Skip navigation

Mail Unable To Connect Error

29223 Views 28 Replies Latest reply: Jan 31, 2014 6:17 AM by kenspocket1 RSS
1 2 Previous Next
Eric D. Level 2 Level 2 (185 points)
Currently Being Moderated
Mar 16, 2012 9:15 AM

For the last day and half, I've been unable to access my iCloud email through Mail on Lion.  I get the following error:

 

The server returned the error: The connection to host p03-imap.mail.me.com on port 143 failed.

 

According to the system status, iCloud Mail did have an issue but apparently they think it's resolved.  Anyone have any idea why I'm still getting an error?  I have no problems accessing iCloud Mail on any other devices or through Safari.

iMac 3.06 GHz 24, Mac OS X (10.7), 4 Gigs RAM
  • thoughtsponge Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 17, 2012 9:54 AM (in response to Eric D.)

    I too have been seeing this problem time and again.  My error is message is as follows:

     

    The server returned the error: The server “p04-imap.mail.me.com” refused to allow a connection on port 993.

     

    Have you had any luck fixing the issue?

  • thoughtsponge Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 18, 2012 5:44 PM (in response to Eric D.)

    I still seem to be suffering from the error after the change.  Now my error message is as follows:

     

    The server returned the error: The server “p04-imap.mail.me.com” refused to allow a connection on port 143.

     

    Any thoughts?

  • Barricudda Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 9, 2012 2:43 AM (in response to Eric D.)

    That totally worked Eric ! Thanks ! Tried all but failed but deleting readding the account worked like a charm.

     

    Cheers Mang !

     

    B

  • Roger Wilmut1 Level 9 Level 9 (64,170 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 9, 2012 4:09 AM (in response to thoughtsponge)

    thoughtsponge wrote:

     

    I still seem to be suffering from the error after the change.  Now my error message is as follows:

     

    The server returned the error: The server “p04-imap.mail.me.com” refused to allow a connection on port 143.

    SSL and port 993 are definitely required, that's why it's refusing the connection in this instance. As suggested above, signing out in System Preferences>iCloud and signing back in again (provided you have Lion 10.7.2 or .3) should set it up correctly.

     

    If it gets set up correctly and is still failing it may be a server glitch which you would have to wait out.

  • kimmeth Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 9, 2012 10:20 AM (in response to Eric D.)

    I tried deleting and re-adding my email account on my iphone - it DID NOT work. Certainly don't want to try this on my computer now... Not getting anywhere with changing my password online or switching ports.

  • Barricudda Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 9, 2012 11:20 AM (in response to kimmeth)

    You have to do it on the Mail App on your desktop. It does not apply to the iOS5 platform.

  • kimmeth Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 9, 2012 4:21 PM (in response to Barricudda)

    I did. The results remained - it didn't work for me. All devices, changing password, deleteing/re-adding acount, changing port/SSL in the mail app on my workstation, and on the laptop, even logging onto iCloud-online - no email, period. Eventually got support on the phone, answered a bunch of questions, sat on hold, got passed on to a supervisor, sat on hold for another while and they came back saying my email was in migration and I should be back online tomorrow - TOMORROW!

     

    I promptly lost it. Completely. I "migrated" weeks ago! And if that wasn't migrating what was I doing? Well, apparently although I migrated all my devices after updating software and had done everything right, I hadn't actually been moved onto the new iCloud servers and there was a bottle neck somewhere in the process that should have finished at 3:30 am without my ever being aware. Lots of apologies were extended but nothing could be resolved sooner - frankly I almost lost it again hearing this because the business day was over and I have no idea what was missed because of this. She did however give me her number to call her in the morning if it had not resolved - by the time I finished talking to her exchanging info and cooled off (about 15 minutes later) the problem resolved itself and I am back up.

     

    & now if you will excuse me I now have an outgoing issue to address (errr!)... I will leave with this clue however - I was told that if you are not having success with any devices but are able to at least log-on at iCloud-online, even if you still can't access email there (contacts/calendars appeared fine, just could get email to load), then its not you. You need to call support... or wait for it to clear on its own.

  • DALH70 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 9, 2012 6:39 PM (in response to kimmeth)

    hey kimmeth,

     

    try doing the following:

     

    - Make sure that you have the latest Software Update

    - Go to KEYCHAIN Access

    - Under Keychain Access / Preferences

    - RESET My Default Keychanges

     

    Restart "MAIL" and your password should work.

  • AppleNovice Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 10, 2012 5:46 AM (in response to DALH70)

    This seemed to work for me-- I got me email, but why do I continue to get the "Enter Password for Account iCloud" message.  It just won't stop popping up.

  • danielvasques Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 2, 2012 3:06 PM (in response to AppleNovice)

    I am having the same issue, AppleNovice.

    Working on Macbook Pro running Lion (10.7.3)

    Mail just doesn't work perfectly with my icloud account.
    I get my emails almost normally but every now and then I get the popup message asking to type my password.

    I have already deleted my account and made a new one, with no success on this issue.

    I was getting the connection to the server "p04-imap.mail.me.com" on port 993 timed out. So I unchecked the SSL and 993 port changed to 143. So now I get the same message, only from port 143.

    My password is correct since I can log on to icloud and see all my emails there, and both my iOS devices are working correctly with the password.

    The issue is only with mail on my macbook pro. And it's not all the time.

    But it is very annoying, and seems like there is no answer to this issue anywhere

  • AppleNovice Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 2, 2012 4:16 PM (in response to danielvasques)

    I agree.  It's confusing and pervasive.  Apple should have a step-by-step trouble shooting guide by now on this problem.  Mine is working fine, now.  I can't tell you what exactly fixed the problem, I can, however, tell you that this was not the first time my family and I experienced this problem.  Synching multiple devices over one account is complicated and deserving of detailed explanation and settings descriptions. 

     

    C'mon Apple, provide the detail we need to fix this now and avoid it in the future! 

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (2)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.