Skip navigation

Aperture post import Issue - whats going on?

548 Views 12 Replies Latest reply: Nov 14, 2013 6:16 AM by Rocket Man PF7 RSS
Rocket Man PF7 Calculating status...
Currently Being Moderated
Oct 30, 2013 3:04 PM

Hi all.

 

I've just imported a number of folders containing photos using the 'import files and folders as events' or something similar.

 

Now it's finished, it seems to have overwritten previously imported photos - example below.

 

Project A should contain 30 photos imported photos from my underwater - imported a week ago without any issues.

Project B should contain 7,000 photos imported from folders and files from over a few years from my DSLR - imported tonight.

 

After import, I selected Folder A (hoping to see underwater photos), and they start changing before my eyes!  They physically swapped out for photos i'd imported tonight (Project B) in front of my very eyes!!!

 

Anyone know how to revert or fix this???

 

Thanks in advance/

Aperture 3, OS X Mavericks (10.9)
  • léonie Level 8 Level 8 (46,510 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 31, 2013 2:23 AM (in response to Rocket Man PF7)

    How exactly did you import?

     

    I've just imported a number of folders containing photos using the 'import files and folders as events' or something similar.

    If you used "File > Import >  Folders as Projects" you should have had an option to import referenced or managed. Did you select to "Store Files" in their current location or relocated them to a different folder, or did you import into the Aperture library? 

    Did you rename the images on import?

    And the underwater images, that seem to have vanished, are they referenced or managed?

     

     

    Léonie

  • léonie Level 8 Level 8 (46,510 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 31, 2013 12:50 PM (in response to Rocket Man PF7)

    I imported into the aperture library and left orginals in their current location.

    Can it be, that the new photos you imported just now, were imported from the same folder as your underwater photos? It looks, lik your new photos may have replaced the originals of your underwater photos.

     

    You can check, if the originals are still o.k., by selecting one of your "Underwater photos" and using the command "File > Show in Finder".

     

    Is the original still o.k.?

  • firstlaunch Level 3 Level 3 (610 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 1, 2013 10:47 PM (in response to Rocket Man PF7)

    Are you clicking on an image and then it changes to a different image? If so, it sounds like the thumbnails or previews may be out of sync. Did you try a Repair by holding down the Option+Command keys on launch?

  • léonie Level 8 Level 8 (46,510 points)

    We had that same storm over here in Hamburg a day later, rather bad, but luckily no power cuts.

     

    my back-up drive was off and I forgot until it was too late.

    But do you have a backup of the library from before your last import?

     

    This is the third report in a row that referenced originals on a NAS are having issues since upgrading to Mavericks.  OSx Mavericks update - unusable Aperture

    Your library may very well be o.k., but for the imports done after the Mavericks update.

    When starting over, I'd use a directly connected drive formatted MacOS X Extended for your referenced originals, and avoid the NAS; until we know for sure, whats up with referenced originals on a NAS.

  • firstlaunch Level 3 Level 3 (610 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 2, 2013 12:56 PM (in response to Rocket Man PF7)

    There are a few more tricks you can try. I will assume you are in Split View mode. I'm still not clear if it's the thumbnail or preview that is wrong.

     

    1. Select one of the images that had changed and Select Photos>Reprocess Original.

    2. Select one of the images that had changed and Select Photos>Generate Thumbnails.

    3. Select one of the images that had changed and Select Photos>Delete Preview and the Update Preview.

    If these do not work, I suggest a Rebuild of the library (gholding down the Option+CMD keys on launch.

  • Clem Level 3 Level 3 (550 points)
    Currently Being Moderated
    Nov 13, 2013 9:49 PM (in response to Rocket Man PF7)

    What make and model of NAS are you using? with what formatting/mounting options?

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.