Skip navigation

Roland PC-300, not supported by Lion?

10617 Views 47 Replies Latest reply: Mar 9, 2014 2:17 PM by Miss Bailey RSS
  • askid Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 29, 2013 3:34 AM (in response to Grant Mac)

    Hallo Ives,

    thanks for your work. I've followed all the instructions but it doesn't work with my Mac.

    I've a Roland Ed Pc-300 and a MacBook Pro with Mac Os X 10.8.3, so this is very strange since we have the same hardware (but now I realize that you tested with Os x 10.8.2 could it be a problem?)...where could be my mistake? Thank you in advance, David

  • Ehtalas Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 29, 2013 9:50 AM (in response to askid)

    Hi David,

     

    I don't think that the problem is the small version difference. Can you give me some details about what kind of problem you encounter (error messages, symptoms)?

     

    Best regards,

     

    Yves

  • askid Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 29, 2013 2:24 PM (in response to Grant Mac)

    Hi Yves,

    thanks for responding.

     

    This is what I have done:

    -downloaded xcode

    -downloaded your zip file

    -i've run on xcode the xcode project that I found in your zip

    -it says that the built was successful with 114 issues but no errors.

    -I put the plugin file in the audio/midi drivers folder without opening the plugin, i just put it there.

    -I rebooted the mac

    -I connected the roland pc 300 via usb

    -I opened the midi audio configuration tool and it doesn't recognize my keyboard

    -I opened garageband and puredata and no one recognizes the keyboard

     

    That's what happened to me.

    No error messages in the end, it just doesn't work for some reason.


    What could I try?

    Thank in advance,

     

    best regards,

    David

  • askid Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 4, 2013 3:04 AM (in response to Grant Mac)

    Hallo Yves,

    finally I understood my mistake.

    I'm a new Mac user, so don't laugh at me :-) but I didn't know that there are two different Library folders: one for the system and one for the user. Am I right?

    So in a first time I've put the plugin in the Midi drivers folder of the User and not in the right one, the Mac library folder, and that doesn't work.

    So...in the end, I've changed the folder and now it works!!

     

    Thank you very much!

    David

  • GDemure Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 25, 2013 3:16 PM (in response to Ehtalas)

    Hello Yves

     

    I tried using Xcode et al, created plug in successfully but still no joy. I am using 10.7 - will that be a problem??

     

    Thanks in advance.

     

    Kind regards

  • MarcoMercuzio Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 3, 2013 10:21 AM (in response to Ehtalas)

    Hi Yves,

    thank you for your help!
    I followed every single step of your detailed list,

    but my roland edirol pc-300 doesn't work with mac os x 10.8.3 installed on my mac book air.

     

    I found a list of compatibility here,

    where pc-300 seems to be absent.

     

    Have you got any new idea? 

     

    Thank to you and to everyone for the help!!!!

  • NiallHunter Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 3, 2013 2:59 AM (in response to Ehtalas)

    Hi and thanks for this, I have followed your instructions and put the plugin in the library, still not working. Is this perhaps because I am running 10.8.4?

     

    Niall

  • Jermaine Culbreath Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 19, 2013 9:34 AM (in response to Grant Mac)

    NiallHunter I have the exact same problem. I'm running 10.8.4 and I have the plugin file placed in my MIDI drivers folder...the red light for the keyboard wont even light up meaning it isn't working. Any help NiallHunter and Yves?

  • Jermaine Culbreath Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 19, 2013 9:41 AM (in response to Ehtalas)

    Screenshot.png

    Heres what I did, but on 10.8.4 its not working. Help if you can please? Thanks!

  • Jermaine Culbreath Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 19, 2013 9:42 AM (in response to askid)

    Check my screnshot above, did I perhaps place the plugin file into the wrong folder as well? Thanks! Im on 10.8.4

  • NiallHunter Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 19, 2013 11:52 AM (in response to Jermaine Culbreath)

    Hi, I gave up. I plugged my pc-300 into a midi interface, problem solved. I have a keyboard again!

  • electronicwomble Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 1, 2013 6:03 AM (in response to Jermaine Culbreath)

    I had the same problem, but have just tried deleting the RDUSB...plugin in the MIDI Devices folder and suddenly... it works! I guess the plugins might be conflicting with each other? Is there any way you can clean out the folder so it's just GenericUSBMidi? Worked for me.

  • basssplayer Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 12, 2013 10:04 AM (in response to electronicwomble)

    electronicwomble wrote:

     

    ... have just tried deleting the RDUSB...plugin in the MIDI Devices folder and suddenly... it works!

    Yes! This solved it for me too! Been tearing my hair out, building, deleteing, and re-building the Generic USB plugin, and had resigned myself to having to buy a new keyboard, but then came back to this forum for one more try. Deleted the other plugins and it works! Thank you electronicwomble! (Intrigued by the name, by the way, as I have been a Womble in my time!) And thanks to Yves too.

  • electronicwomble Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 12, 2013 11:33 AM (in response to basssplayer)

    Lol! Glad it worked! Thanks Yves for having the brains to adapt the driver :)

  • Petturur Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 13, 2013 1:18 AM (in response to Ehtalas)

    Has anyone got it working on the Mavericks?

     

    Regards,

    Petter

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (1)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.