Skip navigation

Aperture 3..1.3 and Lion - progress, or lack of it.

1933 Views 17 Replies Latest reply: Aug 10, 2011 1:08 AM by Lewisstudio RSS
1 2 Previous Next
Tomp2 Calculating status...
Currently Being Moderated
Aug 1, 2011 2:17 PM

Here's what I've found. Others may want to see if their experience is the same if not already tried.

 

I installed Lion and the new Aperture upgrade two days ago. Nothing has worked properly since.

 

Yesterday, I could not open the latest upgrade of Aperture at all on my iMac (8gb Ram installed). Like all other apps, it just hung, and Force Quit caused any other app on the machine to freeze up too.

 

Today, I booted the machine in Safe Mode. Takes about 5 mins (reminiscent of having a Microsoft machine), but Aperture then opened under this method. I can see all projects and albums in the Browser view. In Split View, the thumbnails appear at the foot of the screen as normal, but the viewing pane is blank. In Viewer mode, nothing shows at all.

 

All metadata is nevertheless visible in Inspector. In Split View, running the mouse over the blank viewing pane in crop or straighten mode affects the thumbnail in the normal way - it crops or straightens.

 

So, the problem is clearly that the  version from which I would normally edit is simply missing from actual view on screen. This suggests the error is partly in the Aperture upgrade, or at least in how it displays under Lion.

 

I have been through all three of the Library rebuild processes. Neither of these made any difference to the problem. I can view and manipulate separate versions of the same photos in iPhoto, but iPhoto will not read the Aperture library.

 

Booted in normal mode, Aperture still will not open at all. It says it is accessing the Library, but the Force Quit screen (even after leaving it for 30 minutes) says Aperture is "not responding".

 

Nothing on my iMac since installing Lion will give me access to any external USB drive or memory card.

 

Anyone any suggestions, or workarounds that might move this forward, please?

 

Tom

iMac, Mac OS X (10.7)
  • Ernie Stamper Level 8 Level 8 (37,440 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 1, 2011 2:19 PM (in response to Tomp2)

    Tom,

     

    Not having that problem here.  Try holding down the Option key while clicking to launch Aperture.  Does it allow you to create a New Library?

     

    Ernie

  • Ernie Stamper Level 8 Level 8 (37,440 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 1, 2011 2:43 PM (in response to Tomp2)

    I suggest following through to see if a new Library can be created -- strictly a test, which if successful would indicate there is nothing wrong with the installation of the app.  Attention would then shift to the old library.

     

    In the Finder, click on the old library, and observie whether is reported to have been used in 3.1.3, or an earlier version?

     

    Ernie

  • shuttersp33d Level 4 Level 4 (1,540 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 2, 2011 10:59 AM (in response to Tomp2)

    And what did you mean by:

     

    "Yesterday, I could not open the latest upgrade of Aperture at all on my iMac (8gb Ram installed). Like all other apps, it just hung, and Force Quit caused any other app on the machine to freeze up too."

     

    When you say, "Like all the other apps..." are you saying that you can't run any app on Lion? A little confusing as you say later that any other app then freezes up, as if they were running.

  • Ernie Stamper Level 8 Level 8 (37,440 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 2, 2011 12:59 PM (in response to Tomp2)

    I fear you have problems far above, and separate from Aperture.

     

    Ernie

  • Lewisstudio Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 7, 2011 4:05 AM (in response to Tomp2)

    Hi there, I seem to have got the same problems you have got. I did the permission verification clean up - still Aperture issues. What else did the Apple dude tell you?  I am desperate getting this fixed now and you seem to know how.

     

    Many thanks.

    Regards,

    Jan.

  • Lewisstudio Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 8, 2011 1:39 PM (in response to Tomp2)

    Thanks Tom for your reply. I will stay tuned.    I have a lot of photo work on at the moment and Aperture not working is causing me enormous issues. So hoping for an update.

  • Ernie Stamper Level 8 Level 8 (37,440 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 9, 2011 6:28 AM (in response to Tomp2)

    Sorry to see this.  Thus far I am only using Lion with apps that I directly install afresh, and have not migrated anything, as I am suspicious of the rather all or nothing approach to migration.  Your experience is probably a prime example of why I am suspicious.

     

    However, of those that are installed from the OSX install disk are working fine.  I created the boot volume I upgraded with a clean install of Snow Leopard.

     

    Ernie

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.