Skip navigation

FCP (7.0.3) continually losing render files

2614 Views 26 Replies Latest reply: Dec 6, 2012 3:15 PM by FredDC RSS
1 2 Previous Next
Mike Janowski Level 2 Level 2 (285 points)
Currently Being Moderated
Jun 11, 2012 7:40 AM

MacPro build 5,1; dual 2.66 6-core Xeons, 16 gig RAM, OS 10.6.8.

 

This is more a request for speculation and enlightenment than a cry for help.  I have my opinions as to why its happening, but I'd appreciate any suggestions the greater minds in this forum could provide...

 

At one of my major client's facilities, their FCP system is what I would describe as "not set up according to best practice".  By that, I mean they have an internal RAID5 with 4 1TB drives (2.61 useful capacity), upon which both the applications and the media reside.

 

As I told them when they first set this up, "this can cause problems", and I think this might be one of them.  I am CONSTANTLY having to re-render.  No, it's not differences between media and timeline formats.  No, I'm not moving/deleting/monkeying with the media on the desktop.  I render, save, quit...and when I re-open the project, there's about a 50% likelihood that the sequence will have to be rendered again.

 

This issue seems to be getting worse with age...I've been working on this particular computer for almost a year now, and its gone from being an occasional nuisance to a very regular (and time-consuming) problem.  I strive to keep the drive as clean as possible (offloading old projects, media, etc., to our storage server), and right now have 900 gig of free space on the RAID.  I do not do the maintenence on this machine (as I am only a user, not the admin).  Are there any tips I can give Mr. Admin (besides get seperate media drives, which I've mentioned many a time...)?

  • Gary Scotland Level 5 Level 5 (7,650 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 13, 2012 2:15 AM (in response to Mike Janowski)

    where is the render files saved, provide the complete path to the render folder

  • Gary Scotland Level 5 Level 5 (7,650 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 14, 2012 7:30 AM (in response to Mike Janowski)

    Im confused how your Mac Pro is set up

     

    This should be:

     

    the system boot drive containing the OS, applications and your FCP project files.

     

    the internal Raid which is a separate physical drive from the boot drive containing the  scratch disc folder

     

    see the Edit Smarter web page on how best to configure FCP here:

     

    Edit Smarter

     

     

    I would suggest deleting FCP preferences as per Digital Rebellions Preference Manager

     

    I would further suggest buying and running Disc Warrior on all your drives regularly:

     

    Disc Warrior

  • Gary Scotland Level 5 Level 5 (7,650 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 15, 2012 7:57 AM (in response to Mike Janowski)

    is the fact that ALL data, apps, prefs AND media reside on the same logical unit (the RAID5 which occupies all four physical slots in the computer) the reason I'm losing render files?

     

     

    Cant guarantee this but this sounds like a disaster!

     

    Every competant advice I have seen suggests the following:

    read  Larry Jordan's advise     (setting scratch disc)

     

    Final Cut application installed on boot drive

    boot drive has OS installed, applications and project files

    project files backed up daily to a separate back up drive

    project files are the .fcp files that are saved from FCP when   File > save as

    scratch disc folder located on the media drive not on the boot drive

    media drive is physically separate from boot drive and offers sufficient throughput for the CODEC being used

  • David Mclaine Level 4 Level 4 (1,855 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 15, 2012 8:58 AM (in response to Gary Scotland)

    Mike,

         I think you have enough "evidence" from both your posts, to go to your bosses and get things changed in your system set up. Good luck with it.

    DM

  • heathfranklin Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Nov 2, 2012 8:00 AM (in response to Mike Janowski)

    hi mike, did you ever figure this out?  i'm having the same problem and it's getting worse.   i'll save a project and then re-open it immediately and most of the render files are gone.   no change in scratch disk or anything else.  i like to add color correction (LUT's which require lots of rendering) after a rough edit so nesting isn't really an option as i'm still editing.

     

    i have 7.0.3

    10.6.8

    system SSD with OS and apps

    internal RAID (scratch) with multiple 1TB drives (RAID 0)

    12 GB RAM

    dual quad 2.26

    gt 120 and gtx 285

  • Michael Grenadier Level 6 Level 6 (19,810 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 2, 2012 8:07 AM (in response to heathfranklin)

    The one thing that occurs to me is whether the system is connected to a network.  If so, I'd try disconnecting and see if that solves the problem.

     

    Also, do the renders actually disappear or do they simply become disconnected?  I know that it's usually not possible to "reconnect" renders, but this will give us a clue. 

     

    Also, I wonder whether it's an issue with the raid.  Since the OP also had a raid.  Why not get an external firewire drive and try setting that up as your render scratch disk?  I realize that the thruput might not be ideal, but as a troubleshooting step it would be extremely useful.  If the renders do NOT disappear from the external firewire drive, the problem is almost definitely something in the raid setup.

  • Michael Grenadier Level 6 Level 6 (19,810 points)

    also, the first troubelshooting step is to reset the fcp preferences

     

    https://discussions.apple.com/docs/DOC-2491

     

    and here are some other troubleshooting tips

     

    https://discussions.apple.com/docs/DOC-2591

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.