Skip navigation

iPhone 4S losing charge plugged in

76248 Views 87 Replies Latest reply: Jul 8, 2013 2:57 AM by MaKemm RSS
  • Toby_uk Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 16, 2012 10:42 AM (in response to Maxxavier)

    Hi....this is so frustrating for me, So if anyone could help would be great.

     

    I have an iphone 4s 16 gig.

     

    I have restored it as it was crashing all the time, so i have done a upgrade to 5.1.1

     

    My fault is i can leave my phone in to charge all night anyway at full charge i could press a button then the phone goes of and shows the battery indicator showing it dead...then sometimes it kicks back in and shows it fully charged, or i have had it were i just plug the charger back in and it kicks back up showing the right charge..I have nothing on my phone other then the factory setting and still keeps crashing?

     

    Do you think the battery is faulty??

     

    History the phone got water damaged about 6 months ago and besides getting the screen being replaced the phone as been working for 6 months until now?

     

    Can someone direct me as to what i need to spend next to get this phone working again it is so frustrating as the money i paid for this.....i got screen replaced and water damaged so warranty is void i guess.

     

    Thanks

     

    Toby

  • MaKemm Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 17, 2012 12:00 AM (in response to Toby_uk)

    Hi

    I had the same issue with my 3GS 32GB. Try to reset all settings in the Settings/General tab. If that does not work you have to set it up as a new iphone in itunes. The thing is after a new setup you have to add your conracts manually. Hope this helps.

  • Toby_uk Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 17, 2012 1:26 AM (in response to MaKemm)

    Hi and thanks for the reply,

     

    I have done a factory upgrade to 5.1.1 to i have forced a upgrade to a factory state and the phone keeps crashing.

    I have restored it again and tried reset all settings to see the outcome.

    Anyway left it to one side last night it was on everytime i checked last night, this morning i have plugged it in..it is showing me the dead battery indicator then the apple logo for about 5 minutes now in what you call like a loop...

     

    Trying to see if it kicks in and see were the battery percentage is on when it boots up..

     

    Thanks for you help.

     

    Tony

  • sbailey4 Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 17, 2012 10:03 AM (in response to Toby_uk)

    Sounds like the water damage may have affected the main board or charging circuit or the battery itself. I would try a DFU restore (you can google it for exact instructions) and try it before restoring a backup. If it works then maybe try to restore your most recent backup to get your data back OR just sync with iTunes  fresh like a brand new phone. If the DFU does not fix it perhaps a new battery may. You can get a third party battery for iPhone 4s and change it yourself pretty cheap. Otherwise did you not get any warranty with the repairs initially?

  • cleverwhatever Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 21, 2012 10:51 AM (in response to Maxxavier)

    I don't know if anyone is still looking at this post, like me, or if I'm just the last to get here. But I thought I would post this link below. It's talking about the laptops, but I'm sure if they include this technology in the laptop line, they would surely do the same in other portable batteries. This would tend to indicate that there is a purposeful range designed to extend the lifespan of the battery.

     

    http://support.apple.com/kb/TS1909?viewlocale=en_US&locale=en_US

     

    I hope that's helpful for anyone searching.

  • Arck27 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 8, 2012 1:17 PM (in response to cleverwhatever)

    I am noticing this with my new iPhone 5 as well. Hopefully it is a design thing and not a problem with the phone!

  • sbailey4 Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 8, 2012 3:37 PM (in response to Arck27)

    I am thinking it is some app or something. I have found out that if I turn off the phone with the slider, then plug it it so it turns back on but never log it in with my pswd it is at 100% every day and stays that way for a while (so fully charged). Not determined why this is but one thing is wifi never loads and it works 100% of the time. If I do the same thing but log it back in (never loading any apps), this behavior returns. Interesting that the iPhone 5 is doing the same thing. I have the 4s now running iOS6.

  • Arck27 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 8, 2012 4:03 PM (in response to sbailey4)

    It is very interesting. I never noticed this on my on my 3 year old 3GS. That work around doesn't really work for me because I use my phone as an alarm. I have only noticed this phenomenon twice since September 26th so I am not sure why it charges fully 6/7 times. I tried a soft reset (Lock+Home) for the first time since I got the phone and I am hoping that works. I am also going to let my phone drain in an attempt to calibrate my battery usage meter. If anyone has any more knowledge on this issue it would be greatly appreciated!

  • sbailey4 Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 8, 2012 4:51 PM (in response to Arck27)

    OK  I just set an alarm and turned off then back on without logging in and waited and the alarm went off like it should. The device comes back on and things seem to work like calls and alarms etc. even thought I didnt log in with  password. Anyway you got me curious if that would keep the alarm from working and it doesnt.  On my 4s I didnt  really notice it until several weeks after I had it. Maybe some app or something I installed changed it or I simply didnt notice it. But every since iOS 5, then 5.0.1 the 5.1 and 5.1.1 and now iOS 6. 

     

    The first work around I tried may be better for you. I would wake up in the am and it would be on like 97 or 98% so I would unplug then replug the connector and go shower and get ready for the day. By time I was ready the device charged back up to 100%. Just hate starting the day with anything less than 100%.  There is a  knowledgebase article about Mac Laptops that do this by design.  Who knows what its really supposed to do but no phone I have ever had ever was less than 100% as long as it remained plugged in. Anyway apparently it is the way it is and probably no need to worry about it to much. I just like to know why I can make it stay on 100% by the other option I mentioned.

  • MaKemm Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 8, 2012 10:52 PM (in response to sbailey4)

    Hi

    Something is comunicating in the background i think. Not only over wifi but over 3G to. My 4S gets incredibley hot when plugged into outlet. As soon as i turn on the airplane mode it cools down and charges. I had the exact same issues with my 3GS. I think the problem is definitly in the software.

  • sbailey4 Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 9, 2012 6:50 AM (in response to MaKemm)

    That sounds like it could be an iCloud issue since it does its backup when plugged in,on wifi, and screen locked. Also push email can cause a heated device. If you have exchange email setup, sometimes it gets hosed and causes massive battery drain and hot iPhone. Simple fix is to delete the account, reboot the device then add the account back. That seems to correct that issue. And yeah I agree software issue somewhere.

  • hlpbob007 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 8, 2013 1:01 AM (in response to Maxxavier)

    Hello,

     

    I have an iPhone 4S 16Gb with 6.1.2.

    Yesterday while I was driving throug Germany I noticed the same issue... from 20% it was dropped to 10% within 30 mins. I quited all applications (3G apps, games, everything except navi) but it was still dropping... at 5% of battery life, I give up and quited from the navi too...

     

    Then my phone started to "charge"...

     

    I never noticed such a behavior, so on the next weekend I try to test again and see whats happens.

     

    btw: no solution for this am I right? (restardt, factory reset, if still occurs go to apple service?)

     

    Thanks!

  • MaKemm Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 8, 2013 2:57 AM (in response to hlpbob007)

    Hi

     

    I had this issue with IOS 5. Now i am  on 6.1.2 for a while and the problem is gone. Seems to be random amongst iphone users. Some say it's theCalendar app connecting to the internet and draining the Battery life. In planemode when all connections where turned off on IOS 5 it charged fast to 100%. Like i said my problem was gone with IOS 6.1.2.

     

    Regards

    MK

1 2 3 4 5 6 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (5)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.