Skip navigation

Mail.app- 'Remove Attachments' corrupting mails

3130 Views 27 Replies Latest reply: Sep 20, 2013 10:13 AM by catalan RSS
1 2 Previous Next
Screaming.Pict Level 1 Level 1 (0 points)
Currently Being Moderated
Aug 22, 2011 7:48 AM

I have a weird issue that I've not seen mentioned anywhere. Wondering if anyone can give me any debugging tips.

 

I'm using Mail 5.0 in Lion 10.6.1 (issue was occurring in 10.6.0 as well).

 

I have Mail connected to Exchange Server 2010.

 

I have a fairly tight restriction on mailbox sizes so I have to remove attachments from emails before I file them.

 

My problem is this; about 1 in 3 times I remove an attachment the 'replacement' e-mail is full of gibberish characters.

 

Typically if I look at the raw source of the e-mail then the text version of the mail is retained correctly- it seems to be the Base64 encoded version that is corrupted.

 

Any idea what I can do to debug this? I have tried removing the envelope files and removing/adding the account back in and re-syncing it but the issue has reappeared.

 

I've reported this to Apple on http://bugreports.apple.com but have not had a response.

 

Thanks in advance.

Unibody MacBook Pro 15" 2.8GHz, Mac OS X (10.6.1)
  • etresoft Level 7 Level 7 (23,905 points)

    Technically, removing the attachment does corrupt the message. The Base64 encoded part is the attachment. I've never removed any attachments. I just archive messages somewhere "On my Mac" instead. The reports are that after removing attachments, Lion gets confused until you rebuild the mailbox. Try that.

  • gindaray Calculating status...

    I have the exact same problem, especially with chinese fonts. Sometimes when i removed the attachment, the mail becomes completely unreadable. Please fix this problem. Changing the encoding also doesn't helps at all.

     

    I am on lion 10.7.3 and Mail 5.2 (1257)

  • Edward Tewkesbury Calculating status...

    I have the problem, too, and have even contacted Apple about it, and held a remote session with one of Apple's senior advisors to show him the problem in real time on a repeatable basis. My last experiment was instructive, as I'm playing around with Mail.app under both Lion and Snow Leopard. I can see gibberish thru Mail.app on Lion, while all looks fine for the exact same message thru Mail.app on Snow Leopard. I, too, had originally thought this was a corruption issue; now I think it's an encoding issue.

     

    I understand that when an attachment is removed, the message with the attachment is actually deleted, and is replaced by a new message on the server without the attachment. The Activity window in Mail.app actually shows this 2-step process.

     

    I haven't played around after 10.4.7 last week. The full release notes for 10.4.7 didn't mention a fix for this issue. Anyone notice any improvement?

     

    FWIW, our Exchange Server is hosted by Intermedia (http://www.intermedia.net), which, I'm told, is one of the largest Exchange hosts out there. I've not followed up with Intermedia on my own, as I think Apple really owes it to enterprise users to fix this problem itself, especially given Apple's own pull-back from the Apple-branded server market.

  • Edward Tewkesbury Level 1 Level 1 (5 points)

    FWIW, my reference, from about a month ago, is Express Lane Case 300149470. For those of you who call or correspond with Apple support, you'll help yourself by mentioned these 2 prior case numbers so that your tech can more quickly digest the problem and, more likely, can quickly elevate your inquiry into the upper tech support levels.

     

    Thanks for being the guinea pig on 10.7.4, Screaming.Pict.

     

    I noticed you cited a bug ID. I've forgotten how to do that, thought I've reported bugs in the past. Remind me (us) please? And to all who read this thread and have this problem, you'll help Apple understand and prioritize this problem if each of you report the bug yourself. Thanks.

     

    <Email Edited by Host>

  • Edward Tewkesbury Level 1 Level 1 (5 points)

    Interesting. Would you mind describing the steps without Mail Act-On and scripts? I mean, how would you do this to just one email in the Entourage inbox with an attachment. For example, I'm not sure I know how to save attachments in an email.

     

    Thanks a bunch for helping us all try to work through this shameful mess.

  • josephavellino Level 1 Level 1 (5 points)

    Mail 6.0, Mountain Lion on Macbook Air.

     

    I am not sure if this is the right thread, but figured I'd add here first.

     

    When I Remove Attachments from Mail now, the attachment is in fact removed, but it is replaced with multiple .txt files which are placed at the end of the message. I then cannot remove the .txt files.

     

    I have done a rebuild of the mailbox and I have done a re-index on the Mac, but the problem does not get resolved.

     

    Any help would be appreciated.

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (2)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.