Skip navigation

Aperture won't import an Aperture library

3157 Views 23 Replies Latest reply: Apr 23, 2013 10:56 AM by Clem RSS
1 2 Previous Next
DanW98 Calculating status...
Currently Being Moderated
Dec 11, 2012 9:42 AM

I have Aperture updated and installed on my macbook pro and my iMac.  On vacation, I imported the photos to my MBP for review and editing.  I have done this many times in the past.  I can export the Projects or the Folder of my vacation pics to an Aperture library and can put it on the desktop of my iMac.  I cannot get Aperture to import this vacation library to add it to the main library on my iMac.

 

On my iMac, I selected "import library" (as I have done in the past) and it starts a process, calculating disk space and merging the libraries.  With about 3/4 of the progress bar filled, it fails and no images are brought over. 

 

I can "Switch libraries" on my iMac and can view all of the photos in the vacation library.  The photos are there and the edits are present.  I just can't bring them over to the iMac library successfully.

 

Both systems are the most current version of OSX and there are no new updates available for Aperture on either my MBP or my iMac. 

 

Anyone know how to get Aperture to import a library in the new version?  It looks like the new update of Aperture has a bug in it.

Aperture 3, Mac OS X (10.7.5)
  • léonie Level 8 Level 8 (46,700 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 11, 2012 9:59 AM (in response to DanW98)

    With about 3/4 of the progress bar filled, it fails and no images are brought over.

    What do you mean by "it fails"? Is there an error message or a crash log? Then post please the exact error message and the first 50 lines of the cras log.

    Both systems are the most current version of OSX and there are no new updates available for Aperture on either my MBP or my iMac

    Is your Aperture version 3.4.3? Sometimes updates are not show as available.

     

    Regards

    Léonie

  • léonie Level 8 Level 8 (46,700 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 12, 2012 7:46 AM (in response to DanW98)
    This has previously worked.  I used to do this after every vacation...  Shoot the photos, offload to my laptop, edit and delete, export the library, import the library to my iMac, done!

     

    And that is how it is supposed to work.

    Have you done any trouble shooting? Repaired and rebuild the libraries in question?

    Aperture 3 User Manual: Repairing and Rebuilding Your Aperture Library

    If not, I'd start with the repair option, if necessary also rebuild the libraries.

     

    Before rebuilding check, if you have a current backup.

     

    What versions of MBP and iMac do you have? There has been at least one other thread with the similar problem on a MBP, and I wonder, if the problem only occurs on specific mac models.

    Aperture wont import other aperture library files - no error message?

     

    Regards

    Léonie

  • léonie Level 8 Level 8 (46,700 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 15, 2012 3:33 AM (in response to DanW98)

    Try to add a duplicate image, one that is already in your library on the iMac to your "Galapagos Day 1a" library, then import this modified library into the library on your iMac. The duplicate image shoud force Aperture to ask if it should "Add" or "Merge". Select "Add". You will have to remove the one duplicate afterwards, if the import should succeed this way. This just worked in another thread with a similar problem: Re: Aperture wont import other aperture library files - no error message?

     

    Regards

    Léonie

  • léonie Level 8 Level 8 (46,700 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 16, 2012 11:23 AM (in response to DanW98)

    Great, I am glad that the "Duplicate" trick worked for you.

     

    To submit a request for update and to file a bug-report use the feedback form in the Aperture menu:

     

    Apple - Aperture - Feedback

     

    Regards

    Léonie

  • antwerpenR Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 28, 2012 6:50 AM (in response to léonie)

    I have exactly the same problem and it has been like this for months.  It is really bad that a professional product like Aperture should have bugs like this with no acknowledgement from Apple and no view on when there might be a fix.

  • coxorange Level 1 Level 1 (40 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 24, 2013 10:19 AM (in response to DanW98)

    Hi Dan & Leonie!

     

    Now I have the same problem - I want to add a project of another Mac's Aperture library to my Mac.

     

    DanW98 wrote:

     

    So it seems to have worked.  Here's what I did:

    1. I switched to the Vacation library.
    2. I selected the first image in the library and exported just that one image as a separate library, called "Single Photo"

     

    I tried this (selected the first image in the one project), but can't export this - I get the message: "Invalid Selection - Please select a folder, project, subfolder, or album for export."

    What am I doing wrong?

    Thanks.

  • léonie Level 8 Level 8 (46,700 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 24, 2013 10:51 AM (in response to coxorange)

    "Invalid Selection - Please select a folder, project, subfolder, or album for export."

    What am I doing wrong?

    What is your Aperture version? In Aperture 3.4.3 it should suffice to select one image or some images and to use "File > Export > xxx as new library". If you have an older version, use "File > New > Album" first and create a new album with the selected images. Then proceed to export the new album as a new library.

     

    Regards

    Léonie

  • coxorange Level 1 Level 1 (40 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 24, 2013 12:01 PM (in response to léonie)

    Thanks!

     

    My Aperture version is 3.4.3, but it's really not possible to use 1 image or 2 for export as new library. I only get that message.

     

    I will try it via Album. Till then...

  • léonie Level 8 Level 8 (46,700 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 24, 2013 12:18 PM (in response to coxorange)

    My Aperture version is 3.4.3, but it's really not possible to use 1 image or 2 for export as new library. I only get that message.

    I tried again, and now I also get surprising results - that definitely worked differently when I posted this in December, before the upgrade to MacOS X 10.8.3.  When I select one image in a project, only the option "Export project as Library" is available, and this will export all images in the project, not only the selected one. But creating an album only one image and exporting the album will work - at least it does for me.

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.