Skip navigation

Sound on Macbook Pro not working?

86841 Views 16 Replies Latest reply: Apr 19, 2014 7:35 AM by Kat8152 RSS
1 2 Previous Next
newcottcalypso Level 1 Level 1 (0 points)
Currently Being Moderated
Nov 18, 2012 3:22 AM

Since this morning the sound on my macbook pro has not been working? I had headphones plugged in and suddenly the sound stopped working, I didn't think anything of it and later when I'd unplugged the headphones the sound still isn't working? Why is this?

MacBook Pro, Mac OS X (10.7.2)
  • clintonfrombirmingham Level 7 Level 7 (26,800 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 18, 2012 3:39 AM (in response to newcottcalypso)

    Have you setup the Sound in System Preferences for Internal Speakers?

     

    System PreferencesScreenSnapz010.png

    Mine are set-up for my Apple Thunderbolt Display - yours should be set for Internal Speakers. It's possible that you're 'stuck' on audio out via the headphones - just make sure that System Prefs are set correctly and wiggle the headphone jack around a bit in the port until you have sound coming out of your speakers.

     

    Good luck,

     

    Clinton

  • dominic23 Level 6 Level 6 (18,520 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 18, 2012 4:48 AM (in response to newcottcalypso)

    System Preference > Sound > Output > Internal Speakers

    Make sure Mute is not enabled.

     

    If you see red light in the headphone port, plug the headphone

    in and out of the port 5 or 6 times to flip the microswitch inside.

    Sound output may be stuck in the digital mode.

     

     

     

    Reset PRAM.  http://support.apple.com/kb/PH4405

     

    Reset SMC.     http://support.apple.com/kb/HT3964

     

    Choose the method for:

    "Resetting SMC on portables with a battery you should not remove on your own".

    Best.

  • CanGungor Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 18, 2012 7:26 AM (in response to dominic23)

    Dear Dominic ,

     

    I'd tried anything to solve this case...
    Same red light is coming from speaker-out port. Stuck in the digital mode,i think. I can receive the sound by using headphones. And also when i open my computer , welcome sound is coming from the internal speakers. I got really mad. What can i do?
    Screen Shot 2012-11-18 at 5.22.04 PM.png

  • clintonfrombirmingham Level 7 Level 7 (26,800 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 18, 2012 7:29 AM (in response to CanGungor)

    There's an old trick to trying to turn off the digital out light - (seriously) get toothpick and wiggle it around in the audio out port to try and switch off the digital out. It's worked for me before - I can't recall who first came up with the suggestion but 99% of the time it works.

     

    Clinton

  • CanGungor Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 18, 2012 7:31 AM (in response to clintonfrombirmingham)

    watched videos about it,already tried several times... some of them worked for a while but the sound went again ;(

  • Mousdesign Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 20, 2013 10:57 PM (in response to newcottcalypso)

    Some time ago I had this problem too. I had another Macbook with a broken main board, so I decided to wrack the connector. This showed clearly how the switch inside the connector works. It is a "normal on" switch, and it switches to off if a plug is plugged in. Then the software senses the connection to determine if this is a audio plug (metal) or a a optical connector (plastic). What happens, is that some dirt sticks on the switch, so the computer "thinks" it has a connector plugged in. Since it senses no connection, it switches to optical. The solution is clearly to clean the switch. That can be done, sometimes it might work from the outside, with the toothpick, compressed air, or whatever, but that didn't work for me. Best is to open up your mac, removing the keyboard, etc. Follow the instruction here: http://www.ifixit.com/Guide/Repair/MacBook-Core-Duo-PRAM-Battery/297/1, but not all the way! Don't remove the main board, or the cpu-cooler. Go so far that you can reach the metal strip on top of the connectors. This strip should be bend so that the connector is reachable. See first photo.The audio connector is inside a metal box. That box is for radio wave interference and for strength. So you can just wrack it open with pincers and a screw driver. Just watch out you don't drop any metal parts on the main board! When the box is removed, remove the plastic top. Now it is quite simple to clean the switch. See photo 2, the arrow is pointing to the switch. Don't be confused by the photo, you shouldn't remove the connector from the main board! On the left you see the wracked metal box. I used compressed air to clean the switch. When done (just connect the keyboard and start your mac to test), put back the plastic top, put some tape on it to keep it together and if you don't use brute force injecting a connector, you will be fine...

    Hope this helps!

    P1020769-small.jpgP1020776-small.jpg

  • Samgilljoy Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 8, 2013 10:31 AM (in response to newcottcalypso)

    Sadly, no solution seems to work for me, though I haven't tried a toothpick or opening up the box. The sound issue was subsequent to unplugging my headphones. That said, there is no red light in the port. Everything looks normal in system preferences.

     

    I tried plugging and unplugging the headphones several times. I reset the PRAM. I reset the SMC. I even reinstalled the OS from disk recovery.

     

    17" Mid-2010 MBP, 10.8.5, Soundflower 2ch & 16ch

  • twfl Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 19, 2013 11:05 AM (in response to Mousdesign)

    Mousdesign wrote:

     

    ...Since it senses no connection, it switches to optical. The solution is clearly to clean the switch. That can be done, sometimes it might work from the outside, with the toothpick, compressed air

    Thanks, used the wooden end of a cotton swab and compressed air.

  • Caylag123 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 17, 2014 9:08 PM (in response to dominic23)

    I am having the same problem with my Macbook. It was working fine yesterday and then today out of no where the internal speakers weren't working. I went to System Preference > Sound > Output but when I looked for internal speakers... it isn't there.

     

    How can I fix this?

  • Brongard Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 4, 2014 4:46 PM (in response to Caylag123)

    Hello.

     

    I have just faced the same problem. I put my MBP on migration from my iMac for the night with headphones plugged into the former and in the morning it would not play sounds.

     

    I have found the root of the problem and the solution though. I had some web-streaming software on my iMac (Soundflower, for instance) and the MBP for some reason selected it as the main software for sound input and output. I had to delete Soundflower from Apps folder and reboot the MBP. It worked.

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.