Skip navigation

Wireless Drivers not functional under Windows 7 x64 using Boot Camp

39918 Views 20 Replies Latest reply: Mar 13, 2012 9:20 AM by cajphoto RSS
1 2 Previous Next
LoneWolfBW Calculating status...
Currently Being Moderated
Jan 9, 2011 1:54 PM
I have just used Bootcamp to install Windows 7 Enterprise 64-bit version on my Macbook Pro (6,1 2010 edition). (This was done because I need a particular application at work that requires Windows to run.) The Macbook Pro is running with the following details:

OS: 10.6.6
Intel Core i7, 2.66GHz
8GB RAM
500GB SSD HD
Paritioned for 150GB for Windows/Bootcamp, the rest for my OS X.
Wireless: Broadcom BCM43xx 1.0

Installation of Bootcamp and Windows 7 went without a hitch. I did have to use a compatibility tweak and run as Admin to install Boot Camp 3.0 off the DVD, and then downloaded and installed Boot Camp 3.1 and 3.2 updates from the website. (I used this website to assist: http://michael.anastasiou.me/index.php?option=com_content&view=article&id=22:qbo ot-camp-x64-is-unsupported-on-this-computer-modelq-solution&catid=7:how-to&lang= en )


Once all this was finished, I noticed that I had no wireless connectivity. A further check showed that the drivers had not installed. I then took the following steps:

1) Following advice found on http://forums.whirlpool.net.au/archive/1308795 - I went into the Snow Leopard DVD and extracted the drivers from the following location: DVD>Boot Camp>Drivers>Broadcom> BroadcomInstaller64.exe. I used Device Manager in Windows to select these particular drivers, using the "Have Disk" option. When I completed the update, the following error occurs: "Broadcom 802.11 Multiband Network Adapter. This device cannot start (Code 10)."

This suggests to me that I actually have the wrong driver. But considering I selected it from Boot Camp, that seems a bit strange. I also tried using the BroadcomInstaller.exe from the same location, but the same problem occurs.

This brings me to my questions:

1) Am I perhaps using the wrong procedure to update the Wireless drivers here?

2) If not, and I am correct in assuming I simply do not have the right driver, then what drivers should I be using if not the ones on the DVD? I did some checking on Google, but I did not have any luck in finding a version that will work.

Thanks,

Brian
Macbook Pro, Mac OS X (10.6.6)
  • Mel64 Calculating status...
    Are you running AVG 9 full version? The reason I ask is I am having a similar problem with a friends Macbook Aluminium (2008). It has been dropping the network for about 6 months. Last week it lost the Airport Card altogether. The machine is mainly used in bootcamp running Vista.

    It also says "No Airport Card Installed" when clicking on the Airport menu icon under OSX.

    There are posts around with similar problems and no answer, but I noticed most were those running Bootcamp. I upgraded to Snow leopard hoping it would update something, but it still would not come on. I also upgraded to Windows 7 hoping it would update drivers.

    I uninstalled AVG9 as the upgrade to Windows 7 stated to do and on restart the wireless card came back on. I have restarted 3 times in both windows and Mac and it still works okay. I am about to re install AVG to see if that is the problem. I can't work out how it would effect OSX though.
    MacBook Pro 2.4, Mac OS X (10.6.6)
  • mjnicolls Calculating status...
    I installed the upgrades to bootcamp to get me to 3.2. I don't know if this helped or not but alone did not get me airport connectivity. What was finally successful for me what to go to my original macbook pro discs and run this ... Boot Camp/Drivers/Broadcom/BroadcomNetworkAdapterWin7_64

    This worked. I had also previously uninstalled the old driver through the control panel/system/device manager.

    So apparently using the driver installs from the Snow Leopard and bootcamp upgrades don't do the trick. Now on to my audio drivers.
    macbook pro, Mac OS X (10.6.6)
  • audion1nja Calculating status...
    I am having the same issues with my wireless driver. It was working fine a couple weeks ago, but I lost the wireless driver a couple days ago on BootCamp, and decided to do a fresh install to see if that would work.

    I followed the same steps you did with the compatibility-run of the BootCamp drivers off of the Apple disc and then updating to 3.1 and 3.2 from the site. Saw the same missing Network Controller, tried installing the Broadcom x64 drivers, and got the same Code 10 error.

    I don't understand why this was working two weeks ago for me and now it's gone. Airport still works fine in OS X.
    15" MacBook Pro, Mac OS X (10.6.6), 8GB i7 Hi-res
  • audion1nja Level 1 Level 1 (0 points)
    So I had a fresh install of Windows 7 x64, but apparently it wasn't completely fresh.

    To resolve this, I had to nuke the Boot Camp partition from Disk Utility, rerun Boot Camp Assistant to repartition the space, and reinstall Windows again to get the wireless drivers working properly. Other than that step, I did everything exactly the same as described above, and for some reason the WLAN driver decided to start working again.

    Hope you have the patience and time to try this for a fix.
    15" MacBook Pro, Mac OS X (10.6.6), 8GB i7 Hi-res
  • earlybird63131 Calculating status...
    Problem solved! (at least for my configuration which it the similar to Brian's.)

    PURCHASED copies of OS X 10.5 & 6 do not contain a wireless driver. If you use Control Panel > Device Manager > Network Adapters you see two Blue Tooth and one ethernet drivers. On the other hand if you install drivers from the DVDs that came with the computer I get those three plus the wireless driver and things work beautifully. As a 27 year user of Macs I have difficulty remembering when I removed those DVDs from the box. (-:
    MacBookPro6,1, Mac OS X (10.6.6), Boot Camp
  • JC_Ted Calculating status...
    Thank the lord for this post!

    I've spent two days trying to fix this on a brand new MBP and was about to launch it out of the window.

    Thanks for posting, it certainly helped me

    Message was edited by: JC_Ted
    MBP 15", Mac OS X (10.6.6)
  • The hatter Level 9 Level 9 (58,535 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 24, 2011 4:13 AM (in response to earlybird63131)
    It would be nice if:

    Apple posted drives or provided them to MS so that
    Windows had access to and included with Windows 7 SP1

    Go out and buy 10.6.3 DVD $29 retail would have everything needed.

    If your OEM DVD came out in 2007 or 2008 you may be on the "banned from supported to run Windows 7?" there are "unsupported" x64 group of which I am one.

    But you have to use OS X DVD (PDF Guide in BCA) to run and install Apple Setup.exe to get drivers, services, and of course chipset HAL (hardware abstraction layer), ie, motherboard support which is needed normally anytime you run an OS. Apple goes a step further with BIOS/Firmware for the OS.
    Mac Pro 8800GTX Corsair SSDs, Mac OS X (10.6.5), 3.2GHz 10K VelociRaptors Win7 GTX 460
  • Christine Dattilo1 Calculating status...
    I found my answer finally on an archived thread here.

    I have Windows 7, Bootcamp 3.2, Broadcom driver identified as 802.11(n) - but I followed the below to get my wireless working on a MacBook Pro.

    The trick is to google by the Device Instance Path (ID) . I was able to find a BCM4353 driver here: http://wikidrivers.com/wiki/BroadcomBCM43xx5.60.18.8

    Once you get the driver extracted, install it manually by browsing to the directory where the extracted driver is and choose the Broadcom 43224AG 802.11a/b/g/draft-n Wi-Fi Adapter.
    MacBook Pro Intel Core i7, Windows 7
  • skullmunky Level 1 Level 1 (0 points)
    Thanks for that tip, that's exactly what I've been searching for. Although it still doesn't work for me. I have a 15" i7 MBP. The wireless card isn't being identified, it's just listed as "Network Controller" in Device Manager. It's ID is

    PCI\VEN14E4&DEV4353

    which wikidrivers says is a BCM 43224AG.

    Here's what I've tried:

    * installed drivers using the Snow Leopard install DVD
    * downloaded drivers from wikidrivers.com:
    BCM43xx5.60.18.8win6x, BCM43xx5.60.18.12win6x, BCM43xx_5.30.20.0.

    60.18.8 and 30.20.0 will both install but the card is still not being recognized. The setup file in 60.18.12 seems to be corrupt.

    Anything else I should try? This is really baffling me ...

    thanks ...
    macbook pro, G4 tower, beige G3, and powerbook 180, Mac OS X (10.6.5)
  • Christine Dattilo1 Level 1 Level 1 (20 points)
    @skullmunky What I did was I uninstalled the Network Controller, then I went to Manage Devices and added a new device, choosing the wikidriiver I indicated above. This added the correct driver.

    Try uninstalling the Network Controller first. Then adding it manually back in. At least that is the sequence that worked for me.

    Good luck, I’d been searching for an answer for months and am thrilled to finally find something that worked.
    MacBook Pro Core i7 15”, Windows 7
  • Nik_2213 Calculating status...
    "go to original macbook pro discs and run this ... BootCamp/Drivers/Broadcom/BroadcomNetworkAdapterWin7_64"

    Thank you, thank you, thank you...

    I've spent many miserable hours googlin', installed & rolled-back drivers other forums have suggested, come perilously close to hurling the stupid machine down the stairs...

    Now I just have to figure out why it connects wirelessly to the further two of our three WAPs-- But NOT the one just three feet away
    17" MacBook Pro with Bootcamp, Windows 7, Trying to get WiFi working...
  • skullmunky Level 1 Level 1 (0 points)
    @christine - thanks ... still no joy. I eventually gave up and installed XP 32 bit. I got the broadcomm driver to work by running the boot camp 3.0 installer, running 3.1 update. and then running 3.1 update again. and waving a dead chicken over it. not my original plan but oh well, close enough
    macbook pro, G4 tower, beige G3, and powerbook 180, Mac OS X (10.6)
  • bbhflts Calculating status...

    I have an almost identical problem.  New MBP13 2011.

     

    I tried all the above fixes and no joy:-(

     

    Wireless is bullet proof when running OSX.  100% reliable for months for general internet browsing and massive 100+ gig file transfers to my home theatre system and backup NAS.  I only experience the intermittent connectivity when running bootcamp windows 7 x64.  Tried updating the driver to the original osx bootcamp one, tried the broadcom ones that comes with windows etc...  Always the same crap or they refused to install.  Tried the latest one from apple via the update also with zero joy. 

     

    The only key difference I'm seeing from you is that the wireless adapter did install when installing the bootcamp drivers.  It also behaves intermittantly.  It associates with my access point, and I can see that L1 and L2 are fine, I even see DHCP requests and get an IP address.  It may work fine for a few hours or a few minutes or seconds and then suddently it craps out with a yellow triangle and black exclamation mark on the tray icon.  When it does crap out, I notice that in the connection status that it's not receiving any packets anymore.  More likely the IP stack on the driver is dropping corrupted packets or something similar and it is actually receiving the packets, but dumping them.  Next step is to sniff the interface and be 100% sure that the packets are coming in.  I need to be sure that L1 and L2 are being maintained and not dropped without windows telling me.  Eitherway, this does seem to be a driver issue.  What would be nice would be be able to clean the registry and all old driver files to start again with a clean slate without having to scrub my Bootcamp partition.

     

    Any suggestions?

     

    Cheers.

     

    Ben.

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.