Skip navigation

Anyone else having "Noise" problems with iRig/Garageband/iPad "3"?

30471 Views 99 Replies Latest reply: Sep 29, 2013 4:43 AM by charleesatch RSS
1 2 3 ... 7 Previous Next
Beardy man Level 1 Level 1 (35 points)
Currently Being Moderated
Mar 28, 2012 9:17 AM

I've been using iRig/Garageband on an iPad 2 for almost a year now and it works well enough for my needs.

 

I've recently got an iPad3 but the noise levels are way over what I get with the iPad2. Any form of distortion pre-set seems to generate a massive amount of background noise. The only way I can lessen it is to be brutal with the noise gate to the point wher ethe sustain/delay level is hacked back to almost nothing.

 

I think it's a Garageband problem because when I use the Amplitude software I get no appreciable noise at all.

 

Anyone else finding this? Perhaps I should try re-installing Garageband on the iPad3?

 

Any suggestions, similar experiences?

 

(I know the iRig isn't exactly 'state of the art' but I'm not comparing it to, say, Apogee Jam. I'm comparing Gargeband on the iPad2 with Garageband on the iPad3 using iRig)

Mac OS X (10.6.8)
  • TheReen Level 1 Level 1 (0 points)

    im having this problem with the ipad 2. i think it has something to do with the update because i didnt have the problem before i updated. its pretty annoying because i used to have an awesome clear tone, and now i have to do the same thing youre doing with the whole noise gate thing, which *****. i think apple needs to address this. 

  • Peterco Level 1 Level 1 (0 points)

    Having the same problem - just got an iPad3 & the noise is unacceptable - is anyone working on this??

  • mhsmitty Level 1 Level 1 (5 points)

    I have the first iPad and the new iPad (3).  The first iPad has GarageBand 1.2 which I use with iRig and have no issues.  The new iPad has GarageBand 1.2.1 and I used it with iRig last night for the first time since it arrived. The unwanted noise on the new iPad with 1.2.1 build is so poor it's unusable.  If I use Amplitude on the new iPad it sounds great.

     

    I called Apple last night and spend almost an hour waiting and talking to the support people.  They suggested I contact IK (iRig makers) and tell them to fix the software patch for GarageBand.  They had no other solution for the problem. I don't think it's an iRig problem. Out of desperation I sent IK an email to their support personnel.

     

    I've frustrated since part of the reason I bought the iPads were to use GarageBand to record guitar tracks and mix music when I'm away from home. Now I'm afraid to update my older iPad.

     

    I hope someone fixes the software soon. 

  • TheReen Level 1 Level 1 (0 points)

    What I've been doing lately(I have the same noise problem but with iPad 2, only since the update), is use iCloud and load songs onto there and record guitars on my iPods GarageBand. It's kind of a nuisance to switch around but I notice there's no noise on the iPod at all. Crystal clear sound. So I do all the drums and bass and electronic/synth/strings on the iPad, then do the guitars on the iPod, and back to iPad for vocals.  It has to be an iPad problem.  Like I said, irig is fine with iPod, was with my iPad 2 until the software update, so Apple's got to find a fix here.

  • Jeremiasz Level 1 Level 1 (0 points)

    The same problem here. IRig is working fine with Amplitube and a couple other apps but not with GB. Waiting for solution now...

  • cbarrere Level 1 Level 1 (5 points)

    I've got the same issue here.  Newest version of GarageBand and iPad 3.  Total bummer.

     

    I can't add much, but I did buy an Apogee Jam and I can verify things work flawlessly there..  Better tone than the iRig too (but twice the price) :|

  • Hillzie Level 1 Level 1 (0 points)

    I'm having just the same noise issue with my iPad 3 + iRig + Garageband combination. The noise doesn't exist when I play on Amplitube. Also when using iRig and Garageband on my iPhone there's no such noise. I was quite frustrated about that - until last night I found by an accident a kind of first aid "solution":

     

    When I have Garageband running and play guitar through iRig, I double tap on the home button (or swipe up the screen with four fingers) to reveal the multitasking bar. As the multitasking bar comes visible the most annoying hum is away. Also I noticed that I have to quit some of the applications running background to avoid latency. This way I can have as "noiseless" guitar playing experience as I have with my iPhone. Not a perfect solution but works for my purposes - now I can record guitar without that overwhelming hum.

     

    So supposedly this has to be a Garageband problem.... waiting for Apple to fix it soon.

  • mikeb39a Level 1 Level 1 (0 points)

    I also did what Hillzie said and it made a bit of difference. I thing that a lot of the problems

    are with devices that connect to the headphone rather than the docking port. It's like analog

    thru headphone, but the Apogee and others that connect via docking port are true analog to

    digital converters.

1 2 3 ... 7 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.