Skip navigation

no volume on ipad 2

5183 Views 3 Replies Latest reply: Feb 4, 2013 8:23 PM by Mtbikersd RSS
BigD21 Calculating status...
Currently Being Moderated
Apr 24, 2012 1:17 PM

I have a new iPad 2 and I can't get any volume out of the internal speakers, but when I plug in headphones, it works just fine.  What am I missing?

iPad 2, iOS 5.1
  • alanfromnewtownards Level 5 Level 5 (5,260 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 24, 2012 2:03 PM (in response to BigD21)

    See here, and in particular the letter half - http://support.apple.com/kb/HT4085

     

    In other words, double tap he Home button ......

  • Frederick D. Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 24, 2012 7:37 PM (in response to alanfromnewtownards)

    Same thing is happening to my new iPad 2 also. I've read all the  posts regarding this. I've reset to factory defaults. Now I just noticed  something. I first tried a series of steps while not tethered and out  of a case while the sound was not working.

     

    1. Settings->General has 'Use Side Switch To:' set for Mute

    2. Toggled the side switch off and on

    3. Using the side button for volume control does not show any bars. Curious.

    4. Double-tap the home button and sliding left shows the brightness slider but NO slider for volume

    5. Did the hard reset to power off

    6. Powered back on

    7. Still no sound despite toggling side switch while set for Mute

    8. Settings-> General setting to lock rotation, and toggling side switch, had no effect

    9. Allowed iPad to go dark and then to sleep

    10. Waking up by pressing Home button and using slider to unlock had audible click, but no sound for music

     

    Now  I did the same things but while tethered to my MBA with the iPad cable.  Still out of the case. No sound when inserting the cable but display  shows unit is charging.

     

    1. Settings->General has 'Use Side Switch To:' set for Mute

    2. Toggled the side switch off and on

    3. Using the side button for volume control does not show any bars

    4. Double-tap the home button and sliding left shows the brightness slider but NO slider for volume

    5. Did the hard reset to power off

    6. Powered back on

    7. Now there is the charging sound when starting up. Volume control button shows bars. At maximum.

    8. Double-tap the home button and sliding left NOW shows the slider for volume. Music has audo. Yeah!

    9. Allowed iPad to go dark and then to sleep while still tethered and out of case

    10. Woke up iPad using Home button and  slider to unlock.

    11. Double-tap the home button and sliding left still shows the volume control slider. Still have music!

    12. Allowed cycle of sleep and waking up several times over 30-minute period, all while tethered

     

    Now  I untethered the iPad again while the sound was working. Sound still  works. Side switch still set for Mute. Volume control button still shows  bars. Then I allowed the iPad to go dark and then to sleep.

     

    After  letting the iPad sleep for about five minutes then I woke it up with  the Home button and slide to unlock. There is an unlock sound.  Double-tap the home button and sliding left now there is NO VOLUME  SLIDER! With no volume slider there is no sound. Now using the volume  control button shows NO bars.

     

    My conclusion is that  keeping the iPad tethered keeps the sound working, after you have reset  the unit. The first sleep cycle AFTER untethering disrupts the sound  again.

     

    I have used these steps several times to duplicate the problem. Can someone else verify the results too?

     

    UPDATE:

     

    Just left the iPad sleeping for about three hours with the last symptoms; no sound, no volume control slider, no bars displayed when using the volume control button on the side. Came back and tethered the iPad to the MBA. Battery charging tone. Clicks for the unlock. Lo and behold the volume control slider is displayed again and the bars show when using the side buttons.

     

    This is very very odd.

     

    Message was edited by: Frederick D.

  • Mtbikersd Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 4, 2013 8:23 PM (in response to BigD21)

    I had this same problem.  No little bubble on the volume slider. You need to clean your 30 pin connector.  Use a toothbrush and a little alcochol.  I had no alcohol and used listening which worked.

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.