Skip navigation

iOS 6.1 Update and now WiFi problems

3394 Views 16 Replies Latest reply: Feb 6, 2013 2:39 PM by JES42 RSS Branched to a new discussion.
1 2 Previous Next
Kevino Calculating status...
Currently Being Moderated
Jan 29, 2013 12:23 PM

iPhone 5 with iOS 6.1 and I can connect to wifi networks, but my phone acts like it is not on wi-fi... Full bars and all that too.

 

I signed out of my gmail app because it was not downloading my email... now trying to sign in and it says "Connect to the Internet to Continue".

 

This update has messed up my phone...

  • razmee209 Level 7 Level 7 (21,185 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 29, 2013 12:25 PM (in response to Kevino)

    try this settings - general - reset - reset network settings.

     

    After you phone boots back up, then connect to your wifi again.

  • JES42 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 29, 2013 4:15 PM (in response to razmee209)

    Have been fighting this all afternoon.  Unplugged both my DSL and Airport and got it to join my WiFi network.  As soon as I walked to the other side of the house, it was gone.  Checked under Settings and saw WiFi was not connected.  Not only not connected but the on/off switch is greyed out and refuses to become active.  Did the 6.1 update last night and it seemed okay this morning.  I tend to use my MacBook or iMac more than the phone so I didn't really see anything wrong.  Lost the WiFi a couple hours ago, did a Restore but no luck, other than that short period of time mentioned above.  I also noticed when typing email, text, or iMessage, the keyboard hesitates before displaying, especially if there is a photo attachment included.  Had an earlier note posted but thought it had been cleared after powering down the DSL modem and router. 

  • jobes123456 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 31, 2013 2:04 AM (in response to Kevino)

    dont know if this will work for everyone but i just updated to ios 6.1 on a ipad mini and ipad3 and try.d every thing and. for me i needed to use 8 leters/numbers in my routers password!!!!! anything under 8 and the "join" button stays grey... hope this helps

     

    bugger wrong place lol al get used to this one day:)

  • 777Apple777 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 31, 2013 2:09 AM (in response to Kevino)

    Have had a few instances since the update of customers having this problem.

    The main fix seems to be to make sure you have your router/access point firmware up to date, make sure you use WPA/PSK2.

     

    The "5"'s at least join a lot faster and stay connected. At least on our AU models.

     

    Another thing while your in plying with wireless settings, some routers that use the "auto channel" feature confuses the IPhones. Try turning it of and fixing it to something like channel 7 or around the middle of the band segment.

     

    Hope this helps a little.

     

    Cheers!

  • GT93 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 31, 2013 5:25 AM (in response to 777Apple777)

    This worked.  I was having issues with my i5 connecting to UVerse 2Wire WiFi after ios 6.1 upgrade.  Thanks for the post.

  • GT93 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 31, 2013 5:27 AM (in response to GT93)

    I should clarify.  The post by 777Apple777 worked.  My i5 would connect to WiFi, but the performance and thoughput was terrible.

  • aspickens Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 1, 2013 7:14 PM (in response to Kevino)

    Had the constantly rebooting, not holding signal issue.  Just had to go get a new iPhone 5.  If you go to Genius Bar, say you already restored as botha NEW IPHONE AND RESTORED FROM A BACKUP they will give you a new iPhone 5.

    Tech said he thinks its an issue with the Sim reader . . . on a small percentage of phones it fails with ios 6.1

    My new phone is working fine.

  • Jen711 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 2, 2013 7:34 AM (in response to razmee209)

    Thanks! This helped!!

  • JES42 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 2, 2013 8:11 AM (in response to JES42)

    Problem solved but it took a trip to the Apple Store for a replacement phone.  Not only was I having the problems I reported above but when I made a phone call Wednesday morning, I found that what came out of the ear speaker sounded like someone wrinkling up a piece of paper.  Tried another call and found it to be the same until I put it on "Speaker" then it was clear as a bell.  Hmmm, WiFi module & ear speaker both gone bad!!  Anyhow, set it up as a new phone with 6.1 on it and all is well.  The WiFi holds nice and strong again even out in my driveway which is on the far side of the house from the router (Airport Extreme 2nd generation).

  • oghowie Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 4, 2013 9:18 AM (in response to 777Apple777)

    I was also having issues with wifi speed and was able to fix it by changing from WPA2 to WPA security. WPA2 was perfectly fine before this latest 6.1 update.

  • GT93 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 4, 2013 9:38 AM (in response to oghowie)

    I agree.  It is much better with WPA.  Thanks for the note.

  • crazeed Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 6, 2013 1:57 PM (in response to Kevino)

    I tried all the suggestions listed in this thread with no success. any other options?

    I have an iPhone 5.

1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (1)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.