Skip navigation

graphics card installation issues

741 Views 10 Replies Latest reply: Jul 8, 2013 11:58 AM by Grant Bennet-Alder RSS
PeterRongsted Calculating status...
Currently Being Moderated
Jun 13, 2013 1:42 AM

Hello everyone,

 

I am really having problems installing an Evga nVidia gtx680 Mac edition in a mac pro.

Here is the scenario:

 

We have 4 Mac Pros here. I have changed the graphics card in every one of the from the ATI Radeon 5870 to the evga nvidia gtx 680 mac edition.

3 of them work flawlessly without any problems. The last one stalls at the grey boot screen with the Apple logo.

 

All of the Mac Pros are mid 2010 5,1 dual cpu 2.66 GHz with 24 GB RAM running OSX 10.8.4

 

I have tried swapping cards around. The card works fine in another machine.

 

I have tried taking all other expansion cards and unnecessary hard drives out, to see if it could be an issue with the power supply.

 

I have formatted and clean installed the machine straight to OSX 10.8.4.

 

I have tried resetting the PRAM.

 

I have tried holding the power button on startup until the little light flashes.

 

Nothing...

 

It just hangs at the grey boot screen with the Apple logo. I can't boot into safe mode (It still just stalls at the boot screen).

 

If I put the original Radeon 5870 card back in the machine it boots fine.

 

I am completely out of ideas. Has anyone of you seen anything similar / have any ideas?

 

Thanks in advance,

Peter

Mac Pro, OS X Mountain Lion (10.8.4)
  • kaz-k Level 4 Level 4 (1,995 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 13, 2013 2:28 AM (in response to PeterRongsted)

    What about SMC resetting?

     

    -- kaz-k

  • The hatter Level 9 Level 9 (58,575 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 13, 2013 5:38 AM (in response to PeterRongsted)

    Not just unplugged but all the cables unplugged AND hitting the power on button for 5-10 seconds while unplugged.

     

    This is an issue with eVGA which has an excellent record on doing what is necessary if their card does not work.

     

    With the card alone - and two 6-pin power cables - and 10.8.3+ along with Nvidia CUDA driver.

     

    They have a nice support forum

    http://www.evga.com/forums/tt.aspx?forumid=80

  • The hatter Level 9 Level 9 (58,575 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 13, 2013 7:24 AM (in response to PeterRongsted)

    there was an eVGA Mac GTX 285 back in April 2009 briefly it never worked well in 10.5.7+ but did with 10.6.2+

     

    Damage, no.

     

    The 2008 was the first to be preliminary 64-bit EFI, has two PCIe 2.x slots 16x and two PCIe 1.1 4x slots, but those 2009 models and above are pure PCIe 2.x and EFI64 and don't and should not have issues... but there are always those motherboards that do, just as the early batches of ATI 5x70 cards have gone through a number of changes.

     

    The 2012 Mac Pro really is solid sory to see it killed off, your 5,1 2010 2.66??? that sounds like a 4,1 2009 that was FLASHED to be 5,1 (often so that users could upgrade to Westmere 3680s.

     

    Does that sound right and make sense to you?

  • The hatter Level 9 Level 9 (58,575 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 13, 2013 8:36 AM (in response to PeterRongsted)

    Mac Pro 5,1 base was 2.8GHz 4-core

     

    Mac Pro 4,1 base was 2.66Ghz 4-core

     

    The 5,1 are now 3.2 4-core "2012"

     

    http://www.apple.com/support/macpro

  • The hatter Level 9 Level 9 (58,575 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 8, 2013 11:10 AM (in response to PeterRongsted)

    27 and 30 inch monitors work with DVI, otherwise they need active dual-link adapters to use MiniDisplayPort.

  • Grant Bennet-Alder Level 8 Level 8 (48,110 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 8, 2013 11:58 AM (in response to The hatter)

    The Apple ACTIVE Dual-Link DVI adapter costs US$100, and there is no substitute except thrid-party ones that will save you only about US$10.

    Mac Pro (Early 2009), Mac OS X (10.6.8), & Server, PPC, & AppleTalk Printers

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.