Skip navigation

Airport Utility V6.3 Update

7865 Views 46 Replies Latest reply: Aug 4, 2013 10:58 AM by st043 RSS
1 2 3 4 Previous Next
grafiksol Level 1 Level 1 (0 points)
Currently Being Moderated
Jun 11, 2013 6:41 AM

Software update identified a new Airport Utility version (V6.3) and the update was installed. However, the new version no longer sees my AirPort Extreme (says the device "was" part of my network but is no longer. Airport Utility V6.2 (still on another machine) still sees the existing AirPort Extreme normally, and can edit the configuration with no problems. The Airport Extreme is an 802.11n (4th Generation) device. Any thoughts?

AirPort Extreme 802.11n (4th Gen), Mac OS X (10.7.5)
  • Gabaghoul7 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 6:58 AM (in response to grafiksol)

    I am having the same issue.   It seems like everyone is having some version of this problem.   For me, I can't see my Airport Expresses and WiFi is very unstable in my house.  I get about 15 secs after turning my Wifi on and off on my device before it craps out.   It's most likely the Airport updates to accept the new 801.11ac .  We're out of luck until Apple decides to fix it. 

  • Jeff Leigh Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 8:10 AM (in response to grafiksol)

    The new version also can't see my Time Capsule (3rd gen). Luckily the old 5.6 version still works correctly.

  • k3n1ch1 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 8:41 AM (in response to grafiksol)

    Ran into similar issue after updating to version 6.3. Restarting the timecapsule seems to have resolved the issue.

    Hope that helps...

  • rackom Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 9:36 AM (in response to grafiksol)

    I have another router (some Linksys) but my problem with Macbook Pro mid 2009 and Air 2010 is, that it cant see any networks though my phone can see over 10 in my area. Turning airport on and off wont help.

  • mathman47 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 9:37 AM (in response to Jeff Leigh)

    Same issue here. AU 6.3 sees only one Airport Express (of two, both being 2nd gen.) MIA on 3rd Gen Time Capsule and 3rd Gen Airport Extreme, acting as extender. I used Pacifist to reinstall 6.2, and everything is back to normal. Will probably wait until Apple realizes they've got a problem and issue 6.3.1 Interestingly enough, the update for iOS works fine on both iPhone and iPad.

  • Tesserax Level 8 Level 8 (47,620 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 9:53 AM (in response to grafiksol)

    Until this is resolved, you can still access your base stations by using the File > Configure Other option in the AirPort Utility's menu bar.

  • jlophoto Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 12:14 PM (in response to grafiksol)

    Ditto:

     

    I have two (2) Airport Extremes (1-4th Gen, 1 - 5th gen)  Airport Utility on iPad and iPhones see both AE.  Version 6.3, dated 6/10/2013 for MacOS does not.

  • ashute Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 12:45 PM (in response to grafiksol)

    Same here. Lost my 3 airport expresses, but they still show in iTunes. Hope they will get a quick fix out for this.

  • Nathan Goldshlag Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 1:19 PM (in response to ashute)

    Airport Utility 6.3 is broken.  When I launch it, it says about my Time Capsule:

     

    "Time Capsule was previously part of your network.  Check that it is still in range of your network and is plugged into a power outlet.  Forgetting this device removes it from this network."

     

    Once again, non-existent software QA at Apple.  How is it that I can find things in 2 minutes that their testers cannot find?

     

    I used Terminal to delete it and my supposedly non-existent Time Capsule to get Airport Utility 6.2.

  • lusebra Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 1:51 PM (in response to grafiksol)

    Same here. Lost my 4 airport expresses and airport extreme 4 generation, but wireless is working. I went back to airport 6.2 and now fine again.OX 10.8.4 iMac 27.

  • c4s2k3 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 3:16 PM (in response to lusebra)

    Same issue here. I just updated to AirPort Utility 6.3 and it cannot see either of my 2 Airport Extreme base stations. They are working and I'm online but they simply do not show up in the utility. It just sits there and spins the "working" wheel. Very frustrating.

     

    Running MacOS 10.8.3. The previous utility worked fine and I used it earlier today.

     

    I just restored the previous version of the utility to my desktop from a backup and it works, so it's clearly an issue with v6.3.

  • dfavor Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 3:30 PM (in response to grafiksol)

    If you install Airport Utility 6.3 the software will brick itself (meaning it's unusable).

     

    Your Wi-Fi components will likely still work, only the Airport Utility will be bricked.

     

    To fix this...

     

    1) Download http://support.apple.com/kb/DL1628 (Airport Utility 6.2)

     

    2) Run Applications -> Utilities -> Terminal

     

    3) Type -> sudo bash (input your password)

     

    4) Type -> cd /Applications/Utilities

     

    5) Type -> rm -rf AirPort\ Utility.app (mistype this and you'll be a world of hurt)

     

    6) Double Click ~/Downloads/AirportUtility6.2.dmg (you downloaded in step #1)

     

    You have to do a shell rm command, because trying to install 6.2 will throw an error message that

    a newer version is installed. And if you try to remove the Airport Utility from Finder you'll get a message

    saying you're disallowed removing it because OSX depends on it.

  • bskeet Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 5:59 PM (in response to dfavor)

    Thank you!  After fighting with this all day, I followed your instructions, reverted to 6.2 and - voilá - my expresses and time capsule were back and editable.   Hope they get it fixed soon.

  • Dr. Rick Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 11, 2013 6:33 PM (in response to bskeet)

    Double Thank you

1 2 3 4 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (2)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.