1 2 3 4 5 Previous Next 63 Replies Latest reply: Jun 17, 2014 11:35 AM by wrrn Go to original post
  • 45. Re: Stabilization option disappears for some clips
    Russ H Level 6 Level 6 (14,245 points)

    What format are the clips? And have you Opened in Timeline?

     

    I've never been able to reproduce these missing stabilization problems; nor seen a pattern to them.

     

    Russ

  • 46. Re: Stabilization option disappears for some clips
    Emilia Level 1 Level 1 (10 points)

    Execpt that you might have the usual "broken plugin" problems with every update of FCPX. 80% of people complaining FCPX does not work after update have this issue.

    Thus better stay with the build-in stabiliser which is rather impressive...if it works ;-)

  • 47. Re: Stabilization option disappears for some clips
    RemBrent Level 1 Level 1 (0 points)

    Adding my experience with this bug. Here is what happened with me and what I had to do to fix it:

     

    Shot inverview & B-roll on 2 cams; a T3i and a Canon HardDrive camcorder as well as external audio via a H4n. Imported from SD card reader & camcorder's HD via USB to a single event. Analize for stabilization & rolling shutter was unchecked (as I usually do). For information sake; I was also working in "Original/Optimized" media.

     

    After import was finished, I went though the footage, syncing audio (through FCPX's audio sync tool) and then creating mulicam clips of the interview-portion of the shoot with the newly-synced clips. So far so good. While I was doing this, I tried stabilizing the one camera (angle) from inside the angle editor. Noticed it was working for the first clip. Cool. Never tried that before, looks like it will work. I'll save that step for the finishing process.


    Put together my rought cut. Pick my angles on the multi-cam clips. Satisfied, I pull over some B-roll on top of my storyline. Looks pretty shakey, so I select the clip and head to the inspector to see if I can stabilze it a bit.

     

    What the... there is no stabilization or rolling shutter options? That can't be right. I try another b-roll clip from my Event. No. Nothing there either. Weird. Is it something to do with multicam? Does it disable the stabilization function? I go back to my first multicam clip in my storyline (the same one that I first tested to see if I could stabilize a multicam clip) I open it up in the angle editor and click on the clip. Sure enough, the stablization option is there. I try click on a differant multicam clip, the next one placed in my timeline. No stabilization.

     

    The ****?

     

    I systematically go through all my event clips. Long story short: I can only get the stabilization option to appear in the inspector window on a select few clips. Chronologically, only the first one or two that I imported from the T3i and none from camcorder. The rest will NOT show the option.

     

    After checking out online (here) I try some of the helpful options. I basically tried everything suggested (relinking media, delete prefs, open in timeline, right-click analize & fix, ect). The only thing I didn't do is re-install FCPX because I didn't get that far.

     

    In the end, what fixed it was creating a new Event and re-importing my footage, which is a major pain given that I already did all the work of organizing, syncing and creating multiclips. However, I did NOT reimport from the camera/card... I imported out of the original media folder in my FCPX Events folder on my computer. Then, I was able to manually grab and drop the clips from the new "02" event onto the original project. Magically, the stabalization option has returned on those clips from the "02" event.

     

    So... this is definately a bizarre bug on the FCPX side, possibley during import. I would believe it was a camera-issue if it wasn't for the fact that re-importing the exact same files FROM THE FCPX EVENTS FOLDER fixed the issue. Right now, my project is referencing duplicate files from two events, the original that won't allow stabilization on certain clips, for no apparent reason. And the "02" Event that re-imported the same Original Files folder from the first Event. Waste of space and messy, but I did not want to loose editing time to start over from scratch. Later on, I will attempt to consolidate the files via the project-duplication tool and see if it keeps the stabilization option on the clips that need it, then trash the dupes.

     

    I would also have suspected muticam or audio sync was causing, but I was able to drop in the clips from the "02" event inside the angle editor (super handy, btw) and the stablization came back. I even clicked back and forth between the two, identical clips in the same viewer, watching the stablization option appear and disappear, for no apparent reason.

     

    It may also have something to do with the mixing of fps. The project was in 29.9fps (matching the camcorder files) while the T3i was shot at 24p. But I would believe that more if it weren't for the fact that the new Event import with the exact same frame rates on the exact same files fixed the issue.

     

    Anyway, good luck. And please fix this, Apple. I've always had faith in you.

  • 48. Re: Stabilization option disappears for some clips
    Studio Engineer Level 2 Level 2 (445 points)

    this happens a LOT... I have reported this issue to apple more than 6 months ago. They are aware of it.

     

    ONLY remedy is

     

    1) Select Clip in timeline

    2) Hit shift + F to highlight that exact selection in the event lib

    3) Delete clip from timeline

    4) Re-Insert Clip Selection from bullet point 2 above to timeline

     

    That will in all the cases I have had with it, re-enable the stabilization options.

  • 49. Re: Stabilization option disappears for some clips
    pattifromky Level 1 Level 1 (0 points)

    ONLY remedy is

     

    1) Select Clip in timeline

    2) Hit shift + F to highlight that exact selection in the event lib

    3) Delete clip from timeline

    4) Re-Insert Clip Selection from bullet point 2 above to timeline

     

     

    Just tried that and it did not work.  It highlighted the clip in the multicam clip and not in the original clip.  Wondering if that would help.  Is there a "shift + something" to make it select from there?

  • 50. Re: Stabilization option disappears for some clips
    CERappaport Level 1 Level 1 (0 points)

    This is VERY frustrating!!!! I can't seem to get the stabilization back. 
    I just finished a project and was going back to do it do another project with the same footage.  I drag the files to the timeline and they wont allow me to do anything.  When I click on the actual footage clips in event folder all the items in inspector disappear and I'm left with color and spatial conform.

     

    I have tried everything this forum has posted and anything has helped.  I don't get it.

  • 51. Re: Stabilization option disappears for some clips
    krisalibabs Level 1 Level 1 (0 points)

    That worked perfectly, thanks a million, got me outta tight squeeze!

  • 52. Re: Stabilization option disappears for some clips
    menick Level 1 Level 1 (0 points)

    Another workaround to avoid losing Event metadata is to export an XML from the problematic event and re-import the xml.

     

    In order to maintain folder structure in keywords, smart collections etc, simply keep the old event. Select all keywords from the problematic event, and drag-n-drop to the newly created one from the XML. Make sure you tuck away the existing keywords on a temp folder before so you don't get duplicate keywords.

  • 53. Re: Stabilization option disappears for some clips
    APatch Level 1 Level 1 (0 points)

    This worked for me - and took two seconds.  Thanks!

  • 54. Re: Stabilization option disappears for some clips
    manuelmondragonloza Level 1 Level 1 (0 points)

    I find out a workaround to solve this, just pick up a similar selection of your original cut in the event browser (list view) and drop again in the storyline or replace from start and voilá the stabilization option re appears.  If you want to trim out again is your desition.  It takes a little some time, but it works for me.  It is no necessary to compress again.  Another solution is to Open in Timeline option.  In this view, you can see the clip selection in a timeline fullview and then the stabilization/rolling shutter are back.

  • 55. Re: Stabilization option disappears for some clips
    manuelmondragonloza Level 1 Level 1 (0 points)

    Select your clip, apply the Open in Timeline option, and your stabilization/rolling shutter option comes back.

  • 56. Re: Stabilization option disappears for some clips
    PVPDX Level 1 Level 1 (0 points)

    I've had this same problem - for me it's a problem with the Audio Syncronization - Clips that i'd syncronized audio to using the "Syncronize Clips" option in the pull down menu the stabiliztion option in the inspector menu dissapears for. When I go back to the pre-sycronized version of the same clip the Stabilization option come back...

     

    It's a total pain.

  • 57. Re: Stabilization option disappears for some clips
    aapl.crox Level 1 Level 1 (0 points)

    Does anyone have a solution to this yet? Open in timeline will show the option, but as soon as you exit the timeline it goes away. Please help!! FCPX is such a joke!!

  • 58. Re: Stabilization option disappears for some clips
    CoralVision Level 1 Level 1 (25 points)

    This got me around the bug. Thanks, Studio Engineer.

  • 59. Re: Stabilization option disappears for some clips
    Ginnysababe Level 1 Level 1 (0 points)

    "Right click" the messed up clip, choose "Open in Timeline" and once you do you should see the option back in the inspector. I used to use a different, way more annoying solution, so I wanted to tell everyone about this one. Good luck! Happy editing. God bless.