Skip navigation

iOS 6.1 Mail App Bug?

6745 Views 34 Replies Latest reply: Jun 16, 2013 12:49 AM by Prem-Tej RSS Branched to a new discussion.
1 2 3 Previous Next
Angeal_Hewley03 Calculating status...
Currently Being Moderated
Jan 30, 2013 12:14 AM

I just updated my "iDevices" to iOS 6.1...But the thing is that the mail app doesn't load any more new emails anymore and what's worse, I can't send emails! However, other apps work just as fine as before. I tried resetting the mail app (turning it off on the multitasking tray and then opening it again) but it still doesn't work the way it's supposed to. Am I the only one who has this problem?

iPhone 4S, iOS 5.0.1, (32 GB/White)
  • k600r Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 30, 2013 5:33 AM (in response to Angeal_Hewley03)

    Hi Angeal_Hewley03,

       I updated to IOS 6.1 yesterday and have the same e-mail problem. Nothing new loads even though it shows 370 messages. Starts to load then closes immediately with no mail coming through.

       Tried deleting my account and redoing it but no luck there. Checked all settings but nothing I can find. I'm at a loss as to why this is happening.

         K600r

  • pcowdin Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 30, 2013 7:49 AM (in response to Angeal_Hewley03)

    I have to periodically turn my iPhone 5 completely off then on again to get email to work. After a delay of a minute or two, an error message will appear, stating that the device cannot connect with my mail server (comcast.net). Updating to IOS 6.1 did not fix this problem. Since I rely on email for my work, this is  not a good situation and may force me to shop for a new, non-Apple phone.

  • Shreyyy Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 30, 2013 9:02 AM (in response to Angeal_Hewley03)

    I am facing the same problem, guess will have to contact service people for immediate solution

  • joefromlisle Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 30, 2013 11:11 AM (in response to Angeal_Hewley03)

    Im having this problem on and off. Of my 3 accounts on the phone 2 will be fine and the other takes awhile to complete. Then Ill ask again and possibly a different one is sluggish

  • ALyubovtsov Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 30, 2013 11:45 AM (in response to Angeal_Hewley03)

    Hello!

    I have the same problem with my mail app. I updated my iPhone 5 to 6.1 iOS. After it i receive mail ok, but i have a problem with sending email. It shows that email sending... And that's it. There is no problem on my iPad. I use gmail, with second verification and gmail on exchange. I tried to change smtp settings, delete and reload my iPhone. I can't fix it.

  • NiteOwlNY Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jan 31, 2013 3:02 PM (in response to Angeal_Hewley03)

    I upgraded my 4s to 6.1 today and my mail app wont even open, if I try and go to mail settings that too crashes. I found out I cannot even call Apple support without paying $20! I now have a useless phone as I use my mobile email all day long!

  • cheonweb Level 4 Level 4 (3,440 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 31, 2013 3:11 PM (in response to Angeal_Hewley03)

    Remove mail app from Multi tasking bar.

    Reset the iPhone. Hold down Power and Home button until Apple logo appears. Ignore the "Slide to Power off" message.

    Wait to restart, open Safari to check that your Internet connection is ok and try to use the Mail app.

     

    What kind is your email account? IMAP (Gmail, iCloud...) or POP 3?

  • NiteOwlNY Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 31, 2013 3:25 PM (in response to cheonweb)

    I just tried that and nothing... I already restored the phone once today and then reinstalled from a backup.

     

    I also noticed that besides Settings>Mail,Contact,Calendars refusing to load so is Settings>Notes but he Notes app is working.

     

    I am using Gmail and my own domains with Imap.. Can't get into the app and can't get into the settings, everything worked until I updated to 6.1.

  • cheonweb Level 4 Level 4 (3,440 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 31, 2013 10:31 PM (in response to NiteOwlNY)

    You have to restore from an earlier backup (if you have one) or to restore as new (not from backup).

  • JeffJume Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 5, 2013 3:44 PM (in response to NiteOwlNY)

    Nite- I tried all of the above with an Apple genius and none of my 3 email accounts can send or receive since the iOS 6.1. upgrade. Everything works perfectly except for the email app. I was hoping to find a solution on these boards.

  • JeffJume Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 5, 2013 9:41 PM (in response to Angeal_Hewley03)

    I was able to resolve the email problem on my iPhone 4 by wiping the phone and restoring as a "NEW PHONE". I previously tried to restore from iCloud from the previous day and it didn't resolve the email issue.  After restoring as a "NEW PHONE" I added my (3) email accounts and synced to iTunes and all is back to normal.

  • BobM54 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 6, 2013 2:21 AM (in response to JeffJume)

    I finally figured out that iOS6.1 wipped out my outgoing SMTP server port. It changed it from 2525 to 587, which only works with iMap accounts. I use POP3 and therefore my provider requires you use Port 2525. Once that was fixed my email starting working again.

     

    As with most things Apple does, they make these changes and the user be damned. I find everytime I install an update on my iPhone something like this happens. Last time all my appointments lost their alert sound. I'm sure to those who only use Apple hardware and fall into line this never happens to them, but to those of use who work in a broader world, we can not always tow the line.

  • PhS-1966 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 6, 2013 11:28 AM (in response to BobM54)

    Hey BobM54, could you please explain how you corrected your port address? My mail app wouldn't start and it crashes also when I go settings>mail,contacts,calendar...so how can I access my email account parameters? I have an iPhone 4s, it seems I'm not the only one experiencing this bug but couldn't find a fix yet. Thanks very much for your help!

1 2 3 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (1)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.