Skip navigation

Wifi Constantly Dropping in Lion

522581 Views 2,266 Replies Latest reply: Mar 28, 2014 2:35 AM by WSR RSS Branched to a new discussion.
  • CT Level 6 Level 6 (14,985 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 7, 2012 9:04 AM (in response to kinhan)

    Ok!

  • wbowles Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Apr 7, 2012 9:20 AM (in response to CnmiC)

    I hooked up a generic USB keyboard, plugged in a wireless USB mouse, and disabled the bluetooth on the iMac.  Since then, NO WiFi problems.  I'm talking ZERO.  Streaming music as long as I want, uninterrupted streaming movies, computer sleeps and wakes up and the WiFi reconnects instantly.

     

    Makes sense. I think this pretty well sums up the root cause of the problem and it's something I thought of early on in this saga, especially as the imac's internal wifi card has always had problems with shielding/reception. So add in Bluetooth this and Bluetooth that and it's bound to lead to these kinds of problems. It might even be down to the distance of the keyboard from the mac or the location of the wireless router. BTW, no dual-channel available, just a Broadband co supplied Thomson router, on the floor below.

     

    Bill

  • McCainiac Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Apr 7, 2012 10:12 AM (in response to kinhan)

    I had the same wifi issue.  found a solution:

    http://support.apple.com/kb/HT4628?viewlocale=en_US&locale=en_US

     

    Apple fumbled with Mac Lion OS.  Some hope the issues will be solved with Mountain Lion.

  • McCainiac Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 7, 2012 11:16 AM (in response to McCainiac)

    Sorry, I spoke too soon.  The Lion OS disconnected my wifi within the hour.  Still puzzled.

  • jminhudson Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Apr 7, 2012 2:28 PM (in response to McCainiac)

    Just did the procedure recommended by McCainiac and it worked for me (at least for now, I rebooted, logged out) my MacBook Pro's WiFi connexion came back ok...

     

    I have tried a lot if not all suggested solutions on this and other threads, this is the first one to work for me

    Had been running Lion for quite a while before the problem occurred.

     

    This is the article:

    http://support.apple.com/kb/HT4628?viewlocale=en_US&locale=en_US

     

    Go to bottom of page where it says:

    Symptom: After restarting or waking from sleep, my computer might not connect to the Internet

     

    Good Luck


  • Billjacobson Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Apr 8, 2012 8:53 PM (in response to lhale)

    iPad, MacBook with latest version 10.7.3, and dell system connect fine to wifi. IMAC has not, does not, will not stay connected. After HOURS and Days Of going through endless leads through this forum and osxdigest, Nothing works. Genius bar says that there is no problem with airport.

     

    like many others in this forum I am really getting tired of waiting for apple to address this problem.

     

    Anyone interested in finding a collaborative legal class action way to get apple to address this issue?

  • Greg Killmaster Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 8, 2012 9:03 PM (in response to Billjacobson)

    I am, but I don't want to spend anymore time fighting if I can help it. This whole issue I've invested countless hours in. But I'm willing to support an effort to help bring attention to apple in this regard..

  • McCainiac Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 8, 2012 9:15 PM (in response to Greg Killmaster)

    I'm surprised at Apple's lack of response in this.  Thousands of customers are frustrated with Lion's issues.  Most of us are not so tech savvy to work on this nor have the time to fight.  I'm going to continue monitoring for an answer.  Customer loyalty is taking a big hit.

  • jminhudson Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 9, 2012 6:24 AM (in response to McCainiac)

    Sorry to hear this did not work for you guys,

     

    I have been trying just about everything (that makes sense) before simply resetting the WiFi interface (en1) and removing all airport entries in the keychain as the link reference given by McCainiac suggested

     

    My MBP has been working fine with Lion for quite a while before the problem occurred.  The only thing that seemed to change in my environment (and probably triggered the issue) was the appearance of a new WiFi network (my neighbour got a new router).

     

    Again, I did a total reset of the WiFi interface, removed everything, this would also remove .plist entries for airport (com.apple.airport.airportutility.plist) and made sure the keychain entries were deleted.

     

    So far still working after many sleeps, re-logging, re-starts...

     

    JM

  • Coppertiger Level 2 Level 2 (490 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 9, 2012 5:12 PM (in response to Billjacobson)

    How are you attempting to set up your imac, through airports wireless utility accessed through your Macbook, or via the network set up of the imac itself - use the former not the latter.  Make sure your imac Mac address is listed along with the mac addresses of your other mac connected devices.  Put your imac top of the list.

    Given your previous attempts I would also flush the following on your imac

    DNS, interface parameters, TCP, and ARP.   And try the following first to isolate your imac's wireless adapter as a possible fault.

     

    Connect your imac to modem using ethernet. test your ethernet interface is working and you can obtain the internet ok

    Plug the ethernet cable back into the airport from your modem.

    Turn on your macbook and using an admin login, set up an adhoc network called imac test, give it a wep password.

    Disconnect your Macbbok from the airport wireless, then ask it to connect to the adhoc network so it is broadcasting.

    Using your wireless on your imac scan for it and see if you can connect.

    If all is well.  Reboot both machines, and retest the adhoc connection as before.

    Remember to log in with full admin privileges on both machines whilst setting up and testing.

    If you have any trouble connecting your adhoc then check for signal compatibility issues in the wireless adapter property settings on both machines, ie mode, channel, signal strengths, roaming aggressiveness etc.

    If you still have problems with the adhoc - have your wirelss card changed in your imac

     

    In writing this I have made no assessment of your networking skills, which may be vastly superior to my own, but sometimes a fresh perspective can help.  This is what I would do if it were me, but its your time and your call. I am aware you might have done this adapter elimination process already, in which case sorry to have inconvenienced you with the time it took you to read this.  best regards, Ct

  • boz151 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Apr 11, 2012 8:37 AM (in response to lhale)

    On my MBP this issue began to occur AFTER the latest sw update on April 9th.  I have been running Lion for over 2 month now with no issues.  After the last sw update, the connection drops randomly but it stays connected for no more than 5 minutes at a time, making web browsing nearly impossible.  I've tried the suggested creation of a new wifi area, which worked for about 15 minutes, then back to dropping.

  • goatcabin Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Apr 11, 2012 2:51 PM (in response to lhale)

    My ISP is maintaining my router; they set it for 802.11g, not 802.11n and it now stays connected as long as the computer does not go to sleep. When it sleeps and wakes up, it is not connected, but immediately does connect. I can live with this, but it's still not right, is it?

     

    With my setup, on 802.11n it disconnects after a couple of minutes -- not usable; on 802.11g it disconnects in sleep, but re-connects immediately upon waking.

     

    Cheers,

    Alan Shank

    Woodland, CA, USA

  • WSR Level 1 Level 1 (30 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 11, 2012 2:53 PM (in response to goatcabin)

    goatcabin wrote:

     

    .... on 802.11g it disconnects in sleep, but re-connects immediately upon waking.

     

     

    Did you expect anything different?

  • Nohl Lyons Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Apr 11, 2012 5:36 PM (in response to lhale)

    I tried resetting my System Management Controller (SMC) - It seems to be working

    http://support.apple.com/kb/HT3964

  • goatcabin Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 12, 2012 8:40 AM (in response to WSR)

    "Did you expect anything different?"

     

    I didn't expect anything, actually. However, the current situation is incomparably better than the prior one.

    Cheers,

    Alan Shank

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (82)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.