Skip navigation

FCPX: Clips have dropped frames in timeline, but not in Event Library or VLC

204 Views 4 Replies Latest reply: Nov 12, 2012 8:03 PM by Jakob Peterhänsel RSS
Zachary Prewitt Calculating status...
Currently Being Moderated
Nov 11, 2012 9:21 AM

I make movie montages (or supercuts as they're more widely known) and I'm constantly running into this issue. Here's my workflow:

 

1) Convert movie to .mp4 using Handbrake

2) Extract clip from converted movie using MPEG Streamclip

3) Import clip into FCPX

 

In FCPX I have the project's framerate set to 23.98 at 1280x720. When converting a movie to .mp4, I set the framerate to 23.976 (NTSC) in Handbrake.

 

- Clips play fine in VLC.

- Clips play fine in the Event Library.

- As soon as they're moved into the timeline, playback is choppy.

 

This doesn't happen with all clips, and there doesn't appear to be any rhyme or reason as to why one plays fine and the other doesn't. What am I missing? What should I be looking for when comparing clips?

 

 

 

Final Cut Pro X 10.0.6

Mid 2011 Mac Mini

Processor  2.7 GHz Intel Core i7

Memory  8 GB 1333 MHz DDR3

Graphics  AMD Radeon HD 6630M 256 MB

Software  OS X 10.8.2 (12C60)

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.