12 Replies Latest reply: Apr 23, 2013 8:14 AM by Frank Caggiano
jimcarterm Level 1 Level 1 (0 points)

Like usually when you press m, you see the original photo, but something happened and now when i press m it makes that sound as if this function is not working and nothing happens. I still can see the original if i go to view and click show original immage. Anyway it started to work again. Self resolved i guess. thanks.


Aperture 3, OS X Mountain Lion (10.8.3)
  • 1. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    léonie Level 9 Level 9 (51,740 points)

    Maybe you were in "Quick Preview Mode".

    Then you cannot edit or toggle between original master image and edited version - many controls will be disabled.

     

    To turn on/off Quick Preview Mode press the button with the square and the three lines looking like a dust tail.

     

    Screen Shot 2013-04-08 at 15.20.25.png

     

    Regards

    Léonie

  • 2. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    jimcarterm Level 1 Level 1 (0 points)

    it makes that sound again. actually i did not know about that feature. but, it's not helping. Makes the same sound with it or with out it. Restarting aperture, does not help. And now it is working again. i'm not sure what is happening with it.

  • 3. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    léonie Level 9 Level 9 (51,740 points)

    Is there anything else that is not working? Can you edit your images?

     

    Have you inspected the command bindings for the keyboard shortcuts?

     

    If not, use the "Aperture > Commands" menu in the main menu bar and select "Customize".

     

    In the keyboard viewer that will be shown press the "M" key. What do you see?

    Does it still show "No Modifier : Show Original"?

     

    If not, repair the key binding by dragging the "Show Original" command to the "No Modifier" place.

  • 4. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    jimcarterm Level 1 Level 1 (0 points)

    guys, same thing happens again. by the time i wrote this message it works again. em, you can't modify m shortcut, it's set to show original.

  • 5. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    léonie Level 9 Level 9 (51,740 points)
    em, you can't modify m shortcut, it's set to show original.

     

    If the "M" shortcut it is set correctly, no problem.

    But you should be able to edit the keyboard shortcuts by dragging menu items to the keys in the commands editor, like this: (you cannot edit the default set, but Aperture might be set to use a custom command preset). This shows my "M" bound to "Export Metadata".

    Screen Shot 2013-04-23 at 07.58.13.PNG

    We occasionally see here, that the keybindings get changed, if somebody installs a program, that hides Aperture's keybindings and replaces them by different ones. That can be repaired in the System Preferences > Keyboard.

  • 6. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    léonie Level 9 Level 9 (51,740 points)

    guys, same thing happens again. by the time i wrote this message it works again.

    Try to narrow the probem down.

    • Does it only happen, when you are working in one particular Aperture library or also in other libraries? Try to create a library for testing.
    • Does it also happen, when working from a different user account?
      See:  Isolating an issue by using another user account

    Regards

    Léonie

  • 7. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    léonie Level 9 Level 9 (51,740 points)

    oh, no!

    After I changed the "M" key back and forth, it stopped working! Now I am seeing exactly the same problem as you: Beep, beep, beep when pressing "M" on any image.

     

    - Quitting Aperture and relaunching does not fix it.

    - Rebooting does not fix it.

    - Switching between command sets does not fix it.

    - Switching between Libraries does not fix it.

    - Toggling "Preview" mode does not fix it.

    - Clearing Aperture's caches does does not fix it:

    ~/Library/Containers/com.apple.Aperture/

     

    - In my second user account I see the same, even for a new Aperture Library in the second account "M" does not work.

     

    What is weird: The command presets are missing in all libraries: Are they no longer used?

    ~/Library/Application Support/Aperture/Command Sets/       is empty

    /Library/Application Support/Aperture/Command Sets/       is empty as well.

     

    But all other keyboard shortcuts are working. Only "M" does not.

     

    Conclusion: It is a system wide trouble with the "M" key, and since it happened directly after I played around with Aperture's keybindings, it is more likely software related than hardware related - probably a globally stored setting in the system library and configuration files, or in the Aperture application bundle, but where?

     

    Or a hardware setup problem - PRAM, SMC, …

    I'll experiment a bit - if you find a solution, let me know

  • 8. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    léonie Level 9 Level 9 (51,740 points)

    by the time i wrote this message it works again.

    Three hours later, and the M-key is working again all of a sudden. In the meantime I did nothing but use Mail, Safari, Firefox, iPhoto, Calendar, Preview, and GarageBand  parallel to Aperture.

     

    In Aperture I deleted some albums defined at Library level, changed the sorting of projects, and accidentally tried to open a slideshow that been created in iPhoto.

    Do you use iPhoto and aperture together?

  • 9. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    Frank Caggiano Level 7 Level 7 (23,840 points)

    Léonie

    After I changed the "M" key back and forth, it stopped working!

    how did you change the m key back and forth?

     

    And is it wokring now?

  • 10. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    léonie Level 9 Level 9 (51,740 points)
    how did you change the m key back and forth?

     

    Aperture > Commands > Customize

    Then I duplicated the default command set and dragged the "Merge Projects" command to the "M" key.

    Then I saved this set, played around a bit with it, reassigned "Show Original" to the "M" key, saved again.

    And switched back to the default set.

     

    And is it working now?

     

    Frank, are the posts still not showing for you? In my previous post I said:

     

     

    Three hours later, and the M-key is working again all of a sudden.

    Regards

    Léonie

  • 11. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    léonie Level 9 Level 9 (51,740 points)

    Posting, just to make sure the previous post will show.

     

    I am really not sure what fixed the "M" key. I stopped the trouble shooting, after I tried all the fixes listed above.

  • 12. Re: I press M in aperture but nothing happens and it makes sound
    Frank Caggiano Level 7 Level 7 (23,840 points)

    Frank, are the posts still not showing for you? In my previous post I said:

     

     

    Three hours later, and the M-key is working again all of a sudden.

    Just making sure