Skip navigation

MacBook Pro Retina Fan Issues

135452 Views 750 Replies Latest reply: Apr 1, 2014 4:04 PM by P3rf3ctvo1d RSS Branched to a new discussion.
  • nonchalance Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 11:02 AM (in response to john500y2k)

    10 megabytes per second downloading from microsoft bizspark (5 3-4GB ISO images downloading in parallel, each going at 1,995-2,005 KB/sec -- KB not Kb, as I am using a business 100Mb/100Mb line) triggers a very dull whirr but not the banshee. 

     

    I will try testing with NAS once the downloads finish (looks like another 45 mins).  @john500y2k do you have a rough idea of the data written/sec during that time?   It's oscillating but the RMS appears to be 9 MB/sec.

  • Oyinko2 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 11:07 AM (in response to jamezmbp)

    I'm wondering if it could be related to the TRIM management of the new SSD.

     

    Because when I write lot amount of data the fans will kick up also later when I delete the files. Basically when the TRIM will start to work. 

  • john500y2k Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 11:10 AM (in response to nonchalance)

    My NAS read speed is 20Mb/s so the write speed onto the Mac will be no more than that. I recall seeing numbers around 14-17 when I did look at activity monitor which seems to lie within reality.

  • peppie55 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 11:15 AM (in response to Oyinko2)

    Did you had any contact with apple support yet??

     

    And when I was copying about 70 gb of video files with about 80 Mb/s the fans didn't kick in.

     

    The same for blackmagic speedtest...

  • Oyinko2 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 11:17 AM (in response to peppie55)

    Not yet. I'm waiting for their call.

  • nonchalance Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 11:36 AM (in response to john500y2k)

    Ok it randomly triggered again with no spike in CPU(!) with the ssd temp sensor reporting 39C (roughly 30 minutes, saturating at 10MB/sec). I dont think I can reproduce it in the apple store (due to the internet speed there) but at least I have enough to tell them that their recommended fixes didnt resolve the issue.

  • Andydigital Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 11:52 AM (in response to nonchalance)

    I can reproduce it every time if I have the Safari Extension ClickToFlash installed and enabled. With that plugin installed it disables Flash in websites and you have to click on the Flash frame to enable that flash content, so it saves battery life. But it also automatically forces YouTube to show HTML5 versions of there videos instead of Flash versions.

     

    It is these HTML5 videos on YouTube that cause my fans to spin up to full speed every time as long as the video is about 5 minutes long, by about the 2 minute mark the fans will spin up. At no time while watching a video even 1 hour long do any of the temperatures get high enough to warrant the high fan speed, it is completely unrelated to heat produced.

     

    Strangely if I remove Flash and force HTML5 playback in a different way, by enabling Developer mode in Safari and then change the User Agent mode to make Safari report that its an iPad rather than a Macbook, the fans do not speed up to maximum, they work perfectly normal and respond to heat levels the way they are supposed to do.

     

    Message was edited by: Andydigital

  • nonchalance Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 12:14 PM (in response to Andydigital)

    I tried it twice and was able to reproduce the issue both times using your first formula, assuming that I started from a resting state.  In any circumstance where I was saturating the connection, I could not elicit the response.

     

    One thing I noticed was that disk access pattern was very strange: according to the (admittedly small) disk activity view, every time the fan picked up the read/written data both spiked to 10MB/sec. 

     

    I also was unable to elicit the response your way if I turned off "Put hard disks to sleep when possible".

     

    Are there any other simple variables to check?

  • Oyinko2 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 12:41 PM (in response to Andydigital)

    I don't think it's related to Flash because you should be able to reproduce the problem on others computers.

     

    And for now, only MBP with a Sandisk SSD drive have the problem.

  • eshirinkin Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 12:58 PM (in response to jamezmbp)

    There is another one method how to reproduce an issue.

     

    Add new mail account with amount of messages in Mail.app (for me it was 2 accs on gmail).

    After some time Mail starts to download all messages (as i suppose to some local folder)

    Network speed for incoming data was about 1-3 Mbit and it was from imap.gmail.com.

    End every 15 minutes fan speed was up to 6000 rpm!

     

    I have a lot of messages on gmail, so it took about two nights to sync all of them.

    After all messages was downloaded - fan issue disappeared.

    All day long fans was silent.

     

    Then I've tried to add one more gmail account - and problem has appeared again.

     

    Also when I used Transmission to download 9Gb movie with 9Mbit speed - it was silent.

    Fans was silent when listening music in ITunes and copying files.

     

    I think that if it wasn't Mail.app I haven't noticed a problem.

     

    And i'm expirence the same thing - 14 day to bring it back, or to wait some software fix...

    There is no answer yet, only suspicion to SSD

  • nonchalance Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 1:04 PM (in response to Oyinko2)

    The "turning off flash" issue actually stems from a TWC/RR throttling issue with certain CDNs that youtube uses.  After running

     

    $ sudo ipfw add reject src-ip 173.194.55.0/24 in
    $ sudo ipfw add reject src-ip 206.111.0.0/16 in

    long youtube videos also triggered the problem within google chrome.  This also points to an SSD-related issue causing the problems.

     

    BTW: Is there a restocking fee for returning or asking for a replacement unit (without having to ship out for repairs)?

  • Andydigital Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 1:07 PM (in response to Oyinko2)

    It doesn't really matter whether its Flash causing the problem or not, the most important thing is to be able to easily reproduce the fan problem again and again, and I can using this method without fail.

     

    And the point of my previous post was that Flash wasn't actually been used, HTML5 was which has nothing at all to do with Flash, understand?

  • nonchalance Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 1:10 PM (in response to eshirinkin)

    "14 day to bring it back, or to wait some software fix..."

     

    Is the consensus that there's a software/firmware issue or is there a real hardware issue here?

  • Andydigital Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 1:12 PM (in response to nonchalance)

    I think the high CPU usage when downloading data from YouTube is possibly some kind of decompression of the data. Than is purely conjecture on my part though, I have no clue about such things.

  • peppie55 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2013 1:12 PM (in response to nonchalance)

    Oyinko2 mailed T Cook, he got a mail back and he will be called. I hope to here more soon, because my 14 days expire in a few days..

1 ... 11 12 13 14 15 ... 51 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Related Articles

Bookmarked By (27)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.