Skip navigation

iMessage stuck waiting for activation...

54106 Views 20 Replies Latest reply: Feb 5, 2014 10:47 AM by Tillybug101 RSS
1 2 Previous Next
daddyvenom Calculating status...
Currently Being Moderated
Oct 15, 2011 3:48 PM

i just got a new email with iCloud and it's working fine

But the problem is that I can't activate my

iMessage ...

Under iMessage says

Waiting for activation.

 

There are no restrictions at all on my iPhone

Connected over wifi and 3G network...

Rebooted phone

And still no luck

I even did a full restore on it and no luck...

What shoul I do...

iPhone 3GS, iOS 5
  • hurriyyah umar Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 16, 2011 5:36 AM (in response to daddyvenom)

    Me Too .. This is so sad !! Maybe our connection not fast enough .in my iphone is same like u ,with 3G network,full !!! But still not luck :(

  • DraganD Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 17, 2011 4:51 AM (in response to daddyvenom)

    Me too.. I dont know what to do.. I am using Iphone 4 and there is "waiting for activation".. Anybody know how activate it? Pls help....!!!

    iPhone 4, iOS 5
  • BenVoght Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 17, 2011 5:23 AM (in response to daddyvenom)

    I am having the same problem with iMessage. I too have an iPhone 3gs and I just updated to iOS 5 yesterday. Everything seems to be working great except for the iMessage feature. I have tried turning  iMessage off and back on (the first time I did that I was prompted to enter my appleID password). I have tried restarting my phone. I went deeper into the options for iMessage and re-entered my appleID and password and confirmed which e-mail address I was going to use, still nothing. iMessage is not working, it is "Waiting for activation". It's getting a little depressing really. My buddies at work have iPads and one even has an iPhone 4 and neither of them are having any issues with this feature. I know its not because we're off the grid (yes, off the grid) bcause we are working a camp job far enough from civilization that there is no cell service at all and therefore no 3g. However, we do have wifi with internet, and that seems to be sufficient for my friends' devices since neither of them has been back to civilization since the release of iOS 5. We all performed our updates here at the camp.

  • edo320 Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 20, 2011 6:38 AM (in response to daddyvenom)

    hey..actually i have same problem 2 days ago n yesterday my imessage finaly worked..

    in my case i use another sim card/not original bundling,then i use my original sim card/carrier, n it instanly worked..

    so actually carrier does take the problem..

    im sory my english is terrible bad,im from indonesia..thank you

  • RenzokukenJ Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 27, 2011 10:37 PM (in response to edo320)

    Gak ngerti sih, gw coba gitu juga tapi gak kerja......... aduh!

  • nicolefromcambria Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Nov 4, 2011 8:10 PM (in response to daddyvenom)

    My iMessage  was working for 2-3 days and now won't work. It also says waiting for activation. When I go into 'receive at' it appears to be trying to verify my number. aaaargh!!!!

  • NFH. Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 9, 2012 4:07 AM (in response to daddyvenom)

    I had exactly this problem yesterday, both on my iPhone 4 (which had been working on iMessage for months) and on my wife's iPhone 3GS. I spent an hour on the phone to Apple support, but they couldn’t fix it. All they could suggest was an appointment at an Apple store. However, I managed to fix it on both iPhones by using Google's DNS server, 8.8.8.8.

     

    Using my own proxy server, I found the servers that the iPhone connects to when activating iMessage. There are several, but two of them are deployed regionally with the same hostname but multiple IP addresses (and consequently multiple servers). I am in the UK and when I do DNS lookups, I get the following results:

     

    init.ess.apple.com

    82.96.58.9 from a UK DNS server

    63.80.4.41 from Google's US DNS server at 8.8.8.8

     

    static.ess.apple.com

    82.96.58.47 from a UK DNS server

    80.239.148.162 from Google's US DNS server at 8.8.8.8

     

    The regional differences in DNS resolution are because Apple uses Akamai Technologies to deploy local points of presence, which is intended to reduce latency and intercontinental bandwidth. Therefore your iPhone does a DNS lookup on the hostname and a regional IP address is returned. UK DNS servers return the above 82.96.58.* addresses in Sweden; Google's US DNS server returns the above servers in the US, which I am guessing are Apple's primary iMessage servers. The Swedish iMessage servers seem to be deficient in some way, which is why you sometimes get this problem when activating iMessage outside the US.

     

    After changing the DNS for your wifi connection to 8.8.8.8, you may need to restart your iPhone before trying to switch on iMessage again, as restarting will flush the iPhone's DNS cache. Otherwise your iPhone will retain the previous DNS mapping to regional Apple servers rather than to the more reliable primary Apple servers in the US.

  • Night Ed Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 19, 2012 8:44 AM (in response to NFH.)

    Do you mean go into the settings for the individual wifi connection that happens to be active, and adding 8.8.8.8 to the DNS field?

     

    I have the exact same problem on my 3GS and I just tried that, followed by a restart, and it didn't cure it for me. iMessages wait for activation, then activation fails.

     

    Is there anywhere else to enter these DNS settings? The Cellular Data Network DNS setting is as recommended by my network provider.

     

    I've tried all the solutions to this problem I've found in these forums, and nothing has worked for me.

  • NFH. Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 19, 2012 9:10 AM (in response to Night Ed)

    Yes, what you say is exactly what I meant, although another thing you can try is adding a second DNS server, i.e. 8.8.8.8,8.8.4.4. Separate the two DNS entries with a comma; both belong to Google. I tried this again yesterday after swapping SIM cards around, which disabled my iMessage again, and I managed to fix it again using the DNS solution, so it wasn't a fluke the first time.

  • Night Ed Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 19, 2012 9:30 AM (in response to NFH.)

    Thanks for the help, but adding the two servers didn't work either.

     

    I'm in France today and although I've got a good wifi signal I've just noticed that every time I try and fail to activate iMessage I'm being charged 10p!

     

    Better stop trying until I'm back in the UK...

  • NFH. Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 19, 2012 9:38 AM (in response to Night Ed)

    I was similarly charged when roaming in Spain for multiple Facetime activation attempts when I hadn't even reactivated it. Orange UK refunded me when I complained. At least we UK users have the advantage of not being charged for these iMessage/Facetime activation attempts when in the UK, unlike the rest of the world (even US users) who are being charged for international SMS to the UK. Apple needs to change the activation mechanism to be more like WhatsApp and Viber, requiring an SMS to be received and not to be sent.

  • Night Ed Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 19, 2012 11:11 AM (in response to daddyvenom)

    Solved this now. I found another discussion here that I'd ovelooked before where users with this problem were advised to make sure their Date and Time settings are on Auto.

     

    Mine weren't because whenever I come back from France the time doesn't change back for ages. Switched it to Auto and, hey presto, those nice blue messages are working again.

     

    Here's the page on the other discussion where the fix is offered by fdm1979:

     

    https://discussions.apple.com/thread/3102870?start=30

  • adenawild Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 21, 2012 12:02 PM (in response to daddyvenom)

    Hard Reset the device and see if it reconnects.

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (1)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.