12 Replies Latest reply: Nov 7, 2011 4:16 PM by sean7842309
tstead Level 1 Level 1 (0 points)

According to the server app, several services are running.  For example, profile manager is turned on according to the app but when I click on the link that is supposed to take me to it, the web interface says it is not running.

 

Ditto for webmail.

 

Ditto for wiki.

 

Ditto for web server.

 

Ditto for...well, just about everything else.

 

Help!!


iMac, Mac OS X (10.7), Lion server
  • 1. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    cloudzh Level 1 Level 1 (10 points)

    check in the command line what WEB applications are actually running by issuing:

     

    sudo webappctl status -

     

    Then you can look at available applications in /etc/apache2/webapps and start them by issuing:

     

    sudo webappctl start com.apple.webapp.webcal (calendar)

    sudo webappctl start com.apple.webapp.collab (wiki)

    sudo webappctl start com.apple.webapp.webmailserver (webmail)

     

    All these DO NOT need the web server to be running. You need the webserver to be running only if you want to hos websites. If that is the case you can start it by issuing:

     

    sudo serveradmin start web

     

    Cheers,

     

    ~C

  • 2. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    tstead Level 1 Level 1 (0 points)

    Thanks; I'll try that when I get home from work tonight.  What about profile manager?

  • 3. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    tstead Level 1 Level 1 (0 points)

    It did not work.  I turned on all the services and they show as running from the command line but when I try and navigate to server.local/webmail for example, it says webmail not running.  Ditto for calendar and profile manager.

  • 4. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    cloudzh Level 1 Level 1 (10 points)

    so, what's the output of webappctl status - ?

     

    ~C    

  • 5. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    tstead Level 1 Level 1 (0 points)

    web:webAppState:_array_index:0:state = "RUNNING"

    web:webAppState:_array_index:0:virtualHostName = ""

    web:webAppState:_array_index:0:webAppName = "com.apple.webapp.ACSServer"

    web:webAppState:_array_index:1:state = "RUNNING"

    web:webAppState:_array_index:1:virtualHostName = ""

    web:webAppState:_array_index:1:webAppName = "com.apple.webapp.php"

    web:webAppState:_array_index:2:state = "RUNNING"

    web:webAppState:_array_index:2:virtualHostName = ""

    web:webAppState:_array_index:2:webAppName = "com.apple.webapp.webmailserver"

    web:webAppState:_array_index:3:state = "RUNNING"

    web:webAppState:_array_index:3:virtualHostName = ""

    web:webAppState:_array_index:3:webAppName = "com.apple.webapp.auth"

    web:webAppState:_array_index:4:state = "RUNNING"

    web:webAppState:_array_index:4:virtualHostName = ""

    web:webAppState:_array_index:4:webAppName = "com.apple.webapp.collab"

    web:webAppState:_array_index:5:state = "RUNNING"

    web:webAppState:_array_index:5:virtualHostName = ""

    web:webAppState:_array_index:5:webAppName = "com.apple.webapp.devicemgr"

    web:webAppState:_array_index:6:state = "RUNNING"

    web:webAppState:_array_index:6:virtualHostName = ""

    web:webAppState:_array_index:6:webAppName = "com.apple.webapp.webdavsharing"

    web:webAppState:_array_index:7:state = "RUNNING"

    web:webAppState:_array_index:7:virtualHostName = ""

    web:webAppState:_array_index:7:webAppName = "com.apple.webapp.webcal"

    web:webAppState:_array_index:8:state = "RUNNING"

    web:webAppState:_array_index:8:virtualHostName = ""

    web:webAppState:_array_index:8:webAppName = "org.calendarserver"

  • 6. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    cloudzh Level 1 Level 1 (10 points)

    can you stop the webservice, just for testing? (sudo serveradmin stop web), also, check out if anything bad is being spitted into /var/log/system.log, /var/log/apache2/access_log, /var/log/apache2/error_log or logs into /var/log/collabd (wiki related logs).

     

    While testing you can use tail -f LOG_FILE to see the latest self-updating lines...

     

    ~C    

  • 7. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    tstead Level 1 Level 1 (0 points)

    This is interesting from the apache2/error_log:

     

    [Tue Jul 26 17:46:38 2011] [error] [client fe80::129a:ddff:fe4b:9d9] File does not exist: /var/empty/mydevices

    [Tue Jul 26 17:47:59 2011] [error] [client fe80::129a:ddff:fe4b:9d9] File does not exist: /var/empty/ical

    [Tue Jul 26 17:48:14 2011] [error] [client fe80::129a:ddff:fe4b:9d9] File does not exist: /var/empty/caldav

    [Tue Jul 26 17:52:44 2011] [error] [client fe80::129a:ddff:fe4b:9d9] File does not exist: /usr/share/web/profilemanager.html.en/

    [Tue Jul 26 17:52:44 2011] [error] [client fe80::129a:ddff:fe4b:9d9] File does not exist: /var/empty/mydevices

    [Tue Jul 26 18:19:07 2011] [error] [client fe80::129a:ddff:fe4b:9d9] File does not exist: /usr/share/web/profilemanager.html.en/

    [Tue Jul 26 18:19:07 2011] [error] [client fe80::129a:ddff:fe4b:9d9] File does not exist: /var/empty/mydevices

    [Tue Jul 26 18:19:35 2011] [notice] caught SIGTERM, shutting down

    [Tue Jul 26 18:19:35 2011] [warn] RSA server certificate CommonName (CN) `iMac.local' does NOT match server name!?

     

    when I tail the system.log, the following pops up:

     

    Jul 26 18:36:39 server sandboxd[11914] ([11301]): WebProcess(11301) deny file-read-data /Users/GCGB/Library/Application Support/Adobe/AIR/ELS/com.adobe.amp.4875E02D9FB21EE389F73B8D1702B320485DF8CE.1/ PrivateEncryptedDatak

    Jul 26 18:36:40: --- last message repeated 2 times ---

    Jul 26 18:36:40 server com.apple.launchd.peruser.501[200] (com.akamai.client.plist[11915]): Bug: launchd_core_logic.c:4655 (24984):13

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Head.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   panic: memory wrap at /System/Library/Perl/5.12/darwin-thread-multi-2level/Cwd.pm line 342.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/5.12/File/Path.pm line 6.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/5.12/File/Path.pm line 6.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/5.12/File/Temp.pm line 145.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/5.12/File/Temp.pm line 145.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Tools.pm line 14.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Tools.pm line 14.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Head.pm line 125.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Head.pm line 125.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Body.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Attempt to reload MIME/Tools.pm aborted.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Body.pm line 409.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Body.pm line 409.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Entity.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Attempt to reload MIME/Tools.pm aborted.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Entity.pm line 233.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Entity.pm line 233.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Parser.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Attempt to reload File/Path.pm aborted.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Parser.pm line 137.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Parser.pm line 137.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Decoder.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Attempt to reload MIME/Tools.pm aborted.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder.pm line 92.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder.pm line 92.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Decoder/Base64.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Attempt to reload MIME/Decoder.pm aborted.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/Base64.pm line 54.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/Base64.pm line 54.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Decoder/Binary.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Attempt to reload MIME/Decoder.pm aborted.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/Binary.pm line 42.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/Binary.pm line 42.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Decoder/QuotedPrint.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Attempt to reload MIME/Decoder.pm aborted.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/QuotedPrint.pm line 53.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/QuotedPrint.pm line 53.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Decoder/NBit.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Attempt to reload MIME/Decoder.pm aborted.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/NBit.pm line 93.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/NBit.pm line 93.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Decoder/UU.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Attempt to reload MIME/Decoder.pm aborted.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/UU.pm line 44.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/UU.pm line 44.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module MIME/Decoder/Gzip64.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Attempt to reload MIME/Decoder.pm aborted.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/Gzip64.pm line 55.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/MIME/Decoder/Gzip64.pm line 55.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module Net/Server.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   panic: memory wrap at /System/Library/Perl/5.12/AutoLoader.pm line 90.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/Net/Server/Daemonize.pm line 30.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /System/Library/Perl/Extras/5.12/Net/Server.pm line 38.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/Net/Server.pm line 38.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: fetch_modules: error loading required module Net/Server/PreFork.pm:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   "WNOHANG" is not exported by the POSIX module

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:    "EINTR" is not exported by the POSIX module

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Can't continue after import errors at /System/Library/Perl/5.12/darwin-thread-multi-2level/POSIX.pm line 29

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/Net/Server/PreForkSimple.pm line 27.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at (eval 31) line 2.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:             ...propagated at /System/Library/Perl/5.12/base.pm line 94.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   BEGIN failed--compilation aborted at /System/Library/Perl/Extras/5.12/Net/Server/PreFork.pm line 24.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Compilation failed in require at /usr/bin/amavisd line 197.

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]: ERROR: MISSING REQUIRED BASIC MODULES:

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Head

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Body

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Entity

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Parser

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Decoder

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Decoder::Base64

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Decoder::Binary

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Decoder::QuotedPrint

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Decoder::NBit

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Decoder::UU

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   MIME::Decoder::Gzip64

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Net::Server

    Jul 26 18:36:40 server org.amavis.amavisd[11916]:   Net::Server::PreFork

  • 8. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    tstead Level 1 Level 1 (0 points)

    to be clear, I tailed the system.log file and tried to visit the profile manager by clicking on the "Open Profile Manager" link in the server app.

  • 9. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    tstead Level 1 Level 1 (0 points)

    These instructions are taken from another poster and they worked for me.

     

    :begin

    You might try stopping your services and then removing /etc/apache2/sites/0000_any_443_.conf and copying the .default files in that directory over top of their corresponding .conf files.


    To do this in Terminal.app:

     

    sudo -s

    cd /etc/apache2/sites

    rm 0000_any_443_.conf

    cp 0000_any_80_.conf.default 0000_any_80_.conf

    cp virtual_host_global.conf.default virtual_host_global.conf

     

    I think you can make Server.app regenerate the config by clicking your server under "Hardware", then going to the "Settings" tab, then clicking "Edit" next to "SSL Certificate".  Change it to "None" and then back to your certificate and click OK.  This should make it regenerate all the configs.

     

    And then finally, restart your services.

    :end

     

    Now, I had to tou around a bit.  I noticed that my hostname was server2.private and in the apache2 directory, there were files named "0000_any_443_server.local_shadow.conf.prev" and so forth.  I copied them by issuing the following command:

    cp 0000_any_443_server.local_shadow.conf.prev 0000_any_443_server2.local_shadow.conf.prev

     

    Notice I changed "server.local" to "server2.local".  THere were 1 or 2 more files like that.  I copied both similarly and WHAMO!  It works again!!

  • 10. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    Thye from NZ Level 1 Level 1 (10 points)

    Thanks; the solution worked for me too.

  • 11. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    393801916 Level 1 Level 1 (0 points)

    thank you, works!

  • 12. Re: Web interface says services not running, server app says they are
    sean7842309 Level 1 Level 1 (0 points)

    "

    To do this in Terminal.app:

     

    sudo -s

    cd /etc/apache2/sites

    rm 0000_any_443_.conf

    cp 0000_any_80_.conf.default 0000_any_80_.conf

    cp virtual_host_global.conf.default virtual_host_global.conf

     

    I think you can make Server.app regenerate the config by clicking your server under "Hardware", then going to the "Settings" tab, then clicking "Edit" next to "SSL Certificate".  Change it to "None" and then back to your certificate and click OK.  This should make it regenerate all the configs.

     

    And then finally, restart your services.

    :end"

     

    all that worked for me. thanks!