Skip navigation

Spell check quick working

713 Views 27 Replies Latest reply: Dec 20, 2012 1:43 PM by sanjampet RSS
  • sanjampet Level 5 Level 5 (6,880 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 19, 2012 10:32 AM (in response to Kathy Bourassa)

    Kathy, This is what I'd like you do. Open mail, address something to yourself.  Start typing in the text area, click edit>spelling grammar and see if it is still grayed out. Click spelling and grammar, then misspell some words and see if it red underlines.(it won't underline til you hit the space bar)  Let me kmow.  SJP

  • sanjampet Level 5 Level 5 (6,880 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 19, 2012 10:58 AM (in response to Kathy Bourassa)

    Screen shot 2012-12-19 at 1.55.15 PM.pngAnd if you go to mail preferences>composing the check spelling box says  check spelling as I type? Hmm zoom in so you can see the text on the screenshot.

    command + to zoom in

  • sanjampet Level 5 Level 5 (6,880 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 19, 2012 11:25 AM (in response to Kathy Bourassa)

    Try going to TextEdit APP, in your applications folder open it click textedit preferences and make sure check spelling as you type is clicked.  If it is close out of all applications, we will try another SMC reset. Power off, hold down left side shift, control, option, push the power button and hold for about 10 seconds. Boot as normal.

  • sanjampet Level 5 Level 5 (6,880 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 19, 2012 1:25 PM (in response to Kathy Bourassa)

    Try to do a safe boot:  Power off, power back on holding the shift key, continue to hold the shift key till you see the progress bar, then you can release it.  after it boots and you can login, open mail,new message, put your address in the address bar (we are not sending this it only a test) Try writing some things in the text field, spell some things wrong and see if it underlines in red.  Let me know what happens, if it works ok that means it is some 3rd party software causing this.  SJP

  • sanjampet Level 5 Level 5 (6,880 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 19, 2012 2:57 PM (in response to Kathy Bourassa)

    Kathy,  You can try safari, I might have mentioned that before, but I can't remember ,so it did not work in safe boot. That really starts to make me think that there is an OS issue, as safe boot disables all 3rd party software, and only allows native software to run. We use it for diagnostics to help find issues. There are a couple of more things that I would like to try before I give you a suggestion. Also does your Adobe function? Are there issues with any of your other software? You can let me know on the next communiqué. You can also try Word and/or Pages. Purposely spell some words wrong not so wrong that it could never figure them out, but a letter or 2. Try the following in all the applications mentioned in this post: Finish typing, just a few lines in each application, one application at a time then close that application, and try a new one. In each one after you (don't forget a misspelling) go to edit>spelling and grammar and click show spelling and grammar from the sub menu, or check document now, see if it finds the misspelled word and try to correct (replace)it then click find next and see if it will go thru the whole doc and fix it.  Get back to me and we will try one more diagnostic test, ( I'm running out, as we've done all but this one coming up ;)after i hear back from you on the results of the tests on this page.  Thank you for patience, as this has been one of the most bizarre issues I've come across.  SJP

  • sanjampet Level 5 Level 5 (6,880 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 20, 2012 1:43 PM (in response to Kathy Bourassa)

    Kathy,  Yes it is starting to sound that way to me as well. I have one more thing I would like you to try, get back to me after and let me know what happens. If it goes not how we would like I'll give you instructions on how to get this fixed, other than the online posts.  reset pram: Power off, power back up holding the following keys option, command,P,R (no commas) hold these keys immediately after pressing the power button before the start chime rings. Continue to hold them till you hear the start chime 3 times, then release. (We usually let it ring twice, but I want really flush the system. Reboot and try things out. Then get back to me and we'll get this bugger to fixit land.  SJP

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.