Skip navigation

iPhone 4s losing data connection multiple times/day

150034 Views 353 Replies Latest reply: Dec 12, 2013 11:05 AM by Yachinghou RSS Branched to a new discussion.
1 2 3 ... 24 Previous Next
tpero Level 1 Level 1 (0 points)
Currently Being Moderated
Oct 26, 2011 10:49 AM

It seems about 3-4 times/day, my new iphone 4s will lose data connectivity. The phone will show full bars and the 3G icon appears, but I cannot access a data connection - email continuously loads, safari / facebook app / weather channel app all time out. As soon as I reboot, it works fine. This is getting really really annoying. Anyone else experiencing this or have a fix?? Thinking of returning it.

iPhone 4, iOS 5, iPhone 4s wasn't listed as option..
  • JeffFromLO Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 26, 2011 11:16 AM (in response to tpero)

    I just received mine yesterday and I am definately having this same problem.  I've found that toggling the Airplane mode on and off quickly restores the connection.  The problem does seem to return when the phone goes to the lock mode on its own or after some duration.

  • rottnmutt Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 27, 2011 12:48 PM (in response to tpero)

    I am having the same problem - Im on AT&T. What provider are you on?

  • JeffFromLO Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 27, 2011 1:15 PM (in response to tpero)

    I think I've narrowed down my issue to having the WIFI connection on.  When I'm running the Hulu+ app and streaming a video, there is no loss of connection with WIFI on.  Turn off Hulu and wait 15 minutes or so, start up hulu again, and the data connection isn't found until I cycle Airplane mode.

     

    If I turn WIFI off, and am just using the cellular connection, I have no data problems.

     

    I'm have a call into Apple support scheduled for Oct 30th, so I'll report back what they tell me. 

     

    I am on Verizon - Pacific North West, USA - Apple 4s.

     

    I do NOT have these same problems with my wife's iPhone 3G.   The wifi connection with that phone does not present these issues.

  • lukbut Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 27, 2011 2:13 PM (in response to tpero)

    This is happening to me too! No idea why, sim seems fine, the only solution is completely turning it off and then back on again. Any luck? Did you return it?

  • jeffgtx Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 27, 2011 4:45 PM (in response to tpero)

    I'm having this issue on AT&T.

     

    One time rebooting the phone did not correct the problem. Also I noticed that when the phone restarts it hangs on the edge network for a while.

     

    I'll try the airplane mode toggle but that is not a proper long term fix. Waiting for  the first update to ios5 to see if it is addressed.

  • JeffFromLO Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 27, 2011 4:51 PM (in response to tpero)

    Ok.  So I think I've localized my problem.  I swapped out my SMC Baricade SMCWBR14S-N4 (provided for free from my cable internet provider COMCAST), with an old-*** Netgrear WGT624_V3 and have not had this issue return.

     

    That leaves me thinking one of two things:

    1.  iPhone 4s is picky about routers

    or

    2.  My SMC router only allowed setting up WPA2-TKIP, whereas my Netgear router allowed WPA-TKIP.  Perhaps what made this work is that the iPhone 4s didn't like WPA2-TKIP, even though the iPhone 3s DOES.

     

    (I just asked SIRI... she didn't have an opinion...)  

  • Automatt Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2011 2:57 PM (in response to tpero)

    I'm having this issue on my 4S with AT&T.

     

    The phone is connected to Wifi and occassionally (several times per day) the Wifi will stop working.  Using Airport utility from the iPhone will show no routers accessible.  If I flip airplane mode for a moment, then it works again, and Airport Utility shows all my routers again.  They all have the latest firmware.

     

    My iphone 4 and ipad 2 don't exhibit this problem even though they are both running iOS 5.

     

    Is this a hardware problem?  Should I exchange the phone?

  • jeffgtx Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2011 10:04 PM (in response to tpero)

    just to be clear, it seems that some people (like me) on this post are talking about losing 3G connectivity.  others more recently are talking about dropping wifi.

     

    let's not confuse the two.

  • Limitin Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 29, 2011 12:38 AM (in response to tpero)

    I am noticing a similar issue on my 4S. They hopefully will replace the defective phones. I would love to switch back to the 4...it had less problems.

  • johan87 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 31, 2011 4:45 AM (in response to tpero)

    I have the same issue (with the 3G connection). Just handed in the phone for service with 3 in Sweden (hopefully replacement)...

  • rottnmutt Level 1 Level 1 (0 points)

    I'm still having the issue but have nailed down a couple of specifics:

    • The issue Im having is specifically 3G data access, even if the menu shows 3G in an area I know has good coverage.
    • My battery is running down VERY fast - little surfing today (2 hours of sporadic usage), on wifi, and the battery is at 30% after being charged full
    • Tripping Airplane mode does not fix it for me
    • Only a full forced reset (power and menu button) will fix the issue

     

    Ill likely take it to the Apple Store and see what they say.

  • HersheyEd Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 31, 2011 9:11 AM (in response to tpero)

    I have the EXACT same issue as TPERO reported at the beginning of this thread.  My phone will show it is either 3G or WiFi connected, but mail, webpages and internet apps will continuously load.  A restart fixes this, but it is really irritating.  I have a 4S on AT&T.  This happens at my home WiFi and Starbucks/ATT WiFi and on my 3G connection, so I know it is not my WiFi.  Also, I still have my iPhone 4 in my apartment, and I can be on that all day without connectivity issues.  I am really hesitant to make a 50-mile roundtrip to the closest iPhone store to get a replacement, especially if they try to give me a runaround.  I love the iPhone and have now had 4 of them, and every one of them except the first one had hardware issues with it when it was brand new and I had to get a swap out. 

  • SkyMatt Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 2, 2011 6:23 AM (in response to tpero)

    My Problem Detailed

    I have been having this same problem for months. To be more specific, it happens whether I'm on 3G or WiFi. Back before iOS5 when I was on 3G, I could simply turn off 3G and turn it back on, but now with iOS 5, it is turning Airplane Mode on/off only, which like everyone else fixes the problem only temporarily.

     

    Attempted Failed Solutions

    It has transcended hardware and SIM cards. It was happening on my iPhone 4 and when I moved to the 4s, it was still there. So, it's most likely not the phone itself. I also swapped out SIM cards. That also didn't do the trick. That leaves me to one last idea...

     

    Last Possible Solution

    It's gotta be the software. Some app or process is hacking away at the connection, possibly hogging all of the connection. This was the  Apple Store's original guess too (before I upgraded phones or swapped SIM cards). Their recommendation is to restore the phone with the base OS and not from backup. Then without adding any apps, make sure that it works fine (for possibly a day or two). Then start adding apps back one at a time. Has anyone tried this yet? With so much setup, I am hesitant to try this without knowing if it will solve it.

     

    Alternative Solutions

    If it is software, possibly we all have a common app/process that few have. Maybe we can all compare what we have. Unfortunately, my app count is still over 100 even after deleting more than half of my apps. Does anyone else have any ideas? I'd love to figure this out as it is extremely frustrating as you all know.

1 2 3 ... 24 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (14)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.