Skip navigation

Logic 9's UI extremely laggy - any fixes?

53495 Views 516 Replies Latest reply: Aug 21, 2013 3:10 PM by nicowieditz RSS Branched to a new discussion.
  • rodanmusic Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 21, 2013 2:36 PM (in response to buddhistmarty)

    I found a major cause of the lag last night, it was the stupid magic trackpad.

     

    I am no longer having 3 seconds before response..that said however there is still way more delay and lag than should be visible.


    At least comparing the performance of the gui to my windows 8 machine. 

     

    First bug I've ever exprienced in s1.

  • seantyas Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 26, 2013 12:44 AM (in response to rodanmusic)

    we are all fully supportive of possible solutions but that cause is sadly irrelevant because more than half the people on this thread I'd guarantee do not use or even have a magic trackpad.

     

    Its been documented and admitted BY Apple to be a major problem in the coding as the way graphics are handled in Lion/Mountain Lion compared to previous OSX versions has been changed.

     

    Needless to say, Logic, with its ANCIENT code, is one of the major victims of this.

     

    We have to wait until 10.8.3 and even then Im hardly optimistic.... Have you read how many betas of that have been sent to the developers? an INSANE amount. I worry.

  • SimonB76 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 26, 2013 6:01 AM (in response to seantyas)

    I know we're obviously not allowed to discuss the ins and outs about beta's but 10.8.3 might come with some updated drivers for newly supported hardware (doesn't take a genius to work that one out).  And if that's the case then the introduction of 10.8.3 may possibly introduce a replacement/update for the aging MacPro.  Surely the EU ban of sales of the Mac Pro because Apple not adding fan guards for just a few pence/cents and the delay in 10.8.3 is surely all relative?

     

    Apple could have released a second supplement 10.8.2 update to address the key issues we're all experiencing, surely that would have been more beneficial to the Pro users.

     

    Anyway, I'll get on with this remix running sweetly on my Snow Leopard..

  • rodanmusic Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 26, 2013 11:21 AM (in response to seantyas)

    Yes I assumed that what I posted did not apply to most of the posters on this thread.

     

    I simply posted it to correct my earlier assumptions about the performance of Studio One as they were not completely a result of the same issue you are all experiencing.  As I posted I am still having an issue with gui lag, but it is slightly diminished when using a normal mouse.

     

    I also posted it for the few people that happened to stumble on this thread with the same issues as I.  Considering this is one of the few search results that came up for me, maybe somebody else will stumble on that and it will help

     

    Good Luck guys!

  • LogicRumours.com Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 27, 2013 10:46 AM (in response to rodanmusic)

    Just posted my thoughts here

    https://discussions.apple.com/thread/4142085?start=645&tstart=0

     

    Agree with seantyas. I'd expect Logic 9 to be laggy. Let the audio team give logic 10 a good test drive

  • zeugmatis Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 27, 2013 11:43 AM (in response to LogicRumours.com)

    It's a change of guard I guess.  A sad one. 

     

    All we ever wanted was something that actually works. 

    Since this is what we gave our hard-earned money for.  

  • SimonB76 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 14, 2013 3:07 PM (in response to fluffy)

    10.8.3 has just been released.. worth testing with caution first. Don't forget to backup your OS first.

  • Fredo Viola Level 1 Level 1 (30 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 14, 2013 4:42 PM (in response to SimonB76)

    Didn't change a derned thing for me, unfortunately.  Not more than 15 minutes into a session working on a track with only 32 tracks (all but 3 of which are audio recordings) I experienced the lag just as badly as before.  It occurred, as in the past, when I opened Channel EQ and engaged Analyzer.  I didn't have any other plugins open.  All I'm using in the way of plugins and instruments are some Waves compressors, Valhalla reverb, Kontakt, and all the rest are Logic's own native plugins.

     

    Gaaaaa... what now?

  • Mark Lord Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 15, 2013 12:18 AM (in response to fluffy)

      Unbelievable. How can a company with the size and "talent" of Apple take this long to release a patch and it still doesn't work???? I'm incredulous. Still, thanks for the heads up, I won't waste any time updating my ML partition. Of course since I updated Aperture I now have to reboot evertime I use it as it won't work under Snow Leopard anymore... Well done Apple, every day you're innovating, finding new ways to make what I do take longer. It's certainly "thinking outside the box", I'll give you that; not sure I like it though...

  • Pancenter Level 5 Level 5 (7,505 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 15, 2013 12:30 AM (in response to Mark Lord)

    Mark,

     

    Perusing a few of the Logic boards I see it apparently it has worked for quite a few people, Fredo is the only one I've seen that's reported a failure, it might be worth a try.

  • Mark Lord Level 1 Level 1 (20 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 15, 2013 2:06 AM (in response to Pancenter)

    You're right as ever... Shouldn't post that early in the morning - I'm grumpy - like you I've since had a look around the boards... Will report back how I get on, have a project that was particularly prone...

  • Nicolas Stenberg-Daniil Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 15, 2013 3:09 AM (in response to Mark Lord)

    Hey man!

     

    How's it going LorT?

     

    Still really annoying how they could've missed out on the coding for this. **** ML!

    Too much graphics power needed and stuff.

  • Fredo Viola Level 1 Level 1 (30 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 15, 2013 3:36 AM (in response to Pancenter)

    Pancenter, I'm not sure how such a sporadic Logic bug can be considered fixed after half a day of usage, but just fyi, a friend of mine on the SCOREcast: London group has announced from England that the update officially did not fix his issues either.  So it's not just me.

     

    I'm not suggesting people shouldn't do the update.  Do it, of course.  But just saying, it didn't fix my lag issue, as I'd really expected it to.

  • The Art Of Sound Level 5 Level 5 (5,680 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 15, 2013 4:28 AM (in response to Fredo Viola)

    Fredo,

     

    Remember that some people have been using the beta versions of 10.8.3 prior to it's public release... so for some,  it's not just a case of a 'half a day of testing'...... but have actually been using this fix for about 10 days (which is when the beta that included this fix, was released I believe)

     

    The feedback I am getting/seeing is very positive in regards to this particular fix...  Much more so than after the last fix... Time will tell just how effective the fix is of course, but so far, so good...

  • Fredo Viola Level 1 Level 1 (30 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 15, 2013 4:29 AM (in response to The Art Of Sound)

    so far so good?  Dude. 

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (6)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.