Skip navigation

iMovie displaying wrong clips from project

18325 Views 42 Replies Latest reply: Mar 28, 2014 8:47 AM by timt3 RSS
  • SEREPOWMIA Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 21, 2012 8:47 PM (in response to wadzee)

    I know that some fixes only work for some people but I have had multiple problems with pics and iMovie 11.  My work around will probably only work for those who can add pics to one project but not another.  If you have a corrupted project and can't add stills then start a new project with the same settings and add all the photos you want in your other project.  Keep them atleast 1 second long and in the order you want them in your other project for your own convenience.  Make any adjustments here and export the movie at max quality.  Then import the published Picture movie as an event.  You now have all your pics formatted safely as video.  Next scroll through each pic/2 finger click/select: add still to project.  Each still will add to the bottom of your corrupted project and will use far less memory/heap zone erors than ever before.  Publish and enjoy! 

     

    Hope it works for you!   

  • zabaksmers17 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 28, 2012 2:13 PM (in response to Daryl DuLong)

    Thenk you bennynormal for the workaround! Tried and it helps. Additional tip: if you have to rename too namy pictures, just use some "mass file renaming" tool, such as R-Name.

  • gwilanne Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 2, 2013 8:28 PM (in response to bko1989)

    I am having the same problem.  I tried the renaming of my pictures but it only worked for 2 pictures. I was able to add 2 but then when I added more it went back to displaying a previous picture.  I have been working on this for the several days and recreated it 3 times now.  I am so frustrated and not sure what I can do.  I can't go to a apple store becasue the closest one is 2 hours away.

  • SEREPOWMIA Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 3, 2013 12:05 AM (in response to gwilanne)

    gwilanne- Did you try my method?

  • bennynormal Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 3, 2013 10:22 AM (in response to zabaksmers17)

    I'm glad some people are having good results, sorry if its not working for you. I still have consistently working results here and I have to use my workaround weekly with a continuously updating project. good luck!

  • Nappe1 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 3, 2013 11:55 AM (in response to SEREPOWMIA)

    It sesams a LOT of people have this problem and it has been there for a long time.

    Does any one know if Apple have any plans To fix it?

  • dinky2 Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 20, 2013 4:31 AM (in response to Nappe1)

    Hi all,

     

    Just ran into this problem today and managed to work around it with minimal effort. Apparently importing straight from iPhoto does not work (why should it ? They are both Apple..) so what I did was copying the images from iPhoto to e.g. Desktop and import them from there by dragging and dropping. All was fine and even the image that showed up wrong before now looks good. So, forget importing from iPhoto and use the workflow via a folder. Pita, but there you go.

  • cmccarville Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 23, 2013 9:19 AM (in response to bko1989)

    I fixed this for several students by deleting the Preference files...Close iMovie, GO to ~/Library/Preferences/com.apple.iMovieApp.plist and .lockfile. Re-open imove and edit the project....Worked for all of them so far and easier then renaming a bunch of pics.

  • bgriffis Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 26, 2013 8:56 PM (in response to cmccarville)

    I can't believe this issue has been around for years!  I'm a recent Mac convert and was playing around with iMovie for the first time tonight.  Everything was going great until suddenly I could no longer properly add photos!  I tried deleting ~/Library/Preferences/com.apple.iMovieApp.plist but it didn't make any difference for me. 

     

    Apple, please fix this issue!  I don't want to make a bunch of copies elsewhere as a workaround.  I already have over 100GB of photos so I don't want to duplicate things!  What a disappointment.

  • WDC92 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    May 29, 2013 1:32 PM (in response to bko1989)

    I found that importing the image into iPhoto, then editing the photo in iPhoto, then dragging from iPhoto to iMovie timeline seems to fix.

  • sabatica Level 2 Level 2 (210 points)
    Currently Being Moderated
    May 29, 2013 3:38 PM (in response to bko1989)

    Solution

     

    Sounds like you have two issues.

     

    First rebuild your iPhoto thumbnail database. Check apple support on how to do this. Easy.

     

    Second problem delete your iMovie thumbnails forcing them to be recreated for all existing iMovie events.  You can find these thumbnail folders in you ~/movies/iMovie related folders.

     

    Thirdly relaunch iMovie and your projects should now work. Ta.

  • sngwtr Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 22, 2014 1:39 PM (in response to bko1989)

    I have been trying to figure this out for hours and was dealing with the same issue.

    If you come up with a unique name for the picture and save either to your thumbs or desktop, something totally new and THEN drag it, it should take care of the problem. Worked for me!

  • timt3 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 28, 2014 8:47 AM (in response to bennynormal)

    bennynormal solved my problem, Thanks.

1 2 3 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (3)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.