Skip navigation

Aperture Hang

564 Views 9 Replies Latest reply: Dec 8, 2012 10:26 PM by léonie RSS
wombat2007 Calculating status...
Currently Being Moderated
Dec 2, 2012 4:23 PM

I'll get about 20 minutes of work in and then - spinning wheel of doom

Killall Aperture ineffective

Force Quit ineffective  ( will disappear from the window but doesnt effect force )

 

Already did a library DB rebuild.

 

>??

iMac, Mac OS X (10.7.4), 32 GB DDR3, Triple TB Display
  • Tony Gay Level 4 Level 4 (1,625 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 2, 2012 7:32 PM (in response to wombat2007)

    Have you worked through these steps on the trouble shooting page?

     

    http://support.apple.com/kb/HT3805

  • Kirby Krieger Level 6 Level 6 (11,550 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 3, 2012 5:37 AM (in response to wombat2007)

    You know more about this than I do -- how can you tell that Force Quit was ineffective?

     

    Anytime I force-quit Aperture I immediately reboot and then repair the Library.  I can't remember a case where Aperture repeatedly hung after a Library repair.  Have you looked for Images with corrupted Originals?  Have you noticed what Aperture was reporting in the Activity window prior to hanging?  Do you have at least 10% free space on both your system drive and any drive hosting your Aperture Library?  Have you run a memory test?

     

    Just fishing.

  • léonie Level 8 Level 8 (46,375 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 3, 2012 9:53 AM (in response to wombat2007)

    which aparently most 'trash empty' applications don't pick up ( didn't know that )

    What "cleaner" applications are you using? Some of them are overdoing the spring cleaning and remove more than is good for the system.

  • léonie Level 8 Level 8 (46,375 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 8, 2012 3:40 PM (in response to wombat2007)

    JJ, you never answered Tony's initial question - have you done all all the trouble shooting basics - repairing permissions, repairing the library? You only mention rebuilding the lirary.

     

    We need to know, if this is a system wide problem or bound to your user account, your Aperture library, or if it also occurs in another user account.

     

    What happens, when you work with a different Aperture library? Create a new one for testing and import some images. Does the hang then also occur?

     

    If yes, what happens, when you work from a different user account? Use the guest account, or create a new one, and do not change any preferences.

  • léonie Level 8 Level 8 (46,375 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 8, 2012 10:26 PM (in response to wombat2007)

    Then I will try to the guest theory. I need to maintain my workflow, so creating another library and importing pics is a big deal.

    JJ, we do not need a big library here, just launch Aperture with the ⌥-key held down, select  "other/new" to create a new library; name it "testlibrary" and duplicate and import a few images you have already in your home folder. You do not need to take new pictures to test this - any copies of pictures you already have will do. Then try adjusting these images in a new library. Do with them what you usually do to make Aperture freeze.

     

    Use "File > Switch to Library" to switch back to your regular library.

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.