11 Replies Latest reply: Jan 1, 2014 10:11 AM by EchoRomeoSierra
jeanfromliege Level 1 Level 1 (0 points)

Hi yall,

 

I have Aperture 3.4.3.

Originally, I got a CD version which I upgraded to 3.4.3.

It worked perfectly well for years since I got it and I had no problem with the last version (3.4.3, I mean) until a few weeks ago.

I have it installed on my iMac and on my MacBook Pro.

I've worked with the photostream without any problem but lately (I would say early in march), I started to have problems with Aperture on my iMac.

I realized that whenever I tried to make the photostream work, it crashed Aperture. The only way out is to force the application to quit. And when I launch Aperture again, it crahes immediately. It seems my Aperture Library is corrupted.

So, I uninstalled Aperture with AppCleaner and started the installation from scratch (CD and then upgrades from iTunes).

No more success

So, I started Aperture with a brand new "empty" Aperture Library and it launches without any problem as long as I don't try to use photostream.

In the OSX Preference Panel, Photostream is checked (only for my own stream since I don't share my pictures with others). And again, it corrupts my Library as soon as I try to connect photostream in Aperture.

When I use a previous version of my Aperture Library (saved with Time Machine) I have a collection of photostreams listed in the left column going back as far as october 2011 but no way to connect again to iCloud without crashing and corrpting my Library.

Two more things:

1) I don't have the same problem on my MacBook Pro (same OSX version - 10.8.3 - and same version of Aperture 3.4.3) and both machines are connected to the same iCloud account.

2) I have the same problem with iPhoto on my iMac and it works perfectly well on my MacBook Pro.

 

PLEASE, HELP!!!!!!! 

 

Anyone knows this problem?

 

Thanks

 

 

Jean


Aperture 3, OS X Mountain Lion (10.8.3)
  • 1. Re: Aperture crash with photostream
    léonie Level 9 Level 9 (51,645 points)

    Jean,

    have you tried to remove the currently stored PhotoStream images on your iMac from your user library? Maybe on of the images is corrupted and cannot be processed.  The Photo Stream is stored in the folder

    /Users/your short user name/Library/Application Support/iLifeAssetManagement/assets/

     

    I'd copy the contents of this folder for safe keeping to another folder and delete it from your library. Then try again to connect to the Photo Stream.

     

     

    To open your user library in the Finder use the Finder's "Go" menu: Select "Go" from the main menu bar and press the alt/opt key ⌥ until the library appears in the drop down menu.

     

     

    Regards

    Léonie

  • 2. Re: Aperture crash with photostream
    jeanfromliege Level 1 Level 1 (0 points)

    Thanks for your help but that didn't change anything.

    In the Assets folder, I found 3 subfolders: pub, sub and watch. I copied the Assets folder to another drive and deleted the 3 subfolders.

    I launched Aperture again and got the same crash when I choose to enable the photostream...

     

    What I also tried (and I forgot to mention it previously) is that I tried to connect to another iCloud account of mine. It didn't help either but I got a lot of problems with Mail and had troubles to recover old mails when I reactivated my main iCloud account. So I'm a little affraid to loose important things trying to solve my Aperture problem. I'm affraid I'm not really a pro ...

  • 3. Re: Aperture crash with photostream
    léonie Level 9 Level 9 (51,645 points)

    So, I started Aperture with a brand new "empty" Aperture Library and it launches without any problem as long as I don't try to use photostream.

    In the OSX Preference Panel, Photostream is checked (only for my own stream since I don't share my pictures with others). And again, it corrupts my Library as soon as I try to connect photostream in Aperture.

    It may be that some broken "Preferences" files in your User Library in your Home folder are causing this. Have you tried to work from a different User Account on your iMac?

    You can dreate a second login user account from the "Users&Groups" System Preferences panel.

     

    Check, if you can turn on the Photo Stream from a new account for testing.

     

    If that should work, we will know that settings or start-p items in your regulat account are to blame.

  • 4. Re: Aperture crash with photostream
    jeanfromliege Level 1 Level 1 (0 points)

    I come back to this forum and realize I didn't answer to those who tried to help me. Shame on me!

    I've solved this problem : I formated my hard drive and re-installed OS X and all my applications. It works fine.

    I believe something was seriously corrupted on my computer and, though I don't know what it was, my problem has been solved ... in a way

    Thanks to all, anyway

  • 5. Re: Aperture crash with photostream
    léonie Level 9 Level 9 (51,645 points)

    I've solved this problem : I formated my hard drive and re-installed OS X and all my applications. It works fine.

    Thanks for letting us know. I am glad it works for you now!

  • 6. Re: Aperture crash with photostream
    nniehoff Level 1 Level 1 (0 points)

    I am having the exact same problem.  Reinstalling OS X is not an option.  I am in Alaska on vacation taking lots of photos and NEED Aperture to work.  I had the exact same symptoms as soon as I try to configure Photo Stream aperture crashes and on relaunch immediately crashes.  This happened to me before I left on this trip and I had to rebuild my entire photo library using iPhoto Library Manager (basically copies all files out of one library and creates a new one).  leonieDF I like where you are going with:

    leonieDF wrote:

     

    It may be that some broken "Preferences" files in your User Library in your Home folder are causing this.

    I think you are onto something.  I am a system admin but mostly for Windows and Linux systems, I'm just not as familiar with OS X.  If you can tell me what preference files or whatever to replace with new ones or to delete and have OS X/Aperture reginerate them I'm happy to try anything.

    Thanks,

    Nick

  • 7. Re: Aperture crash with photostream
    léonie Level 9 Level 9 (51,645 points)

    Nick,

    try to narrow down the problem:

    • Is it caused by your current photo library? Check by importing into a new, empty, different Aperture library.
    • Is it caused by the current contents of the photo stream? Delete the Photo Stream contents as described above: Re: Aperture crash with photostream
    • Is it caused by settings in your User Account? Test from a different User Account: see Isolating an issue by using another user account
    • Only, If you are finding that Aperture works from a different User account, but not from your current account, and the particular library is making no difference, try to remove preferences and/or presets from your User Library( ~/Library/ ):
        See the "Trouble shooting Basics:" Aperture 3: Troubleshooting Basics


    See the paragraphs on "Delete the user preferences" and "Move the user created presets, keyword lists, and so on..."
    Remember, with the Process system in Lion and Mt. Lion, quitting Aperture before removing this files may not suffice. Log off and on again after quitting Aperture, before you move these files.

    • To make your hidden User Library ( ~/Library/ ) permanantly visible,  you may want to change the "hidden" flag from the Terminal:
      chflags nohidden ~/Library/

     

    But if you are only having problem from your User account, it still may be a system wide problem - check your start up items.

     

    Regards

    Léonie

  • 8. Re: Aperture crash with photostream
    nniehoff Level 1 Level 1 (0 points)

    leonieDF wrote:

     

    • Is it caused by your current photo library? Check by importing into a new, empty, different Aperture library.

    I tried a new library with Apple support a few weeks ago new libraries work fine in aperture until you try to turn on photo stream (last time we thought it was a library issue not photo stream so we are narrowing this down a bit)

     

     

    Tried this last night, no luck

     

    leonieDF wrote:

     

    Tried this this morning, new users seem to be able to connect to photostream fine.  Looks like my account

     

    leonieDF wrote:

     

    • Only, If you are finding that Aperture works from a different User account, but not from your current account, and the particular library is making no difference, try to remove preferences and/or presets from your User Library( ~/Library/ ):
        See the "Trouble shooting Basics:" Aperture 3: Troubleshooting Basics

    Ok, no luck I removed the plist and moved the application presets.

     

    Any other ideas?

  • 9. Re: Aperture crash with photostream
    nniehoff Level 1 Level 1 (0 points)

    Ok I decided to try some things.  If disable photo stream in system preferences Aperture starts working again.  As soon as I try to turn it on in Aperture or iPhoto it kills Aperture again.  Is there any way to reset iPhoto instead of Aperture?

    Thanks,

    Nick

  • 10. Re: Aperture crash with photostream
    jeanfromliege Level 1 Level 1 (0 points)

    Hi guys.

    I realize some of you are still trying to help on this subject.

    As I wrote on june 12, I've solved my problem the hard way since I reformated my computer and started all over again from scratch.

    I know I don't have an answer to the Aperture problem and my question will not be answered. I also know this was not the right thing to do but for my own it solved what used to bother me.

    Since my new installation, everything works fine and I use Aperture and its photostream every day with full satisfaction.

    Before having a Mac, I was used to format and reinstall my PC (and Windows...) 3 or 4 times a year. So, reinstalling OS X once didn't bother me too much

    Anyway, I'm sorry to see others have problems with photostream in Aperture too, and, though being the one who initiated this discussion, I can't help those who share this problem.

    A big big thanks to all of you who try to help! That's what I love in these discussion groups : people trying to help without expecting anything in return. That's just great.

  • 11. Re: Aperture crash with photostream
    EchoRomeoSierra Level 1 Level 1 (0 points)

    I had the same problem and found a solution for it. The problem is not Aperture itself, it's the iCloud-Photostream. You have to disable Photo-Stream in your systems preferences and then go to the directory "~/Library/Application Support" and delete the folder "iLifeAssetManagement".

    After this, reenable the photo stream in your preferences and enjoy :-)