Skip navigation

Graphic problems, mostly in Mail and Safari

8583 Views 81 Replies Latest reply: Apr 17, 2013 5:55 PM by bracco RSS
  • Mateus109 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 5, 2012 3:25 AM (in response to Brauseauto)

    Strangely, all the glitches I was seeing have now resolved themselves but I don't know how or why! 

     

    I realise this doesn't help and it's very odd.  The only thing I can suggest (which has already been suggested) is to do several PRAM resets.  Turn on Mac while holding down Command, Option, P and R until you hear the "bong" sound several times.

     

    M.

  • svettori Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Nov 7, 2012 1:18 AM (in response to Brauseauto)

    Hi

     

    I have a macbook pro 15" early 2011. (HD3000 + radeon 6750M) core i7 2.2, 16go RAM, SSD crucial M4 512.  Since last software update I got similar problem.

    It not always but at one moment it seems graphic cards crashes and I have to reboot, wait, retry....

    This morning I try command-option P - R on start to reset PRAM, VRAM.

    I have been able to reconnect

    At the moment it work but I am just making my backup so most of the time screen is just in power save mode.

     

    It seems that it a known problem with some series of graphis chipset.

     

    Try command-option P - R and restart and lets see.

     

    I anybody have an idea before I sent my MBP to change complete motherboard it would b welcome

  • LeVeL5 Level 1 Level 1 (20 points)

    I can confirm using the ATI graphics exclusively (I prefer to do it via Cody Krieger's gfxCardStatus) keeps the glitches away. Once I let the Intel HD graphics take over, they start appearing again (i.e. Yahoo homepage):

     

    Screen Shot 2012-12-04 at 10.14.24 PM.pngScreen Shot 2012-12-04 at 10.15.05 PM.png

  • brandscill Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 9, 2012 1:39 PM (in response to LeVeL5)

    Apple want to hurry up and sort this out, bitterly dissapointed by Mountain Lion at the moment. Safari just feels suttery and slow now combined with graphics problems!

  • brandscill Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 10, 2012 11:56 AM (in response to brandscill)

    This video I took shows how bad the problem is!

     

    http://tinypic.com/r/ztitx/6

  • DionAmini Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 13, 2012 9:07 PM (in response to Brauseauto)

    I'm replying to this to add to the amount of people having problems similar.

     

    I am also having the same exact problems. I am going to the apple store in a couple days to ask about it.

  • LeVeL5 Level 1 Level 1 (20 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 3, 2013 7:14 PM (in response to Brauseauto)

    People,

     

    I've given much thought to this. I have installed out-of-spec memory (Apple says 2 x 4 GB PC3-10600 is the max; I've installed 2 x 8 GB PC3-12800 instead) and the Intel HD 3000 uses system memory for the framebuffer. I didn't experience any problems with Snow Leopard or Lion, but I upgraded the memory for Mountain Lion.

     

    How many of you that are experiencing this particular issue have also installed out-of-spec memory? If so, do you still have the memory that came with your MacBook, and can you put it in again and test? I don't anymore, so I can't.

     

    Thanks in advance.

  • agons Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 5, 2013 10:48 AM (in response to LeVeL5)

    I have the 16GB of RAM right now, but had the same issue even when I had the stock 4GB of RAM. However, it appears that the gliches are present more often now.

     

    Nevertheless, I do not experience any other problem with the RAM installed. Last night, using Final Cut Pro X, I was using 12GB of RAM for more than 6 hours and everything worked fine.

     

    I don't have the 4GB of RAM that were previoslly on my MacBook Pro 15" (Early 2011), so if someone has the oppurtunity to test with the stock RAM, I'd like to know the results.

     

    Thank you.

  • thisdoor Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 5, 2013 10:56 AM (in response to Brauseauto)

    a few weeks later from my post, the issue got much worse. Or at least I believe it is related. I turned off graphics switching in Energy Prefs which seemed to help the issue, but then things snowballed. I was getting odd grey lines (horizontal) at startup, no matter what startup option or disk I tried. The machine would also just stop with a purple/blueish mass all over the display with vertical lines.
    AppleCare agreed with my diagnosis is was hardware. I have just got the mlb and display replaced, graphic switching back on. So far so good.

  • Woaha Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 5, 2013 2:17 PM (in response to LeVeL5)

    I have never upgraded my macbook pro's 4 GB 1333 MHz DDR3 memory but I'm experiencing the issue. So memory might not be related.

     

    Switching to discrete graphics fixes the problem but that's not a real fix.

  • LeVeL5 Level 1 Level 1 (20 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 5, 2013 5:47 PM (in response to Brauseauto)

    Thank you very much, agons and Woaha. The ball sits squarely in Apple's court, then. I really hope they get their act together with the Intel HD drivers for 10.8.3 but sadly, I don't hold my breath...

  • Woaha Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 8, 2013 5:25 AM (in response to LeVeL5)

    Make sure you fill a feedback form http://www.apple.com/feedback/ or a bug report https://bugreport.apple.com/ . Because it doesn't seem like Apple pays much attention to what goes on in their forum.

  • Jeff Fanelli Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 8, 2013 9:49 AM (in response to Jeff Fanelli)

    5 months later, I'm still struggling with this issue.  I can essentially use my computer for a day or so before the graphics start going wonky, and I have to reboot (if the video doesn't freeze first).  My iMac is under AppleCare, and they just replaced my ATI Radeon 4850, under the presumption that it had somehow failed.  The problem is still happening.

     

    I'm going to test for another day with only my original 2 sticks of memory and once it fails it's going back to the Apple Store for presumably a new motherboard (what else can they swap?)

     

    regards

    Jeff

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Related Articles

Bookmarked By (3)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.