Skip navigation

Logic 9's UI extremely laggy - any fixes?

53427 Views 516 Replies Latest reply: Aug 21, 2013 3:10 PM by nicowieditz RSS Branched to a new discussion.
  • Alexander One Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 11, 2012 8:11 AM (in response to seantyas)

    Was in luck to have the issue as soon as I reinstalled 9.1.5 on 10.8.2, in like 2 hours...

    so what I did was this:

     

    I created a partition on another disc,

    installed snow leopard,

    updated to 10.6.8

    then manually moved application, documents, plugins, presets, channel strip folders etc... to it,

     

    because I couldn't do it with migration assistant.

     

    Just need to reinstall a couple of things;

     

    I admit I was tempted to do the "full jump" to Ableton, but I really love working with both softwares rewired.

     

    So my Mountain Lion partition is here, waiting for a fix.

  • Fredo Viola Level 1 Level 1 (30 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 11, 2012 8:44 AM (in response to Alexander One)

    I got DEFINITIVE answers from a high-up Apple AR support.  He said it is not a Logic issue, but a Lion and Mountain Lion Core Audio issue, and mentioned that the engineers are "working on it day and night to fix it."

     

    He also listed two possible fixes, while the team is working on a fix for Mountain Lion.  Here's what he wrote:

     

    1) Downgrade to the Snow Leopard OS until this is fixed. I know this is a complete annoyance to hear, but truthfully a lot of people are doing it and it's solving the problem for them.

     

    2) Do a clean install of iLife. This is also solving the problem for a lot of people, and is quite a bit less of a pain since most of the professional Logic audio community doesn't use Garageband in the first place. For some reason, a clean install of iLife (and really, Garageband) is doing the trick. There is some sort of conflict happening between Garageband and the Lion/MT Lion OS that is causing updated iLife files to not load properly. A fresh/clean install of iLife (essentially, back to the older version found in the Lion installer) is doing the trick in most cases. If he chooses this route, please make sure to tell him NOT to update iLife to it's most current version release as this sis where things seem to go wrong. The original download version from the Lion installer is the one he'll want to use, if possible.

     

    One note on this- Some users are finding it difficult to extract the iLife installer data from the Lion installer itself since Lion was our first App Store downloadable OS. But, if he goes to the installer (might have to redownload from App Store) and right-clicks on the installer file, select 'Show Package Contents', and the installer data for iLife can be found inside."

     

    Hopefully that helps, at least in the meantime.  I unfortunately can't install Snow Leopard on my 2012, Mac Pro but it's good to know there's one more thing I can try.   Anyone know where I can find the Lion installer?

  • Fredo Viola Level 1 Level 1 (30 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 11, 2012 10:56 AM (in response to fluffy)

    If it's really important to you I would invest in Lightroom, NOT another piece of Apple software.  And yes, I would definitely do this before testing out this procedure.  But he did mention as well that the team is working very hard to solve the problem and that a fix is expected in the next incremental update, which should come out in the coming weeks. 

  • seantyas Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 11, 2012 11:55 AM (in response to Fredo Viola)

     

    1) Downgrade to the Snow Leopard OS until this is fixed. I know this is a complete annoyance to hear, but truthfully a lot of people are doing it and it's solving the problem for them.

     

     

    2) Do a clean install of iLife. This is also solving the problem for a lot of people, and is quite a bit less of a pain since most of the professional Logic audio community doesn't use Garageband in the first place. For some reason, a clean install of iLife (and really, Garageband) is doing the trick. There is some sort of conflict happening between Garageband and the Lion/MT Lion OS that is causing updated iLife files to not load properly. A fresh/clean install of iLife (essentially, back to the older version found in the Lion installer) is doing the trick in most cases. If he chooses this route, please make sure to tell him NOT to update iLife to it's most current version release as this sis where things seem to go wrong. The original download version from the Lion installer is the one he'll want to use, if possible.

     

      1) cant, got one of these MBPrs.  An answer or suggetsion to boot from a diff partition with SL on it, is infuriating stupid.  Apple, tell me again why I bought this machine, Im forgetting very quickly.

     

    2)  iLife clean install because of Garageband? Ok, but how would that affect Logic graphic GUI? what about people that are having this issue that don't have iLife?  Anyone have this problem with no iLife?

     

    That said, if anyone tries that fix though, please post your experience, Im open to anything here.

     

    Good though man, thank you for taking the time for that.  Let's hope they're not just trying to stall us with this "its our TOP priority"... I would love to know since when it has been that top priority though.

  • Mike Connelly Level 4 Level 4 (1,785 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 11, 2012 12:42 PM (in response to Fredo Viola)

    Fredo Viola wrote:

     

    a fix is expected in the next incremental update, which should come out in the coming weeks. 

     

    Would that be an update to Logic or to ML?

     

    how would that affect Logic graphic GUI?

     

    Assuming that is the actual problem, it probably had a bad update to a shared library.

  • Fredo Viola Level 1 Level 1 (30 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 11, 2012 2:04 PM (in response to Mike Connelly)

    ML update, as this is not a solely Logic Pro issue. 

  • Alexander One Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 13, 2012 1:30 PM (in response to seantyas)

    iLife 11 reinstall did not work for me, snow leopard did, kinda sad.

  • Fredo Viola Level 1 Level 1 (30 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 13, 2012 1:33 PM (in response to Alexander One)

    If you have a moment could you tell me specifically how you were able to extract just the iLife 11 install from the Lion installer?

  • Alexander One Level 1 Level 1 (10 points)
  • Fredo Viola Level 1 Level 1 (30 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 13, 2012 1:44 PM (in response to Alexander One)

    That's iLife from a disc.  It was explained to me that what needed to be installed was iLife from within the Lion installer, accessable by right clicking on the installer file and choosing "show package contents".  I just can't tell which of the files within there is the iLife installer...

  • Nicolas Stenberg-Daniil Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 14, 2012 10:00 AM (in response to Fredo Viola)

    I tried installing iLife '11 WITHOUT updating it to the latest. The problem wasn't as markant as before, but still occured in a heavy project.

     

    I am now going to update iLife '11 to the latest version to see if that helps.

     

    I couldn't either figure which **** file, from the Lion DVD, it was I chould use to install it...

    VERY unclear!

     

    Anyways, keep testing boys and girls!

  • seantyas Level 1 Level 1 (0 points)

    Not a chance do I believe that iLife or Garagebang has anything to do with Logic or this issue.  I'm actually even MORE worried now in thinking maybe they are chasing the wrong issue.

     

    Just spoke with a tech, and he told me don't expect this will be fixed until 2013 now because now the whole tech team have been re-sourced to work on Apple Maps for iOS.

     

    .....just kidding.  Imagine!

  • Nicolas Stenberg-Daniil Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 14, 2012 10:44 PM (in response to seantyas)

    Something to with Core Audio they said...

     

    Hopefully someone can make a fix of their own or something to help us out!

1 ... 22 23 24 25 26 ... 35 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (6)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.