Skip navigation

Aperture 3 not recognizing iPhone

5561 Views 11 Replies Latest reply: May 8, 2013 2:12 PM by DDF99 RSS
Megen Duffy Calculating status...
Currently Being Moderated
Jan 7, 2011 2:48 PM
Aperture 3 will not mount my iPhone. I've ensured that Image Capture and iPhoto will recognize it, I've checked the setting to open Aperture when a camera is connected, I've tried different ports and cables, and I've restarted my Mac and the phone. It just won't show up. Any ideas? I have an iPhone 4 and everything is updated to the latest and greatest.
MacBook Air, Mac OS X (10.6.6)
  • Marja Kop Jansen Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 16, 2011 1:16 PM (in response to Megen Duffy)
    Hi, I am currently experiencing exactly the same problem. All software up to date. Switched from iPhoto (where all worked ok) to Aperture. Now Aperture doesn't mount my iPhone 4....

    Erik
    MacBook PRO, Mac OS X (10.6.6)
  • Adam Burnett Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 16, 2011 1:36 PM (in response to Megen Duffy)
    Yeah I'm having the same problem. When I plug in the iphone Aperture automatically loads but instead of bring up an import window (as it does whenever I plug in my camera) it does nothing. The only way I've figured around this is to actually plug in my camera at the same time. That brings up the import window for the camera, and then its just a matter of clicking on the iphone. Kind of a pain though if every time I want to import some photos from the iphone I have to get out the camera/cables etc. Any suggestions? Anyone...?
    iMac 24", Mac OS X (10.6.1)
  • sink Level 1 Level 1 (25 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 17, 2011 5:57 PM (in response to Adam Burnett)
    It would appear that if you have iTunes open, the iPhone will appear in Aperture. Otherwise. I haven't figured out a way to get it to work, which is completely troublesome considering having ANY other program besides Aperture 3 open on my MBP with 4GB of RAM grinds my machine to an utter halt.
    Mac Mini, MBP 15", Mac OS X (10.6.6), iPhone 4
  • Canada Mike Level 1 Level 1 (15 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 20, 2011 1:26 PM (in response to sink)
    Thanks, Sink, that seems to have done it. I have to say, though, that I don't want Aperture opening automatically every time I connect my iPhone, so if that's the choice...
    iMac, Mac OS X (10.6), iPhone4; intel iMac 24" 3.06; iMac 20"; MacBook 13"; MacBook 15"
  • new2appletv Level 1 Level 1 (35 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 8, 2011 11:23 PM (in response to Canada Mike)
    What a piece of crap Aperture seems to be. I am a long time iPhoto user (8 to 11) with 16K photos and now I moved to Aperture and it doesn't even mount my new iPhone-4. My itunes 10 is open, but Aperture doesn't recognize iPhone4.
    Mac Mini 2nd Gen; Macbook Pro; iPhone 3G 16GB; Apple TV 40GB, Mac OS X (10.6.4), 2TB WD Studio w/800 Firewire 4data; 1TB USB 4Backups; iLife09
  • Wan Chai Man Level 2 Level 2 (395 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 9, 2011 12:33 AM (in response to new2appletv)
    Aperture does seem a bit rough around the edges.

    Hope its stable and secure in preserving images.

    I had **** of a struggle syncing my pics to y Apple TV (1st Gen) when I switched from iPhoto to Aperture.

    I bought the "discounted" 10.6.6 app store version and really worry about losing my pics.

    I've got more backups than Wikileaks now... (lol)
    iMac *MacMini*iBook*iTouch* iPhone 3G*Apple TV*MacBook Pro 2009, Mac OS X (10.5.8), From Apple II to now.....
  • new2appletv Level 1 Level 1 (35 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 9, 2011 1:50 PM (in response to Wan Chai Man)
    Oh! I haven't even tried syncing photos to my 1st Gen Apple TV as yet. I am going to experiment some more tonight and if the issues persist after that, I will waste significant $$$ value of my time to make the Apple tech support work on this.
    Mac Mini 2nd Gen; Macbook Pro; iPhone 3G 16GB; Apple TV 40GB, Mac OS X (10.6.4), 2TB WD Studio w/800 Firewire 4data; 1TB USB 4Backups; iLife09
  • jeremymaxwell Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 20, 2012 8:00 PM (in response to Megen Duffy)

    I just started having the same issue after Aperture worked fine for about a month for me. I just made the switch from Iphoto, so it's extra annoying,  as I'm just getting settled with Aperture, that I'm handcuffed by not being able to use the program now. The only thing that works seems to be rebooting the whole computer. Just quitting and reopening Itunes and Aperture doesn't work. ANybody have any new answers?

  • ClickHappi Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 6, 2012 8:02 PM (in response to jeremymaxwell)

    I experienced this and, as frustrating and silly as it is, switched the USB port I was using to connect the iphone 4 and then aperture recognized it.  After checking all the setup, its a pain to have these issues.  I will have to try if the original USB port I was trying will work again in the near future (can't now, I'm syncing 5,000 pics)

     

    I'm using a MacBook Air, OSX 10.8, Aperture 3.3.2

  • Visual Signals Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Apr 16, 2013 6:44 AM (in response to Megen Duffy)

    Took me a few days to figure this out. If you can see your iPhone in Aperture but no photos show up, it's most likley you have your settings on the right menu panel (RAW+JPEG Paris) set to import RAW only. Switch it to (Both (Use RAW as Original) or (JPEG only) and your images will then show up. iPhone does not shoot RAW format, so it does not see any photos. My guess is that the syncing issue is the same issue. Hope this helps. I use Aperture 3.4.3 and iPhone 5 IOS 6.1.3

  • DDF99 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 8, 2013 2:12 PM (in response to Visual Signals)

    Visual Signals, that solved it for me!  Thx.

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.