Skip navigation

Logic Pro 9, Lion and Mbox 2 Pro Help please!

15154 Views 17 Replies Latest reply: Jun 6, 2012 12:15 AM by dankly RSS
1 2 Previous Next
stunzeed Calculating status...
Currently Being Moderated
Dec 13, 2011 9:49 AM

I now have an iMac running Lion and I upgraded to Logic 9. How do I get Logic to recognize my Mbox 2 Pro (preferably without installing Pro Tools)?? Helllpp please!!? Do I need to download a driver to use the mbox, is it a setting thing??

Logic Pro, Mac OS X (10.7.2)
  • Pancenter Level 5 Level 5 (7,510 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 13, 2011 10:04 AM (in response to stunzeed)

    stunzeed wrote:

     

    will apple support help with this?

     

    This is a user forum, Apple phone support might help with this... however, I'd first try the Avid Pro Tools site.

     

    The MBox does need a driver, and a MIDI driver as well, you NEED to check the Avid site first, I'm not sure if the MBox/Drivers are Lion compatible, if not you're out of luck until Avid releases new drivers that work with Lion. Unfortunately, this might require a Protools install, not sure about that though.

  • Bassplayuh Level 1 Level 1 (20 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 13, 2011 10:58 AM (in response to stunzeed)

    Stunzeed,

     

    M-box does have drivers and as Pancenter said, you need to go there first.  Try this 1st link; it has compatibility information and driver update links.  The 2nd link is for M-Audio products forum. You should be able to find something at that.

     

    http://avid.custkb.com/avid/app/selfservice/search.jsp?DocId=353265

     

    http://forums.m-audio.com/

  • Bassplayuh Level 1 Level 1 (20 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 13, 2011 11:03 AM (in response to Bassplayuh)

    PS - The Avid website leaves a lot to be desired; the information on the same product is all over the place and not easy to find, so be patient.

  • sklaveman Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 23, 2012 8:06 PM (in response to stunzeed)

    Hey Stunzeed,

    just wondering if youve had success with your question?

    I'm going through the exact same stuff so hoping for a lil guidance ;-)

    cheers

  • dankly Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 13, 2012 6:34 PM (in response to stunzeed)

    Im having the same issue. Ive been travelling for 4 years and was running Logic 8 and mbox2 seamlessly but now Ive gone to set my studio up again and nothing works. Obviously Logic doesnt work with 10.7 so an upgrade is needed there but now Avid own digidesing and the mbox2 is unrecognisable with osx10.7

     

    Ive scoured the Avid site looking for drivers but it seems that you need to upgrade to Protools 8 to get the driver for mbox2 to work with osx10.7!

     

    So thats $200 for the Logic upgrade and a further $150 for the Protools upgrade. Not a rediculous fee but annoyiong none the less.

     

    Did anyone manage to find a work around to get osx10.7 to recognize mbox2 without upgrading to Protools 8?

  • dankly Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 13, 2012 7:01 PM (in response to sklaveman)

    I found it!

     

    Go here   http://avid.custkb.com/avid/app/self...p?DocId=379411

     

    Click on   

     

    Mbox 2 USB Family Drivers (Mbox 2, Mbox 2 Micro, Mbox 2 Mini)

     

    and download and install the one below

     

    Mbox 2 Driver for Pro Tools 9.0 (Mac) [33.84 MB]

     

    My iMac did a weird restart but when my mac restarted all the lights on my mbox2 lit up.

     

    Works fine!

  • longleg Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 12:01 PM (in response to dankly)

    Hi dankly - and you others on this line

    I've downloaded the Mbox 2 Driver for Pro Tools 9.0 (Mac) the one Dankly sugests above - and it makes my mbox2 light up - but both my garageband and ableton live went down right after. They both takes very long time to open. And garageband then comes up with midi error message. 

    I've tried to look for help on Avids site but could not find any so far.

    Any suggestions????

  • Pancenter Level 5 Level 5 (7,510 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 27, 2012 1:44 PM (in response to longleg)

    As I've stated before, the MBox "Core Audio MIDI Drivers" are not Lion compatible so Logic generates a MIDI error.

     

    However, the current drivers do allow for Audio use but until they fix the MIDI driver you will need a separate audio interface.

     

    I think Digi states this, something to the effect that the drivers are only compatible up to Snow Leopard.

     

    You will need to remove the Digi/Avid/ProTools/Whatever  MIDI Driver.

  • rosendogrojas Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Apr 4, 2012 10:26 AM (in response to Pancenter)

    Yes this seems to be a very frustrating problem, I just had to go through a few hours of messing around and deleting anything digi and in the process had to uninstall PT8le.  If the loophole is to just get rid of the MIDI driver, how is this accomplished so as to keep PT8 and use the Mbox2 whilel not causing a problem with Logic/live etc. This couldn't have happened at a worst time for me   but the help is appreciated

  • rosendogrojas Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 4, 2012 10:50 PM (in response to rosendogrojas)

    Well, I did quite a good amount of web searching and found that the MIDI drivers are the problem or at least one cause for this hangup to occur, thank you Pancenter and all of those who helped.  Everything seems to be running fine now, Logic9 and PT8 and Live8, so far

  • gerbo60 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    May 5, 2012 6:11 PM (in response to dankly)

    The link worked for me dankly, I got my mbox mini 2 to light up- great find  by you. I can't get my microphone to make a signal though- any thoughts?

    gerbo

  • dankly Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 5, 2012 10:59 PM (in response to gerbo60)

    If you're using a condensor mic then you need to make sure you have phantom power switched on (+48V).

     

    The mono switch should be turned on unless you're using 2 mic for a stereo recording.

     

    Play around with the "Mix" dial as I still make this mistake.

     

    Check your input settings in Logic to be mbox and set the input on the channel strip to input 1.

     

    Record enable the track... If you've done these things then you should be good to go.

     

    If not then its a deeper issue.

     

    Let me know

  • 2hanz Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 5, 2012 6:18 PM (in response to dankly)

    Dankly:  I'm about to get a new macbook (with lion) and was going to get the driver.  I have an mbox 2 for logic 9, are you saying that my mbox 2 will work for audio(mics and guitar inputs) its just my midi keyboard attached to the Mbox that won't work?  I could hook up a usb to my computer if that's the case.  How do I bypass the error?

     

    Thanks for the help..

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.