Skip navigation

configurator tool broken - summary of bugs

8366 Views 40 Replies Latest reply: Dec 20, 2013 11:34 AM by ThrustinJ RSS
1 2 3 Previous Next
schoolofluck Level 1 Level 1 (0 points)
Currently Being Moderated
Sep 27, 2013 10:28 AM

Most schools are hurting because configurator 1.4 is mostly broken.(Sept 2013)

 

 

Here is what helps, take action

=====================================

  • reply to this thread with new bugs and documentation
  • call enterprise support   create a case ID # (866) 752-7753 
  • review the list of bugs on this thread
  • give the Apple CEO feedback URL http://www.apple.com/feedback/ipad.html

 

 

Known bugs in version 1.4 of configurator

====================================

1)  Setup screens keep reappearing & Wifi fails on ipad after using configurator to make any change to ipad. Possible workaround is to disconntect from USB and slide to power off. 

 

2) Volume App codes being lost. Paid apps changed to free apps.  No known workaround. Not fully verified.

 

3) Check in & check out fails -

 

4) IT staff can't lockout iOS updates, but can lockout App updates.  - This renders  Configurator 1.3 and 1.21 dead.   Configurator v1.21 and 1.3 do not support iOS7, and most schools have had iOS7 installed because it arrives at the whim of any one student or ipad user. 

 

 

https://discussions.apple.com/thread/5342764?tstart=0

https://discussions.apple.com/thread/5337506?tstart=30

https://discussions.apple.com/thread/5330826?tstart=60

iPad 2, iOS 5.1.1
  • AndyBeaver Level 1 Level 1 (15 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 27, 2013 6:18 PM (in response to schoolofluck)

    I have a few work arounds.

     

     

    2)  Remove the apps from AC by selecting the app and clicking the "-" button. Then re-add the apps. In testing i have seen this occur when apps are updated through itunes and imported back into AC.

     

    4) We were able to prevent our students from installing iOS 7 by blocking through DNS and our web filter this address. ( A little late now but...)

     

     

     

    http://mesu.apple.com/assets/com_apple_MobileAsset_SoftwareUpdate/com_apple_Mobi leAsset_SoftwareUpdate.xml

     

     

    hope this helps, its been a rough week for us all!

  • Surreyschools_Teacher Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 28, 2013 10:11 PM (in response to schoolofluck)

    Other issues I have been having include (v.1.4, iOS 7.02)

     

    - Setup screens still appearing even after backup file is applied to device

    - Restore file not applying at all or producing errors on refresh

    - Have lost the supervision certficate a couple of times, but I could still unsupervise the device and recover VPP codes.

     

    The problem of the restore file not being applied is a big one for me as I can't configure the layout accurately and replicated a configured iPad.  Has anyone else been seeing this problem?  I called our local Apple SE and they have seen this too.  Any workarounds?

  • fpcs2 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 29, 2013 8:48 AM (in response to schoolofluck)

    I updated to Apple Configurator (AC) 1.4, but now I cannot install a new textbook reader app on iPads that were updated to iOS 7.0 by our students.  Keep in mind that these iPads were originally supervised with AC 1.3, all apps are installed via AC, I manage a total of 2,150 iPads, 900 at the school where I found this issue.  (Luckily, at this time this issue only applies to 60 of those!)  The steps I have taken are:

    1. Several student iPads crashed to the Connect to iTunes screen when I tried to install a new app via AC 1.3.  I thought this was strange, so I asked and found out these students had updated to iOS 7. I could not find proof of anything else that caused this, so I figured it was a bug with iOS 7 and AC 1.3, took a chance and updated to AC 1.4.
    2. Restored these iPads, re-supervised them in AC 1.4 and tried to apply a backup of a 6.1.3 “master”iPad.  The backup failed.  I understand that problem is probably a 6.1.3/7.0 compatibility issue, so I did not restore any backups.  Apps appear to be installing without any problems.  (Now, that I read these posts, I need to double check the VPP apps.)
    3. Next, I tried to install the textbook reader app on iOS 7 devices that had not crashed to the Connect to iTunes screen.
    4. The “Unable to check iOS” error appeared.
    5. Turned off Find my iPad.
    6. Tried to install the app again by clicking Refresh and less than a second later AC chimes to confirm the update is complete.  However, nothing happens.  The app is checked, but it never installs on any of the iPads.  (I’ve tried multiple iPads at the same time and individually.)
    7. I tried to remove an existing AC profile by un-checking it, but the same thing happens.

    Anyone else seeing this?

  • Surreyschools_Teacher Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 29, 2013 10:25 AM (in response to fpcs2)

    I see this same behaviour as you describe in #6, refreshes that take less that a second to complete - only nothing installs and for me not that includes a backup profile.

     

    I did try one thing that seemed to force things, set AC to refresh automatically in the preferences. For me that would force the restore profile to install, but still other weird things would happen like selected apps not refreshing properly.

  • tphy Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 30, 2013 7:38 AM (in response to schoolofluck)

    I have seen #1, #4, and #6 in fpcs2's post. I also get an error "fetch list of apps" and "device disconnected" when it is still connected. When I try to refresh a device with AC 1.4, sometimes I get the "device disconnected" error or it will do the refresh, then symbol that indicates battery/charging in the upper-right of the device will display "Not Charging."

     

    I'm afraid to touch my iPads with 6.1.3 to the AC or iTunes because they essentially break the iPad and force the iOS 7 update on me. I can't apply apps to the iPads and I'm frustrated.

     

    Thanks for listening, and I will be patient bear and keep watching this thread.

  • fpcs2 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 30, 2013 7:51 AM (in response to fpcs2)

    The only solution I have found is to turn off Find My iPad, unsupervise, re-supervise and apply backup, reinstall apps.  (You will receive the cannot check OS error if you did not turn off Find My iPad.  Also, the backup I'm installing now is new and made with a 7.0.2 iPad.)

  • nsdjoey Level 3 Level 3 (645 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 30, 2013 8:16 AM (in response to AndyBeaver)

    The DNS block is something we did on Day 1 of iOS 7 and it has worked well for us keeping everyone on iOS 6. I wish there was a configuration profile that would enable iOS Admins to restrict iOS updates...but at least the DNS block is an effective workaround.

     

    Hope all of these iOS 7 bugs get resolved soon! There are a lot of great things that iOS 7 offers that I want to take advantage of, but won't until things are a bit more stable. Keeping fingers crossed for prompt bug fixes...

     

    ~Joe

  • nsdjoey Level 3 Level 3 (645 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 30, 2013 11:09 AM (in response to schoolofluck)

    Hey schoolofluck,

     

    Yeah, unfortunately Apple has stopped signing all versions of iOS 6 for iPad. So even with a complete wipe of an iOS 7 iPad in an attempt to restore an old iOS 6 encrypted backup, a restore via iTunes will force the device to check in with Apple and the latest version of iOS 7 will install on the iPad. I've also tried importing an old ipsw file for 6.1.3 into iTunes and into Apple Configurator to try and force loading iOS 6.1.3, but niether iTunes or Apple Configurator will install it.

     

    ~Joe

  • SPH_Heart Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Sep 30, 2013 5:14 PM (in response to schoolofluck)

    Ditto with the profiles getting deleted even though I have unselected "delete profiles and apps not installed by configurator"

     

    My post is here:

     

    https://discussions.apple.com/message/23227915

  • Dan Autiero Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 1, 2013 8:08 AM (in response to schoolofluck)

    Here is the major flaw that I found. I can't find out how to download the previous versiuon either so I am pretty screwed at the moment.

     

    https://discussions.apple.com/message/23185722#23185722

  • MrMeansMTA Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 1, 2013 9:15 AM (in response to fpcs2)

    I am seeing that exact same thing.. We don't even use VPP Apps! SO FRUSTRATING!

1 2 3 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (3)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.