Skip navigation

iPhoto 8.1.2 Slow To Launch

3734 Views 22 Replies Latest reply: Sep 3, 2013 5:29 PM by andyfromroseville RSS
1 2 Previous Next
Reuben Feffer Level 2 Level 2 (195 points)
Currently Being Moderated
Apr 21, 2012 11:34 AM

I have iPhoto 8.1.2 and a library with 16,437 photos in it. When I click on the iPhoto icon in my Dock, it takes about 23 seconds of iPhoto opening before I can actually interact with it and use it. The main window opens very quickly, but after 6 seconds my mouse pointer becomes a spinning wait cursor!

 

Any suggestions? Is this normal for a library of my size?

iMac, Mac OS X (10.7.2), iMac (21.5-inch, Mid 2010) 12GB RAM
  • Old Toad Level 10 Level 10 (113,115 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 21, 2012 12:02 PM (in response to Reuben Feffer)

    Your problem sounds vey much like one I had for a while.  User houseboats posted the following fix a while ago in the 2dd page of this topic: : spinning beachball suddenly every time...: Apple Support Communities.  It worked for me.

     

    I just called Apple Support for the same problem, and it is now working great.

     

    He had me delete my SystemConfiguration folder and reboot...

     

    The folder in question controls your network settings etc....

     

    It is found.... Macintosh HD/Library/Preferences/SystemConfiguration

     

    Macintosh HD being your computer root... not the user.

     

    WARNING:  Go into the System Preferences and check under sharing what your Mac is called.  That name will be removed and replace by a generic name.  It can mess up any syncing functions you may have setup.  Just rename your Mac to what it was before you removed that file and rebooted.

     

    If that's doesn't help post back as we have a couple other potential fixes.

     

    OT

  • Old Toad Level 10 Level 10 (113,115 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 22, 2012 9:54 AM (in response to Reuben Feffer)

    No.  All that's changed is the name you gave the Mac in the System/Sharing preference pane:

    System Preferences001.jpg

    It'll be changed to Macintosh HD and that can mess up any auto syncing or sharing setup you may have using the original name you put in there.

     

    Also turn off sharing in iPhoto's preferences.

  • LarryHN Level 9 Level 9 (54,845 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 23, 2012 8:38 AM (in response to Reuben Feffer)

    It appears that iPhoto is doing something with something else when it can reach it

     

    In the iPhoto preferences turn off all external links (sharing, web site syncs, etc) and see if that helps. Then you can turn the ones you want on one by one until you hit the one causing the slow launch

     

    LN

  • Old Toad Level 10 Level 10 (113,115 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 23, 2012 10:17 AM (in response to Reuben Feffer)

    Try this:  launch iPhoto with the Option key held down and create a new, test library.  Import some photos and check to see if the same problem persists. if it doesn't then your current library is the culprit. It it does then it could either be the applicaiton or something in your account.

     

    Log into another user account on your Mac and run iPhoto to see if it takes that long or not.  If it does then try reinstalling iPhoto. To do so you'll have to delete the current application and all files with "iPhoto" in the file name with either a .PKG or .BOM extension that reside in the HD/Library/Receipts folder and from the /var/db/receipts/  folder,

     

    Click to view full size

    Then install iPhoto from the disk it came on originally.

     

    If iPhoto runs smoothly in the other user account it could be something in your account that's the problem. If that's the case make a temporary, backup copy (if you don't already have a backup copy) of the library and try the following:

     

    1 - delete the iPhoto preference file, com.apple.iPhoto.plist, that resides in your

         User/Home()/Library/ Preferences folder.

     

    2 - delete iPhoto's cache file, Cache.db, that is located in your

         User/Home()/Library/Caches/com.apple.iPhoto folder. 

     

    Click to view full size

     

    3 - launch iPhoto and try again.

     

    NOTE: If you're moved your library from its default location in your Home/Pictures folder you will have to point iPhoto to its new location when you next open iPhoto by holding down the Option key when launching iPhoto.  You'll also have to reset the iPhoto's various preferences.

     

    If that fails continue with the following:  apply the two fixes below in order as needed:

     

    Fix #1

     

    Launch iPhoto with the Command+Option keys held down and rebuild the library.

     

     

    Select the options identified in the screenshot

     

    Fix #2

     

    Using iPhoto Library Manager  to Rebuild Your iPhoto Library

     

      1. Download iPhoto Library Manager and launch.
      2. Click on the Add Library button, navigate to your Home/Pictures folder and select your iPhoto Library folder.
      3. Now that the library is listed in the left hand pane of iPLM, click on your library and go to the File ➙ Rebuild Library menu option
      4. In the next  window name the new library and select the location you want it to be placed.
      5. Click on the Create button.

     

    Note: This creates a new library based on the LIbraryData.xml file in the library and will recover Events, Albums, keywords, titles and comments but not books, calendars or slideshows. The original library will be left untouched for further attempts at fixing the problem or in case the rebuilt library is not satisfactory.


  • Brainflux Calculating status...
    Currently Being Moderated
    May 14, 2012 9:19 AM (in response to Old Toad)

    Most comprehensive and useful solution. Thanks Old Toad. This really helped me.

  • andyfromroseville Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 4, 2012 10:47 AM (in response to Reuben Feffer)

    I did a clean install of Mountain Lion and did not migrate anything.

     

    When I opened Iphoto it obviously had an empty library and when it opened I got the spinning ball for several seconds.

     

    As noted in this discussion I quit iphoto, turned off wireless, restarted iphoto and got no spinning ball.

     

    With the spinning ball condition ocurring on an empty iphoto library and wireless turned off does this help anyone who's trying to determine why this is happening ?

  • Old Toad Level 10 Level 10 (113,115 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 4, 2012 10:52 AM (in response to andyfromroseville)

    Go into iPhoto's preference panes and turn off any file sharing, PhotoShare and Look up Places Automatically. Then reconnect to the internet and try again.  If it still just spinns it might be your email accounts in the iPhoto preferences.  Make sure they are working outside of iPhoto, delete them in iPhoto and add back.

  • andyfromroseville Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 4, 2012 1:01 PM (in response to Reuben Feffer)

    Just tried those ... no joy

     

    In another post it was suggested by an apple technician to delete the folder SystemConfiguration (Macintosh HD -> Library -> Preferences)

     

    That does work though it knocks down your wireless connection and you have to reconfigure it again.  But after a while that folder SystemConfiguration gets recreated and Iphoto goes back to the spinning ball again on the next startup.

  • Old Toad Level 10 Level 10 (113,115 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 4, 2012 2:25 PM (in response to andyfromroseville)

    Yes, I remember that fix.  It renames your Mac back to Macintosh HD and, as you mentioned, messes up all sharing, etc.  You need to go into the System/Sharing preference pane and rename your Mac back to what it was.

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.