Skip navigation

Graphical issues with 2011 iMac and Lion

34025 Views 194 Replies Latest reply: Aug 8, 2013 12:17 AM by Hubet RSS Branched to a new discussion.
  • Brian Semotiuk Level 1 Level 1 (20 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 22, 2011 7:35 AM (in response to alessandro85)

    If you look on page 4, I mention in my 2nd post that it happened to me after using quicklook. I was watching video taken with my iPhone. I believe I may have been doing that the first time too. I also mentioned that you don't need to restart but simply log-off gets rid of the screen glitch.

     

    I also believe that this glitch may have more than one cause which triggers it. It may well be the case that versions of Adobe Flash could cause the glitch along with quicklook in the finder. Upgrading Flash may have seemed to fix it for some because they may not use quicklook. I don't use flash that often and rarely watch youtube or anything else online.

     

    For those that have, or had the problem with YouTube, what types of video would cause the problem - was it regular 320p or did it happen more with 720p and higher?

     

    I am pretty sure that it is a driver problem which allows applications to use GPU hardware acceleration and video overlay. Youtube is known to use the GPU and quicklook also would use it when playing back H.264 files.

     

    I notice that when it happened the 2nd time, I got a flash of pink/purple line in the video right before it glitched.

  • Maniia Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 22, 2011 8:21 AM (in response to Brian Semotiuk)

    It only happens for me on youtube in 720 or above. Mostly happens if I maximize a clip, because it  changes the quality to 720 automatically doing so. Going in and out of fullscreen makes it happen often. Skipping around in a clip in 720+ clips also triggers it.

  • deadcert01 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Sep 22, 2011 9:46 AM (in response to JoshS182)

    Apple's advice to me was the usual restart, RAM refresh & disk permissions repair before he suggested installing the latest version of Java for Lion: http://support.apple.com/kb/DL1421 - almost a day later and having tried out vids fullscreen, in window, youtube, liveleak, vimeo all seems fine (fingers crossed)...

     

    hope this helps...

  • alessandro85 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 22, 2011 11:14 AM (in response to deadcert01)

    I'm sorry man...only Apple can fix... We must wait an update or maybe Apple call for return iMac affected... Now Apple say don t know issues... Apple policy... -.-

  • AndrewFromTRF Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Sep 23, 2011 12:27 PM (in response to JoshS182)

    Specs:

     

    27-in, Mid 2011 iMac

    Processor  3.4 GHz Intel Core i7

    Memory  12 GB 1333 MHz DDR3

    Graphics  AMD Radeon HD 6970M 2048 MB

    Software  Mac OS X Lion 10.7.1 (11B26)


    Flash: version 10.3.183.10 installed

    Java: java version "1.6.0_26"

    Java(TM) SE Runtime Environment

    Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM

     

     

    Main problems:

     

    1. Hangs on grey screen on reboot for 30s-5m. (...with these specs it should be around 20 seconds?)

    2. Graphics artifacting on the usually mentioned places

    3. Vertical lines through the iMac screen. (not other monitors, disappear on reboot)

    4. None of the mid 2011 iMac Firmware updates are for my machine? ....

    5. Some of the pink and green youtube flickering previously described. (log out/in works!)

    6. Thunderbolt monitors lose desktop picture. (resetting image and logging out/in don't work, must reboot)

     

     

    Logging out and back in does not work for me.

     

    Also, I have 2 monitors connected over thunderbolt. Occasionally the background images for the other monitors disappears, changing the image doesn't reset it.

     

    Windows still look fine on the other monitors, just have to restart to fix the vertical lines, youtube flicker, artifacting, desktop pictures temporarily.

     

    Note: "JUST HAVE TO REBOOT"

    It takes 5 minutes for my computer to reboot sometimes, there is no "just reboot and it goes away"

  • jason1989 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 23, 2011 9:16 PM (in response to JoshS182)

    Iv got the same problem:

     

    Specs:

     

    27-in, Mid 2011 iMac

    Processor  3.4 GHz Intel Core i7

    Memory  16GB

    Graphics  AMD Radeon HD 6970M 2048 MB

    Software  Mac OS X Lion 10.7.1 (11B26)

     

    Same as the guy above:

     

    Main problems:

     

    1. Hangs on grey screen on reboot for 30s-5m. (...with these specs it should be around 20 seconds?)

    2. Graphics artifacting on the usually mentioned places

    3. Vertical lines through the iMac screen. (not other monitors, disappear on reboot)

    4. None of the mid 2011 iMac Firmware updates are for my machine? ....

    5. Some of the pink and green youtube flickering previously described. (log out/in works!)

    6. Thunderbolt monitors lose desktop picture. (resetting image and logging out/in don't work, must reboot)

     

     

    Logging out and back in does not work for me.

     

    Also, I have 2 monitors connected over thunderbolt. Occasionally the background images for the other monitors disappears, changing the image doesn't reset it.

     

    Windows still look fine on the other monitors, just have to restart to fix the vertical lines, youtube flicker, artifacting, desktop pictures temporarily.

     

    Note: "JUST HAVE TO REBOOT"

    It takes 5 minutes for my computer to reboot sometimes, there is no "just reboot and it goes away"

  • jason1989 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 24, 2011 3:02 AM (in response to jason1989)

    Was using my computer in bootcamp on windows 7 and the video card problem is far worse gaming.
    Whole screen turned into a colourful flash of patterns and colours.

     

    Is their a driver fix or a software update? Or will i have to take this computer back.. Spent like 3 thousand on this computer and its useless..

  • alessandro85 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 24, 2011 3:55 AM (in response to jason1989)

    jason i understand you.... i start to hate apple..... i hope this issue cn fix in a few day... i wait from mounth ago...       APPLE PLEASE FIX IT!!!!!!!!!!!

  • ufukfromantalya Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Sep 24, 2011 1:04 PM (in response to JoshS182)

    i'm using macmini 2011 and i have a same situation.when i use os x lion began this display problems.

    when they fixed?

  • HomerM123 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Sep 25, 2011 5:39 AM (in response to ufukfromantalya)

    Hmmm.. I'm glad to know that it's not just me!

    iMac 27", 256gb SSD HD, 1TB HHD, 12Gb Ram, 3.4GHz Intel Core i7, AMD Radeon HD 6970M 2048 MB

     

    Reminds me of pictures on my first 486 PC back in 92.....

    Hopefully, Apple will update this fix in 10.7.2.

  • Tico-BRA Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Sep 25, 2011 12:44 PM (in response to AndrewFromTRF)

    Identical problem here!

     

    Two differences in my specs:

    - Graphics  AMD Radeon HD 6970M 1024 MB

    - Use only iMac's display

     

    Just to add one more problem (yes, I have the others below too): sometimes happen intense flicker in all display (not just window).

     

    I suspect heat is cause of this annoying and worst if play game… If you use iStat Menus 3 can notice that. I hope a new driver fix it!

     

    Sorry my grammar… English not is my natural language, but I'm sure you'll understand me.  ;)

     

    Thanks,

     

    -

    Specs:

     

    27-in, Mid 2011 iMac

    Processor  3.4 GHz Intel Core i7

    Memory  12 GB 1333 MHz DDR3

    Graphics  AMD Radeon HD 6970M 2048 MB

    Software  Mac OS X Lion 10.7.1 (11B26)


    Flash: version 10.3.183.10 installed

    Java: java version "1.6.0_26"

    Java(TM) SE Runtime Environment

    Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM

     

     

    Main problems:

     

    1. Hangs on grey screen on reboot for 30s-5m. (...with these specs it should be around 20 seconds?)

    2. Graphics artifacting on the usually mentioned places

    3. Vertical lines through the iMac screen. (not other monitors, disappear on reboot)

    4. None of the mid 2011 iMac Firmware updates are for my machine? ....

    5. Some of the pink and green youtube flickering previously described. (log out/in works!)

    6. Thunderbolt monitors lose desktop picture. (resetting image and logging out/in don't work, must reboot)

     

     

    Logging out and back in does not work for me.

     

    Also, I have 2 monitors connected over thunderbolt. Occasionally the background images for the other monitors disappears, changing the image doesn't reset it.

     

    Windows still look fine on the other monitors, just have to restart to fix the vertical lines, youtube flicker, artifacting, desktop pictures temporarily.

     

    Note: "JUST HAVE TO REBOOT"

    It takes 5 minutes for my computer to reboot sometimes, there is no "just reboot and it goes away"

  • Joenes Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Sep 26, 2011 2:28 AM (in response to JoshS182)

    some bad artifacts in Lion OSX, widgets.. I hope this gets solved fast:

     

    AMD ATI 6970 2GB User

     

    http://imgur.com/6LuG8

  • alessandro85 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 26, 2011 3:45 AM (in response to Joenes)

    i call apple now... they tell me is isolated case again.... and i need to wait again but don't know if 10.7.2 fix the problem.... maybe NOT.... this is the apple answer...... i realy don't know wath to do now... maybe sell imac....

  • Twisted Silver Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Sep 26, 2011 7:16 AM (in response to alessandro85)

    you could just back up your music, documents, etc and run Snow Leopard till the driver issue is fixed.

  • AndrewFromTRF Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 26, 2011 8:14 AM (in response to JoshS182)

    Yeah, that would be an option, but I got my iMac with Lion preinstalled, and would need to purchase an install disk for SL. I've already spent 3k+ on this computer and I would just like it to work.

     

    To the people who have already UPGRADED to the previous version of OSX, does your computer still hang on reboot at the grey screen for an extended period of time?

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (14)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.