Skip navigation

Higher Latency, Apogee Duet mk1 in Lion

1082 Views 4 Replies Latest reply: Apr 13, 2014 2:08 AM by GregBart RSS
Atom Smasher Level 1 Level 1 (5 points)
Currently Being Moderated
Mar 16, 2012 7:21 PM

Q. is there a reason/fix for the increase in latency in lion when using the original Apogee Duet soundcard in Lion 10.7.3 through Logic Pro?

 

Buffer size 128 is no longer usuable - artifacts, pops, crackles (usual buffering problem symptoms), 128 was usuable with Leopard.

10.7.3 has been quite shaky all round ..........

 

Rig: MBP 2.33 C2D 3Gb 256Vram, Mac OS X (10.7.3), Logic Pro 9.15 (64 Bit), Automap 4 - push the machine...........

 

Here's the figures :

 

I/O buffer size = 256

 

Resulting Latency round trip 16ms

 

Tip: Click on the acutual words reading the statement above in the audio/preferences pane and it changes!

now reads:

 

Resulting Output Latency 8ms

 

TIP: the yellow tool tips (OS X) when hovering inform you the speaker distance conversion - pretty cool

 

Although very handy info,

 

I've gained 2ms at least from SL - just enough for a guitarist tracking, while using onborard plugins, to be distracted in close overdub sessions (unusable)

 

Using 44.1KHz sample rate to avoid dithering and extra process.................I know...........

 

I hope I've missed a setting or setup procedure, if anyone else could post their figures/advice,

it would be appreciated.

MBP 2.33 C2D 3Gb 256Vram, Mac OS X (10.7.1), Logic , Apogee Duet, Novation SL61
  • SuperGenericBob Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jan 11, 2013 5:36 AM (in response to Atom Smasher)

    I'm also experiencing this problem (but in Mountain Lion). Did you ever find a solution or any helpful information? Is it necessary to upgrade to a duet 2 to get performance back?!

  • Routinemark Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 1, 2013 2:35 AM (in response to SuperGenericBob)

    Duet 2 is currently very poor performance with mountain lion - expect clicks, pops and latency issues!!!

  • SuperGenericBob Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 1, 2013 11:28 AM (in response to Routinemark)

    The OP is over a year old. Apogee still doesn't seem to have a fix. I DID upgrade to the Duet 2/USB and while things have improved I can't get a clean input below 256 buffer. Argh! This kind of headache is not why i bought an Apogee.

  • GregBart Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Apr 13, 2014 2:08 AM (in response to SuperGenericBob)

    Just wondering if any of you have found an answer to the latency problems with Duet and Mountain Lion. I just bought the Duet for iPad & Mac and I'm about ready to return it. The latency makes it almost unusable and the pops and clicks are driving me crazy! In Logic X, my I/O buffer size is set to 64, resulting in a Roundtrip latency of 5.8ms (2.5ms Output). Apogee tech support says this is fine, yet I still hear a definite delay when doing an audio track. What I don't understand is... how can I go from a $130 interface (M-Audio M Track Plus) with no latency issues at all, then pay almost 5 times the money for the Duet, and it's laden with problems??? And there are no fixes??

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.