Skip navigation

Print does not work in Aperture

677 Views 9 Replies Latest reply: May 4, 2012 1:06 PM by léonie RSS
rofarias Calculating status...
Currently Being Moderated
May 4, 2012 9:30 AM
In Aperture's guide in order to print a book you need to follow the procedures below:
  1. In the Library inspector, select a book album.
  2. Choose File > Print Book (or press Command-P).
  3. In the Print dialog, choose Save as PDF from the PDF pop-up menu.The Save dialog appears.
  4. Enter a name for the PDF file and choose a location to save the file, then click Save.

 

 

 

Ok, I select a specific Book in the Library Inspector an than I press Command P or go to the menu and click on print. The problem is....nothing happens. What is going on?

Aperture 3, Mac OS X (10.6.8)
  • léonie Level 8 Level 8 (46,375 points)
    Currently Being Moderated
    May 4, 2012 9:41 AM (in response to rofarias)

    printBook.png

    Does your selection look like in the screenshot above? A brown-white book-icon highlighted? And if you go to the "File" menu in the main menu bar, do you see "Print Book", and not simply "Print"?

     

    Then the "Print" dialogue panel should pop up, else something really is wrong.

  • léonie Level 8 Level 8 (46,375 points)
    Currently Being Moderated
    May 4, 2012 10:12 AM (in response to rofarias)

    Try the Aperture 3: Troubleshooting Basics, if you have not done so. It is obvious, that something is wrong. Since the Graphical User Interface does not react, start with removing the Aperture Preferences files from the User Library, see the Paragraph: "Delete the user preferences".

     

    If that does not help, repair the permissions and repair the library with the "Aperture Library First Aid tools"; start with "Repair Permissions".

     

    Post back, if that does not solve the problem.

     

    Regards

    Léonie

    MacBook Pro, Mac OS X (10.7.3), 2.4 GHz I.Core i7, 16GB RAM, 500GB
  • PhotoMacGuy Calculating status...
    Currently Being Moderated
    May 4, 2012 10:22 AM (in response to rofarias)

    A dumb question from me. You printer is on and working? Sometimes have to replug my printer to get it working. Just a thought.

  • léonie Level 8 Level 8 (46,375 points)
    Currently Being Moderated
    May 4, 2012 10:28 AM (in response to PhotoMacGuy)

    A dumb question from me.

    Not so dumb, but my screenshot above was done far away from any printers. You can tell from the icon in the Printer selector that the default printer is offline.The Print-panel should show whether a printer is available or not - at least the print-to-pdf should be possible.

     

    Regards

    Léonie

  • PhotoMacGuy Level 1 Level 1 (80 points)
    Currently Being Moderated
    May 4, 2012 10:49 AM (in response to léonie)

    "at least the print-to-pdf should be possible."

    Yes your right about that. I miss read your post and thought that you were able to save as PDF. Just for testing do you have another library that you can put a fast book together and see if it works there? That way you will know if it has anything to doing with the image files them self or where they are located. Just a thought.

  • PhotoMacGuy Level 1 Level 1 (80 points)
    Currently Being Moderated
    May 4, 2012 12:12 PM (in response to PhotoMacGuy)

    One other thought. I just had a problum with Adobe PDF Browser plugin messing my print from Safari. Have you added any plus or or updated anything sence the last time you printed? and can you print just a regular print not using the book?

  • léonie Level 8 Level 8 (46,375 points)
    Currently Being Moderated
    May 4, 2012 1:06 PM (in response to rofarias)

    Which Aperture version did you downgrade to? The recent updates versions contain bug fixes and raw support that you would not want to miss. If your problem has not been solved by the downgrade I would recommend to upgrade again to the most recent version.

     

    Have you tried any of the trouble shooting measures I pointed to Aperture 3: Troubleshooting Basics?

     

    I really think your problem might be caused by corrupted references or a corrupted Aperture Library, so trashing prefferences or repairing the library might help.

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.