Skip navigation

Airport extreme crash

1275 Views 6 Replies Latest reply: Oct 3, 2013 4:40 PM by brsw RSS
Jelle Kanters Calculating status...
Currently Being Moderated
Jun 9, 2012 6:21 AM

Hello everyone,

 

As of late my Airport Extreme base station has been acting a little weirdly. Once every couple of hours it stops working, supposedly shuts down and reboots. After 10-30 seconds it works again but, as a gamer, these disconnections can be very annoying. I have tried downgrading the software and resetting it.

 

I feel the need to say that our network is used by 12 clients:
- 4x smarthone

- 1x mac mini

- 2x laptop PC

- 2x desktop PC

- 1x wireless printer

- 1x TV
- 1x Airport express, extending our network to the upper floors

 

I hope someone out there can help me with this problem. Feel free to ask me about any specific details of our network.

 

Thanks in advance,

 

Jelle Kanters

(The Netherlands)

Airport Extreme base station, Windows 7
  • HACKINT0SH Level 5 Level 5 (5,750 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 9, 2012 9:34 PM (in response to Jelle Kanters)

    Extreme should hold 50 clients without a problem. Could there be a brief moment of power loss from the socket itself?

  • fblom Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 15, 2012 5:32 PM (in response to Jelle Kanters)

    I am searching these forums because my Airport Extreme also crashes.  Firmware 7.6.1.  I've seen other posts about this as well in this forum -- some that think it is related to attached USB drives perhaps consuming too much power.  But I have no USB devices attached.

     

    The airport just occasionally appears to crash.  You don't see it via the Airport Utility, though the unit is powered on with a green light.  If I unplug it and plug it back in, it works again.  Until the next time, perhaps 10 minutes, or perhaps several days, it crashes again.

  • MDI_Maude Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 15, 2012 10:03 PM (in response to fblom)

    I have the same problem as fblom, and its driving me crazy. It started about 6 days ago on a wifi setup that was previously working just fine!?  So I hope somebody will be able to explain whats happening.  I am using OS X Lion and Airport Extreme, which was updated 2 days ago.

  • Cerniuk Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 22, 2012 12:51 AM (in response to Jelle Kanters)

    This happens with all the Apple airport products. They are extremely flakey. I have 2 time machines and 1 AirPort Extreme. They all do this.

     

    The bargain basement units work better. Not buying Apple airports routers again.

  • brsw Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 3, 2013 4:40 PM (in response to Jelle Kanters)

    I'm having this problem as well. I've had the Airport Extreme for years with no trouble. Extremely reliable with lots of heavy use. Never a hickup.

     

    Last few weeks its rebooting every few hours. I can't tell what's causing it. I haven't changed configuration on it in a long time. I do have a USB hard drive attached, but it has its own power supply.

     

    It currently is running version 7.6.4.

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (1)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.