
  • Level 6 Level 6 (11,035 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 14, 2010 7:54 PM (in response to nevillev)
    When I upgraded to iLife 11, I did not notice the problem mentioned in this thread until I went back and tried to view my movie clips in iPhoto and noticed they show up as still images with no demarkation as a video clip and they of course do not show up in my imovie thumbnails. Worse, I do not seem to have a Masters folder. What to do? Oh, what to do? I have two different weddings somewhere on my hard drive that I can not find. iPhoto will not reveal them to me. I have been working on this problem for two days and I am distraught...totally distraught...these wedding movies were to be Christmas Gifts and instead, Apple has become the Grinch by putting out a product with obvious deficiencies. I think I am actually getting a stress stomach ache. Will someone provide me with assistance and brighten the holidays for many?
    iMac 2.4 GHz Intel Core Duo, Mac OS X (10.5.5)
  • jvolino Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 15, 2010 12:58 PM (in response to Merged Content 1)
    As you probably realize your core problem is that your iPhoto library seems to be damaged rather than the iMovie bug. If you have a backup of your iPhoto library from prior to the iLife 11 upgrade you could restore that. Then I would update iPhoto as there have been some reports of a bug it has that can cause data loss. Then restore your iPhoto library, open iPhoto, and see if the masters are there.

    -JV
    Intel iMac 24" / 4GB RAM / 7600GT 256MB Video, Mac OS X (10.5.8), FCP 5.1.4 / FCS 1
  • diveactive Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 28, 2011 7:54 PM (in response to nevillev)
    Can you tell me why when i had trouble with 09 know one new the answer why it kept looking for files in MV movie , well i got that sorted my self and a liitle help after up grading to 11 , that started of having the same problem. And the above. No video files. but now there is no aperture or i photo icon on the left m and no stills and no music on the right.

    can i get a refund or stop my card and re install 08 that seemed to do the job. ? Or will my 09 library's
    on other drives not work ?
    Mac book pro
  • terjes Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 20, 2011 4:46 AM (in response to nevillev)
    Think i might have a solution: Bought iMovie11 and iPhoto11. iMovie would not show any video in the black "screen" in the right side upper corner. Only the video sound was heard. Now and then iMovie even crashed. I got one crash report that gave me the clue - it contained among a lot of other things, the following line:

    Dyld Error Message:
    Symbol not found: _CGCMSUtilsGetMD5Signature
    Referenced from: /System/Library/PrivateFrameworks/GraphicsAppSupport.framework/Frameworks/Quart zComposer.framework/Versions/A/QuartzComposer
    Expected in: /System/Library/Frameworks/AppKit.framework/Versions/C/AppKit

    So, in the link that you can see after "Referenced from", I found the "QuartzComposer" deep in my folders - a little program i think it is - removed it, and everything works!! I did not do anything with the "Expected in"-link.

    Hope this is helpful

    Sincerly Terje (from Norway)

    Message was edited by: terjes
    MacbookPro-2008, Mac OS X (10.6.6)
  • terjes Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 22, 2011 1:58 AM (in response to terjes)
    I have learned now that "QuartzComposer" is an important system file. Removing it will produce other problems with your computer, so dont remove it. It solved the problem with my iMovie, though.
    MacbookPro-2008, Mac OS X (10.6.6)
  • burdell1 Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 2, 2011 4:59 AM (in response to nevillev)
    Has anyone found a cure for this? Mine is starting to do the same thing..
    Macbook Pro, Mac OS X (10.6.6)
  • burdell1 Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 27, 2011 7:04 AM (in response to Marco Laurenzano)

    I tried this but it didn't seem to help....are there any other things to try?

  • XofDyer Calculating status...
    Currently Being Moderated
    May 13, 2011 1:52 PM (in response to nevillev)

    In iMovie 11, if you can see an iPhoto movie in the event library, but it won't play or plays only as a still photo on the viewer, then try: 1) Reveal in Finder (right click on buggered movie); 2) drag and drop revealed file(s) into RealPlayer converter (free and good); and 3) re-import the files into a new event.

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (3)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.