Skip navigation

iTunes / Airplay drops out

1726 Views 13 Replies Latest reply: Sep 13, 2013 3:51 PM by michaelzoradi RSS
Rogier1971 Level 1 Level 1 (0 points)
Currently Being Moderated
Nov 27, 2011 1:13 PM

I've had this problem before, but so far every time updates by Apple solved the issue. Today it happend again while iTunes and Airport just updated. I thought I was too quick typing this, but after leavning my laptop a few minutes, and started browsing Safari, it happend twice in a row.

 

What happens?

When playing iTunes over wifi via Airport Express (AX) to my stereo (via Tosslink straight into the amp's DAC) at the change of a song the next song is not to be heard. iTunes plays on but there is no more sound from the speakers. Restarting the song brings back the sound. It does not happen every song, but seemingly random.

 

My guess this is to do with other wifi-traffic somehow interfering with the data from iTunes / Airplay.

The AX is also my main wifi-base station and is hardwired throuhg ethernet with the router from my ISP (Livebox), which also functions as the ethernetrouter for my NAS.

 

Any sollutions / fixes? or clues about the cause?

 

 

My setup (nov 2011)

Lion 10.7.2

iTunes 10.5.1

Airport Expres 7.6

MacBook Pro (mid 2009)

ITunes Library is on NAS (Lacie)

Most songs ripped from CD with iTunes to Apple Lossless

Airport Express
  • LeeOwen Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 30, 2011 12:19 PM (in response to Rogier1971)

    Same problem.  I put on a christmas album while we put up the tree and sent the audio from itunes to airplay speakers.  at the end of each song, it was silent.  i'd check to remote app to see that itunes was playing all along.  if i backed up the song and started it from the beginning, sound would resume until the next track change.

    airplay is becoming less stable in my environment over time.  it should be more stable as it's updated.

     

    mac mini running lion.

    airport extreme for main network.

    2 airport expresses for air play

    1 apple tv for airplay

     

    everything is up to date.

  • ka w Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 5, 2011 8:43 PM (in response to Rogier1971)

    Mine drops music ramdomly, from every 2 seconds to 15 seconds,

    musics is "broken"......

  • JShanahan Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 8, 2011 10:59 AM (in response to Rogier1971)

    I am having a similar problem using airply from iTunes 10.5.1 on os 10.6.8. If I try to airplay to my ATV2 from iTunes it plays about 3,4 seconds then gets choppy and stops. However airplay from my iPhone plays fine. Also if I go to the ATV2 and choose the Library from  the computers menu it plays fine. So the only issue is if I am at my MacBook Pro I can't push music via airplay from itunes, which have always been able to do in the past.

  • maddog-99 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 3, 2012 2:44 PM (in response to Rogier1971)

    Is there any solution to this, or has anyone fixed this on their own?

     

     

    I have the exact same problem:  song dropping off only after the full track has played, & having to pause/play it to come back on.


    I have 4 AX & 2 ATVs running from the latest Mac & on the Apple router.

    Only 2-3 of the 6 potential speaker sets are on at a time.

     

    This has gotten worse over time & is a problem.

  • JShanahan Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 4, 2012 3:59 AM (in response to Rogier1971)

    For me the problem was using a dual-band router, the ATV2 was on one band and computer on another. If I put them both on the same band it works fine, but to send data from one band to the other didn't work. It was a router issue for me at least.

  • skube Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 7, 2012 4:25 PM (in response to JShanahan)

    If it is a router issue, would the problem fix itself with each track change? To me, it suggests a problem with iTunes / AirPlay.

  • Denominator01 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 22, 2013 6:05 PM (in response to Rogier1971)

    i have the same problem. I use 3 apple tv devices, connected via optical, to 3 amplifiers. Up next drops out intermittently. i have to replay the song to get it to play, but then the next song does the same thing. Up next doesn't work because I have to manually restart each song. Very frustrating, especially when entertaining, and have to constantly running to the computer to keep the music going. I use the airport supreme router, macbook pro, with latest mountain lion and itunes updates.

  • michaelzoradi Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 17, 2013 6:54 PM (in response to Denominator01)

    Not sure if anyone is still having this issue but if there's a solution I'd love to hear it.  I've been having this issue for the past few months and it's extremely frustrating.  Unfortunately I'm pretty invested in AirPlay as I'm currently using 12 AirPort Expresses for whole house music.

  • Eddie Ski Level 1 Level 1 (20 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 14, 2013 12:45 PM (in response to michaelzoradi)

    12 huh? I have 6 AE and 3 Extremes feeding a home.

     

    Are you Express models the latest or older ones?

  • michaelzoradi Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 14, 2013 2:27 PM (in response to Eddie Ski)

    The 12 Airport Expresses are the latest versions.  All are wired via ethernet and actually have their wireless functionality turned off since they are only used for music distribution (basically an Apple version of Sonos).  It was SIGNIFICANTLY cheaper than Sonos and except for the random "silent songs" issue the system works great!

  • Eddie Ski Level 1 Level 1 (20 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 17, 2013 12:19 PM (in response to michaelzoradi)

    Michael, I understand "definitely" cheaper than Sonos!

    How are they fed? I am assuming from 16? port switch or similar?

    What is the router? Also Apple?

     

    I just made an error updating a config on an xtreme and hung my LAN up. After spening a good 30mins getting Admin utility (had to connect via enet) to let me reset the extreme, I re-entered settings and updated to 7.6.4. All the expresses that talk to that extreme are via wifi and N generation (work under Admin 6.3.1). Extreme is a 2nd gen.

     

    So far, no drops, even from iPhone. I don't get it. Will post if I find out anything. I don't have the budget to go all new (Need 3 newest Airport Extremes, and 6 newest Airport Express)

  • michaelzoradi Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 13, 2013 3:51 PM (in response to Eddie Ski)

    Yeah, all the Expresses are fed via ethernet thru a 24-port switch.  This is the phyiscal layout:

     

    Comcast feed -> Motorola SB6121 Modem -> AirPort Extreme (2013 AC version) -> 24-port Monoprice Switch -> 12 individual AirPort Expresses

     

    From there each AirPort Express has it's own small amp and then it's in-wall speaker wire all over the house for the 12 different zones.  Overall it's a fantastic setup!  We play music mostly from a giant iTunes library on our iMac (wired via ethernet as well) and control it via the Remote app on our iPhones and iPads. 

     

    If only the music didn't stop playing around the house randomly we'd be in business.  Strange thing is that when it happens if you look at iTunes on the iMac it's still playing the song just fine like nothing is wrong... there's just no audio until you click Next Track or Previous Track in iTunes... then all of a sudden it starts playing like normal.  Seems to be an iTunes communicating with AirPlay destinations issue.

     

    Thankfully it doesn't happen too often... maybe once a week... but it's annoying enough to try to find a solution.

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (1)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.