1 2 Previous Next 18 Replies Latest reply: Jun 3, 2013 4:37 PM by Keith Worsley-Brown
Keith Worsley-Brown Level 1 Level 1 (20 points)

I drag a photo into Pages from iPhoto and try to apply instant alpha to it.  After a slight move of the colour spot in an area, the application always quits.  It automatically sends a report to Apple, and I can reopen the app.  But it keeps doing the same thing.

 

Is there any way to avoid this problem please?

 

Thank you , Keith

  • 1. Re: Pages quits when I use instant alpha
    fruhulda Level 6 Level 6 (15,110 points)

    I never had that problem. Is it a large image? in Mb that is? Do you have enough Ram on the computer? Informations on your system would help.

  • 2. Re: Pages quits when I use instant alpha
    Keith Worsley-Brown Level 1 Level 1 (20 points)

    thank you for your response furhulda.

     

    the photos are typically 3 to 4 MB.  I have 12 GB RAM.  I'm running a new iMac27.

     

    instant alpha worked the first couple of times I tried it, but since then it always quits unexpectedly the first time I try to highlight an area to make it transparent.

     

    Would trashing the prefs help?  I'm a bit relcutant to do that as I have several important documents I'm working on in Pages and I don't want to mess those up.

     

    Any further thoughts please?

     

    Many thanks, Keith

  • 3. Re: Pages quits when I use instant alpha
    fruhulda Level 6 Level 6 (15,110 points)

    No harm deleting the plist file. You can put on the desktop or in the bin but you don't have to delete it if you might want to put it back. PAges does create a new plist immediately. Quit Pages first though. Move/delete the plist file. start PAges again and try out the instant alpha.

     

    You can also try it out in another user account. If it doesn't work in the new account the problem lies with Pages.

  • 4. Re: Pages quits when I use instant alpha
    Keith Worsley-Brown Level 1 Level 1 (20 points)

    Thank you fruhulda, I'll try those suggestions. 

     

    I appreiate your advice.  Keith

  • 5. Re: Pages quits when I use instant alpha
    PeterBreis0807 Level 7 Level 7 (29,640 points)

    Keith

     

    What format/origin are the photos?

     

    What version Mac OSX and Pages '09, and where did you get your extra RAM from?

     

    It possibly could be due to faulty memory.

     

    Try inserting your installer DVD and start up holding the D key down, to enter diagnostics.

     

    Run the diagnostics several times and note any error messages. If you have any contact AppleCare or your dealer.

     

    Peter

  • 6. Re: Pages quits when I use instant alpha
    Keith Worsley-Brown Level 1 Level 1 (20 points)

    Hi Peter, thank you for your suggestions.

     

    The photos are all JPEG from our Canon powershot S5, imported from iPhoto 11.

     

    I'm using Lion 10.7.3, all RAM installed by Apple when compter purchased 2 months ago. Pages 09 is version 4.1.

     

    I'll take your ideas along to our supplier when I see him this week.

     

    Thank you for your advice.  Keith

  • 7. Re: Pages quits when I use instant alpha
    Farr Auto Sales Level 1 Level 1 (0 points)

    I have this exact same issue - it can be infuriating! 

     

    Did you ever find a solution?

     

    Thanks!

  • 8. Re: Pages quits when I use instant alpha
    Keith Worsley-Brown Level 1 Level 1 (20 points)

    Just seen your post, sorry for delay.

     

    To be honest, I haven't tried this recently, as I've been involved in FCE movie projects.  I'll have another go later, and respond if I have any helpful information.  Keith

  • 9. Re: Pages quits when I use instant alpha
    Keith Worsley-Brown Level 1 Level 1 (20 points)

    No, it still quits.  A report page opens and is automatically sent to Apple when the app is reopened, but the problem persists. Sorry, I can't help further. 

     

    Does anyone else on the forum have any ideas please?  BTW I have Mountain Lion, 10.8.3 and a fast computer with lots of RAM etc, so I've no idea why this happens.  Fortunatly I have other options to acheive similar effects in FCE, but many Pages users would not be able to do that.

     

    Keith

  • 10. Re: Pages quits when I use instant alpha
    PeterBreis0807 Level 7 Level 7 (29,640 points)

    Have you updated to the latest version of Pages '09 v4.3?

     

    Also have you tested this in another user account?

     

    How much free space do you have on your hard drive? OSX like 20% free for paging out memory.

     

    On my iMac 12,2 with 12Gb RAM running 10.6.8 and Pages '09 v4.05 Alpha has always worked flawlessly.

     

    Petere

  • 11. Re: Pages quits when I use instant alpha
    Keith Worsley-Brown Level 1 Level 1 (20 points)

    Thank you Peter.  Yes, I have 09/4.3, and the same problem occurs with another user.  I have 1.55TB on HD.

     

    It is intermittent.  I tried with .tiff rather than a .jpeg image and the masking seems to hold sometimes.

     

    I wanted to try deleting the .plist but can't locate it for Pages.  I looked under Library>preferences but the list are not shown for Pages (others are there.)  Thank you for the  suggetsions, Keith

  • 12. Re: Pages quits when I use instant alpha
    PeterBreis0807 Level 7 Level 7 (29,640 points)

    I'd test by taking an image you know will cause a crash and change its format and resolution in steps to see what the trigger is.

     

    Peter

  • 13. Re: Pages quits when I use instant alpha
    Keith Worsley-Brown Level 1 Level 1 (20 points)

    Hi Peter.  Interesting suggestion, thanks.  You think it may be an issue related to resolution?  Do you think tiff better than jpeg format?  I just completed a complex masking on a tiff image successfully.  Couldn't get it to crash!  I'll go back to the first photo that did not work and try that one again.

     

    Cheers,  Keith

  • 14. Re: Pages quits when I use instant alpha
    PeterBreis0807 Level 7 Level 7 (29,640 points)

    Keith

     

    You are there I am here. You need to test variables.

     

    It could be file size, it could be resolution, it could be a file format issue. It could be a bad file, these things happen.

     

    You need to play "One of these things is not like the other" until you work out what it is.

     

    Try it from a new User as well to see if it is a damaged .plist in your System.

     

    Peter

1 2 Previous Next