Skip navigation

upgraded to Mountain Lion fan is constantly running

28753 Views 61 Replies Latest reply: Nov 1, 2013 2:36 PM by Yllek2 RSS
  • znm200 Calculating status...

    Thanks to the many who recommending uninstalling CyberSecurity. It works immediately to kill the fan.

    And thanks to macimby for providing the links and ZZZipster for the instructions. I haven't been able to unistall CSecurity until I followed  the advice and steps you guys provided (i.e. went to the site, dowloaded the trial, opened it and then hit deinstall).

    The fan is quiet and Reportcrash is not showing up in the Activity Monitor.

  • CWM5346 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Aug 8, 2012 5:55 AM (in response to znm200)

    I didn't have the problem with Dropbox, but still reinstalled it using the latest version.

    I don't have an antivirus app installed.

    I've uninstalled Chrome because someone earlier in this thread suggested doing so.

    I uninstalled Flash because someone else suggested doing that on another thread.

     

    The system is ~95% idle and nothing has helped.

     

    When I boot the machine, the fans spin up to what sounds like full speed immediately as my desktop is visible. The cpu temp is over 130 degrees F. The fans, by the time I can get to iStat, are over 5000 RPM, then they slow down gradually to ~3600 RPM where they remain for as long as the machine is on. They now *never* spin any slower than 3605 RPM.

     

    This, I believe, is fan issue is root of the battery drain being experienced by other MBP users -- some screwed up algorithm; perhaps something added to the OS to facilitate to the new fans that come with the retina display macbook pro?. Just a thought.

     

    If Apple is reading this, i'm running a late 2011 model Macbook Pro, 16GB RAM and a 512GB SSD, and I had none of these issues on the same machine when running Lion.

     

    Thanks.

  • daburman Calculating status...

    I was having issues with the fan as well and wanted to get a fresh Mountain Lion Install so I went to do a fresh install via Recovery.  I ran it over night, the fan was running constantly and now in the morning my Macbook is dead.  The MagSafe connector showed a very dim flickering light.  Upon further inspection the motherboard has components that are burned out and there was a few parts of blown resistors in the tray.

     

    2011 13inch Macbook Pro, 16GB RAM 128GB SSD (Purchased in April 2011 -- so Out of Warrenty). No issues with it at all prior to this.

     

    So... Now what?  Maybe I should have stuck with Lion.  Anyone have the same issue or any suggestions on what to do now?  If Apple is reading this I would appreciate a response.

     

    Thanks!

  • sbn Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Aug 8, 2012 10:58 AM (in response to daburman)

    It turned out my fan problems were hardware related as well. Have AppleCare protection plan so it was fixed.

  • Andrea Turriziani Calculating status...

    Same problem here (iMac 27'' Late 2009)

     

    Low temperatures, cpu usage near to 0 but one fan is over 3000 rpm from the boot. Tried to reset SMC with no luck.

     

    Hope this problem will be soon fixed...

     

    Issue.jpg

  • Quack_Salvesen Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Aug 19, 2012 4:15 PM (in response to gpounds)

    I have exactly the same problem on my iMac 24 2.8 ghz core2 duo machine.

    Never a problem on SL (From which I upgraded).

    Obviously a bug...

  • fojimo Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Aug 24, 2012 10:27 AM (in response to gpounds)

    I had this problem too.  This fix was mentioned earlier in this thread but I'll hilight it again because I don't have any of the aforementioned software installed, and it definatelly worked for me.

     

    Changing this setting:  -> System Preferences -> Energy Saver -> Graphics -> Better battery life

     

    I hope this helps.

  • Godfather858 Level 1 Level 1 (0 points)

    I tried this and it seemed to work (so far). Already uninstalled all Norton apps, but haven't done an NVRAM yet. Getting rid of the antivirus apps definitely made a difference in performance, but not so much on my fan issue.

     

    Macbook Pro late 2008 4GB RAM

  • stephenpage Calculating status...

    Stop using Chrome and see if that helps. It did with mine.

  • CWM5346 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 22, 2013 4:45 PM (in response to gpounds)

    I seem to have solved this problem by doing what I was avoiding all along... a complete re-format and reinstallation of Mountain Lion, and reinstalled all of my apps from scratch, one at a time.

     

    Fan speeds are now down from a constant 3600 RPM at idle, to ~2000 RPM. Battery life seems to be significantly improved now as a result, for, as I suspected, the fans spinning at a higher RPM all the time was draining the batteries faster.

     

    I don't know if the problem will pop up again, as it's only been about a week since I did the complete reinstallaiton, but I'm very happy to have the machine running longer, and silently again.

  • vortec Calculating status...
    Currently Being Moderated
    May 21, 2013 9:45 AM (in response to gpounds)

    This has been a chronic issue for me, and I've tried various suggestions with no luck, until now.

     

    I saw this post on another board and decided to install iStat Menus.

    http://www.neowin.net/forum/topic/1108523-fans-going-crazy-cpu-100-idle/page__p_ _595211317#entry595211317

     

    There's a free 14-day trial version. NOTE: Apparently, this replaces and adds to the functionality of the iStat dashboard widget. Even if you alreay have the iStat widget, installing iStat Menus, which is an application, did not seem to cause any conflicts.

     

    BUT, and this might point to the cause of my problem of high fan speeds, the temperature readings I was getting from the iStat widget was far higher than the same set of measurements in the iStat Menus. I don't know why this was, but in any case, I decided to uninstall and delete the widget.

     

    Now I have only the iStat Menus monitoring the temps and controlling the fan speeds, and everything seems to be working as normal (see screen shot, with temps in celsius).istat menu screenshot.jpg

  • vance-umbridge Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 22, 2013 1:40 AM (in response to gpounds)

    I've been having this problem for a long time, numerous trips to apple store, etc but no solution. So I ran the ASD this morning when the fan went crazy abd got the following error on the CPU heatsink

    ERROR - - 13010 (SMC error TM_TEMP_UNSTABLE the temperature read from sensor is unstable.)

    Anyone got any idea how to resolve this?

    I've done more SMC resets than you can possibly imagine and google searches on the error don't seem to show up anything.

    Is it as simple as a faulty sensor that needs to be replaced?

  • MacJamie Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 12, 2013 7:45 AM (in response to gpounds)

    I have had the same problem since the upgrade to Mountain Lion 10.8.4 on my MBA 13" Mid 2011 last week.

     

    There's lots of discussion in this thread about uninstall this or stop that, especially Chrome.

     

    What I don't understand is that the problem wasn't there before the Apple update and is now, with no other changes, so why is Apple not admitting that there is a problem?

     

    I don't expect to have to start changing my sytem configuration due to an OS update - that sounds like my old Windows life that I left behind me long ago :-(

  • MacJamie Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 12, 2013 7:50 AM (in response to fojimo)

    I don't see the Graphics part of this UI path on my Mid 2011 MBA with 10.8.4?

     

    Changing this setting:  -> System Preferences -> Energy Saver -> Graphics -> Better battery life

  • Yllek2 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 15, 2013 12:04 AM (in response to MacJamie)

    Try this:

     

    Turn off computer.

     

    Unplug the power plug.

     

    Hold the power down for 5 seconds.

     

    Plug back in.

     

    Turn computer back on.

     

    Done.

     

    My fan finally stopped running : )

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (3)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.