Skip navigation

Mac Mail will not work ?

1272 Views 21 Replies Latest reply: Jan 5, 2013 5:07 PM by Vfrenkel RSS
1 2 Previous Next
Love my new MACBOOK Calculating status...
Currently Being Moderated
Mar 27, 2012 5:16 AM

My Mac mail stopped working, I have tried repeatedly to delete and set-up the account with no success.

I receive the message either my name or password is incorrect, But they are correct and work on my iphone and in Icloud.

Can anyone help me troubleshoot this ? I would like to have my Mail for .mac work again.

  • BDAqua Level 10 Level 10 (114,675 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 11:34 AM (in response to Love my new MACBOOK)

    I think they're slowly nudging people to switch, .mac & MobileMe are going away about June/July, may as well set it up now.

     

    I understand .mac mail will still come through. Do not delete the old account yet.

     

    You cannot use .mac or MobileMe as type of Account, you have to choose IMAP when setting up, otherwise Mail is hard coded to change imap.mail.me.com to mail.me.com & smtp.mail.me.com to smtp.me.com, no matter what you try to enter.

     

    iCloud Mail setup, do not choose .mac or MobileMe as type, but choose IMAP...

     

    IMAP (Incoming Mail Server) information:

    Server name: imap.mail.me.com

    SSL Required: Yes

    Port: 993

    Username: example@me.com (use your @me.com address from your iCloud account)

    Password: Your iCloud password

    SMTP (outgoing mail server) information:

    Server name: smtp.mail.me.com

    SSL Required: Yes

    Port: 587

    SMTP Authentication Required: Yes

    Username: example@me.com (use your @me.com address from your iCloud account)

    Password: Your iCloud password

  • JuMeneses Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 5:01 PM (in response to BDAqua)

    I already did all this. Make sure all the settings were setup manually, updated my password to the new requirements in iCloud, with the IMAP type account, checked with my ISP to make sure they weren't blocking any ports and still I can't receive any mail..

     

    I can send, but I definitely don't receive and I get the prompt that says that the password has been rejected OVEr and OVER again.

     

    I really don't know what else to do... and this happened to me since the 23rd, out of the blue, I didn't change any settings.

     

    Could someone help me please??!!!!!

     

    THanks

     

    Ju

  • JuMeneses Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 5:06 PM (in response to JuMeneses)

    My bad, let me give more info..

     

    I'm on Leopard, and I can access the account just fine on the iPhone, iPad & iCloud.com, I just can't receive any emails in the Mail app on my iMac. I did do the migration to iCloud when they suggested it, and after I did I have been working fine until now.

  • BDAqua Level 10 Level 10 (114,675 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 6:04 PM (in response to JuMeneses)

    Did you try making a new IMAP account & not try to change the old MobileMe account?

  • JuMeneses Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 6:36 PM (in response to BDAqua)

    LOve mynew Macbook - I did and it didn't work, that's why I posted a reply.

     

    BDaqua - yes, it's a new account that Im opening with the new settings and it won't connect. I erased the old Mobile account in the process of troubleshooting, thinking that by eliminating that account it wouldn't mess up with the new account connection, I know, sounds stupid, but hey I'm out of solutions now.

     

    I'll attach some screens so you can see

     

    Picture8.pngPic12.pngPic19.pngPic20.png

  • BDAqua Level 10 Level 10 (114,675 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 6:50 PM (in response to JuMeneses)

    Looks like the settings are correct.

     

    So, do you have something blocking Port 993 the IMAP SSSL incoming port?

     

    Is your router doing any Port Forwarding to another Computer?

  • BDAqua Level 10 Level 10 (114,675 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 7:02 PM (in response to JuMeneses)

    Oh, in Mail's menu>Windows>Connection Doctor, are there any red dots?

  • JuMeneses Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 8:01 PM (in response to BDAqua)

    THe ISP says they are not blocking any ports and I haven't change any configs on the router myself, specially none to do port forwarding, so I don't think it's there...

     

    Oh and the connection doctor has the incoming connection failed... the SMTP is just fine..

     

    WROTE Mar 27 22:57:40.906 [kCFStreamSocketSecurityLevelNegotiatedSSL]  -- host:imap.mail.me.com -- port:993 -- socket:0x145f6ff0 -- thread:0x18047e40

    2.2640 LOGIN myname@me.com ********

     

     

    READ Mar 27 22:57:44.006 [kCFStreamSocketSecurityLevelNegotiatedSSL]  -- host:imap.mail.me.com -- port:993 -- socket:0x145f6ff0 -- thread:0x18047e40

    2.2640 NO [AUTHENTICATIONFAILED] Authentication failed

     

     

    And I just changed the password, so I made sure I made it a very clear one, and is perfectly working in the mobile devices and icloud.com

     

     

    I really appreciate that you are taking a look at this, BDAqua I'm just running out patience with it because I can't figure what suddenly changed

  • BDAqua Level 10 Level 10 (114,675 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 8:45 PM (in response to JuMeneses)

    Well, we know why you're not getting Mail, it's not loggong in, the Password fail can be decieving & not mean the PW failed at all, for instance if the server required JuMenses@ me.com & you put in JuMenses as username, then password would fail for JuMenses, & vice versa.

     

    Not sure whatis going on, but mulling it.

  • JuMeneses Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 9:45 PM (in response to BDAqua)

    Got it. So I fixed the username back to just the name without the domain and the error changed.

     

    Now the OCnnection Dr.is liting up green all of the servers as connected and successful, but when I click the triangle to bring all accounts online, it fails and tells me the Mail wasn't able to read the server: imap.mail.me.com

     

    No wait, now it went back to "red-lighting" the incoming mail server again as Authentication failed... I'm serious this computer is tripping.. I really don't get what's happening..

     

    Do you think this is worth paying support to take a look at? Being that it's not a hardware thing?

  • JuMeneses Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 9:52 PM (in response to JuMeneses)

    Look here's the connection doctor output:

     

    WROTE Mar 28 00:50:13.024 [kCFStreamSocketSecurityLevelNegotiatedSSL]  -- host:imap.mail.me.com -- port:993 -- socket:0xf0a8660 -- thread:0x14557280

    2.2819 LOGIN myname ********

     

     

    READ Mar 28 00:50:13.081 [kCFStreamSocketSecurityLevelNegotiatedSSL]  -- host:imap.mail.me.com -- port:993 -- socket:0xf0a8660 -- thread:0x14557280

    2.2819 OK User myname logged in 123932

     

     

    WROTE Mar 28 00:50:13.114 [kCFStreamSocketSecurityLevelNegotiatedSSL]  -- host:imap.mail.me.com -- port:993 -- socket:0xf0a8660 -- thread:0x14557280

    3.2819 CAPABILITY

     

     

    READ Mar 28 00:50:13.181 [kCFStreamSocketSecurityLevelNegotiatedSSL]  -- host:imap.mail.me.com -- port:993 -- socket:0xf0a8660 -- thread:0x14557280

    * CAPABILITY XAPPLEPUSHSERVICE IMAP4 IMAP4rev1 ACL QUOTA LITERAL+ NAMESPACE UIDPLUS CHILDREN BINARY UNSELECT SORT CATENATE URLAUTH LANGUAGE ESEARCH ESORT THREAD=ORDEREDSUBJECT THREAD=REFERENCES CONDSTORE ENABLE CONTEXT=SEARCH CONTEXT=SORT WITHIN SASL-IR SEARCHRES XSENDER X-NETSCAPE XSERVERINFO X-SUN-SORT ANNOTATE-EXPERIMENT-1 X-UNAUTHENTICATE X-SUN-IMAP X-ANNOTATEMORE XUM1 ID IDLE

    READ Mar 28 00:50:13.214 [kCFStreamSocketSecurityLevelNegotiatedSSL]  -- host:imap.mail.me.com -- port:993 -- socket:0xf0a8660 -- thread:0x14557280

     

     

    3.2819 OK Completed

     

     

    WROTE Mar 28 00:50:13.250 [kCFStreamSocketSecurityLevelNegotiatedSSL]  -- host:imap.mail.me.com -- port:993 -- socket:0xf0a8660 -- thread:0x14557280

    4.2819 LIST "" ""

     

     

    WROTE Mar 28 00:50:13.286 [kCFStreamSocketSecurityLevelNone]  -- host:smtp.mail.me.com -- port:25 -- socket:0x151cb1b0 -- thread:0x18e67910

    EHLO [10.0.0.5]

     

     

    READ Mar 28 00:50:13.323 [kCFStreamSocketSecurityLevelNegotiatedSSL]  -- host:imap.mail.me.com -- port:993 -- socket:0xf0a8660 -- thread:0x14557280

    * LIST (\Noselect) "/" ""

    4.2819 OK Completed

     

     

    READ Mar 28 00:50:13.359 [kCFStreamSocketSecurityLevelNone]  -- host:smtp.mail.me.com -- port:25 -- socket:0x151cb1b0 -- thread:0x18e67910

    250-st11p00mm-asmtpout001.mac.com

    250-8BITMIME

    250-PIPELINING

    250-CHUNKING

    250-DSN

    250-ENHANCEDSTATUSCODES

    250-EXPN

    250-HELP

    250-XADR

    250-XSTA

    250-XCIR

    250-XGEN

    250-XLOOP 7F5970E2CCF07045ECE9F185893F9FDE

    250-AUTH PLAIN LOGIN

    250-AUTH=LOGIN PLAIN

    250-NO-SOLICITING

    250 SIZE 0

     

     

    WROTE Mar 28 00:50:13.398 [kCFStreamSocketSecurityLevelNegotiatedSSL]  -- host:imap.mail.me.com -- port:993 -- socket:0xf0a8660 -- thread:0x14557280

    5.2819 LOGOUT

     

     

    WROTE Mar 28 00:50:13.436 [kCFStreamSocketSecurityLevelNone]  -- host:smtp.mail.me.com -- port:25 -- socket:0x151cb1b0 -- thread:0x18e67910

    *******************************************

     

     

    READ Mar 28 00:50:13.487 [kCFStreamSocketSecurityLevelNone]  -- host:smtp.mail.me.com -- port:25 -- socket:0x151cb1b0 -- thread:0x18e67910

    235 2.7.0 PLAIN authentication successful.

     

     

    WROTE Mar 28 00:50:13.528 [kCFStreamSocketSecurityLevelNone]  -- host:smtp.mail.me.com -- port:25 -- socket:0x151cb1b0 -- thread:0x18e67910

    QUIT

  • JuMeneses Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 9:53 PM (in response to JuMeneses)

    It's like a roulette on the Connection Doctor.. i hit it sometimes and it logs in and hit check other times and it fails.. so weird

  • BDAqua Level 10 Level 10 (114,675 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 10:03 PM (in response to JuMeneses)

    Open Keychain Asssitant & see if you have more than one entry for imap.mail.me.com there.

     

    If so delete the wrong one, or all of them & start Mail & it'll ask for the PW again.

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (1)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.