Skip navigation

AU Synths

1030 Views 14 Replies Latest reply: Jan 23, 2013 1:25 PM by The Art Of Sound RSS
Rawkase Calculating status...
Currently Being Moderated
Jan 23, 2013 8:49 AM

I am using logic and I have downloaded some AU synths, pasted them into my audio, plug-ins, components folder and I can't open them, is there anything I might need to change?

Mac OS X (10.6.8)
  • The Art Of Sound Level 5 Level 5 (5,740 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 23, 2013 10:46 AM (in response to Rawkase)

    Are they 32bit or 64bit plugins?

     

    Which ones are they and why did you have to paste them manually into the components folder... instead of the more usual "use the installer' method?

     

    If they are 32bit plugins you must run Logic in 32bit mode at least once to validate them in the 32bit Au manager... Then you can go back to running Logic in 64bit mode and they will appear under the Software Instrument or Insert buttons (depending if they are SI's or FX plugins) under the 32bit instruments/fx sections..

     

    http://support.apple.com/kb/HT3989?viewlocale=en_US&locale=en_US

  • The Art Of Sound Level 5 Level 5 (5,740 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 23, 2013 12:15 PM (in response to Rawkase)

    Well, the instructions are incorrect to begin with, so....

     

    Quit Logic

     

    You need to copy the component files to your root drive's Library not your Users library....

     

    Example.... Macintosh HD/Library/Audio/Plug-ins/components/

     

    and not...  /Users/your user name/ etc......

     

    Now start Logic and it should scan and validate the new plugins...

     

    After Logic has completed scanning the plugins.. open a new project and select Software instrument as a new track

     

    Then left click and hold on the Software instrument Button and look down the drop down menu that opens for AU Instruments and inside there should be your plugins listed uder the developer's name.

     

    You cannot and should not try and run the component files themselves.. that won't work...

  • The Art Of Sound Level 5 Level 5 (5,740 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 23, 2013 12:34 PM (in response to Rawkase)

    Btw.. assuming you are running legal version the full (and paid for ) versions.. make sure you are installing the Beta versions as the last non beta versions do not work with Logic 9... They will not validate... because they are extremely old plugins...

     

    Contact Stillwell for access to the betas...

     

    The demo version of Olga does however work with Logic Pro 9 and validates (I just downloaded/installed it as described in my earlier post... and tested it..)

     

    Warning: Even the betas are at least 3 years old now so they might still not work... Again, contact Stillwell for help if this is the case...

     

    The 'cracked' versions are at least 4 years old and probably will not work/validate with OS X 10.7 or 10.8 and Logic Pro 9...

     

    See this thread for more info on Betas...

     

    http://www.stillwellaudio.com/forums/viewforum.php?f=36

  • The Art Of Sound Level 5 Level 5 (5,740 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 23, 2013 12:39 PM (in response to Rawkase)

    Follow the instructions I gave you exactly.....

     

    Quit Logic

     

    You need to copy the component files to your root drive's Library not your Users library....

     

    Example.... Macintosh HD/Library/Audio/Plug-ins/components/

     

    and not...  /Users/your user name/ etc......

     

    Now start Logic and it should scan and validate the new plugins...

     

    After Logic has completed scanning the plugins.. open a new project and select Software instrument as a new track

     

    Then left click and hold on the Software instrument Button and look down the drop down menu that opens for AU Instruments and inside there should be your plugins listed uder the developer's name.

     

     

    Make sure you are running Logic in 32bit mode .. and not the default 64bit mode... at least once to validate the 32bit plugins.. It sounds like you are running Logic in 64bit mode (To check go to Logic Pro menu/About Logic and look next to the version number and if it says 64bit then you are running Logic in the wrong mode)

     

    Again, I just tested here using the method above, and Olga installed and showed up under AU Instruments/Schwa/Olga

  • The Art Of Sound Level 5 Level 5 (5,740 points)
  • The Art Of Sound Level 5 Level 5 (5,740 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 23, 2013 12:51 PM (in response to Rawkase)

    ...and you are absolutely sure you placed the component file in the root library and not the user library? Go there and check for certain that the component file exists...

     

    Are you installing the demo version?

  • The Art Of Sound Level 5 Level 5 (5,740 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 23, 2013 1:05 PM (in response to Rawkase)

    I don't know what you have done.. but as i said, following the instructions i gave earlier.. the demo version works fine here . The only ways it won't work are..

     

    1) You are running Logic in 64bit mode

     

    2) The component file in not in the correct folder.

     

    3) You did not quit Logic and restart it to rescan

     

    4) You did not create a Software Instrument track (Audio tracks won't work)

     

    I've tried every other way without success.. Only those four possibilities prevented it from working for me..

     

    Finally, can you confirm it is not showing up under the Audio Manager under Schwa?

  • The Art Of Sound Level 5 Level 5 (5,740 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 23, 2013 1:09 PM (in response to Rawkase)

    When you left click and hold on the Software Instrument Button... do you see the other Apple software synths like ES1.. ES2.. EXS24 and so on?

  • The Art Of Sound Level 5 Level 5 (5,740 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 23, 2013 1:25 PM (in response to Rawkase)

    Good to hear you got it up and running!

     

    No worries.. we all have to find our way around this stuff at some point in the learning curve...

     

    Cheers!

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.