Skip navigation
This discussion is archived

10.4.7 upgrade

7098 Views 60 Replies Latest reply: Jul 11, 2006 4:39 PM by R C-R RSS
1 2 3 ... 5 Previous Next
sdmacps Calculating status...
Currently Being Moderated
Jun 27, 2006 2:52 PM
I just used Software update to install 10.4.7. All went fine until the restart. Now all I have gotten for about an hour is the beautiful gray Apple. Nothing happens. What next?
G4 500, Mac OS X (10.4.6)
  • Jeroen Pietersma1 Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:00 PM (in response to sdmacps)
    Similar problem here...
    After the install my Mac (G5 dual 2.3) rebooted and once everything started up, the Mac was turned off, just like someone shut the electricity off...

    I pressed the start button again, was watching the grey screen for quite a while and same thing happened again.

    Tried one more time and then the grey screen seemed to stay and the fans were blowing at top speed... I shut the Mac down and rebooted in safe mode.... (press shift key while booting)

    also switched off my external firewire drive which has a Techtool eDrive... These are the Login Items I have:
    iTunesHelper
    Microsoft AU Daemon
    iCalAlarmScheduler
    iMsafe
    sharkMonitor
    free-1 USB Phone
    iTunes
    StuffitAVRDaemon
    MagicMenu
    Aspyr Game Agent Helper

    any ideas?



    I just used Software update to install 10.4.7. All
    went fine until the restart. Now all I have gotten
    for about an hour is the beautiful gray Apple.
    Nothing happens. What next?
    G5 dual 2.3 Ghz
  • Mulder Level 6 Level 6 (8,980 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:05 PM (in response to sdmacps)
    You should restart in Safe Mode and use Disk Utility to Repair Disk, then Repair Permissions. When repairing the disk, if it reports any errors, keep running it until no more are reported, then Repair Permissions and try to startup normally.

    Mulder

    If my answer helped solve your problem, please consider awarding some points. Why Reward Points?

    iMac G4 700Mhz   Mac OS X (10.3.9)  
  • Jeroen Pietersma1 Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:12 PM (in response to Mulder)
    it is not possible to Repair Disk when it's the startup drive, not even in safe mode
    G5 dual 2.3 Ghz
  • JimUrban Level 4 Level 4 (2,590 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:19 PM (in response to Jeroen Pietersma1)
    Use disk utility on OS X DVD.

    Jim

    PowerBook G3 500 Mhz "Pismo" (Wonna buy it so I can get a MacBook?)   Mac OS X (10.4.6)  
  • paulsmith Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:22 PM (in response to sdmacps)
    On my MB I am experiencing very choppy screen refreshes after installing the update. Window drags are "jumpy", and even typing - in any app - has a noticeable lag. Key presses seem to take a moment or two to "catch up". Looking at top(1), nothing is consuming much in the way of CPU or memory resources.

    MacBook White 2.0 GHz   Mac OS X (10.4.6)   2 GB RAM
  • GamerPly5 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:31 PM (in response to sdmacps)
    I installed the update and now i get a grey "You Need To Restart" screen on my MBP. Does anyone have any ideas what to do?
    Macbook Pro 2.16 15", Mac OS X (10.4.6)
  • Jeroen Pietersma1 Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:33 PM (in response to JimUrban)
    I ran Disk Utility - no problems found - then repaired disk permissions
    Booted and same thing: once it's up, it shuts down immediately like there's a power failure.... and it takes a looong time before the grey screen is gone...


    Use disk utility on OS X DVD.

    Jim

    PowerBook G3 500 Mhz
    "Pismo" (Wonna buy it so I can get a MacBook?)  
    Mac OS X (10.4.6)  
    G5 dual 2.3 Ghz
  • Jeroen Pietersma1 Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:38 PM (in response to Jeroen Pietersma1)
    might not have anything to do with it, but it's strange anyway: when I ran Software Update, it said the update was 39.8 MB
    At the web site the file is 64 MB...
    On another drive which has the Techtool emergency startup disk, Software Update just popped up and also showed 64 MB....
    G5 dual 2.3 Ghz
  • paulsmith Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:47 PM (in response to paulsmith)
    FWIW, a restart seems to have resolved this issue.
    MacBook White 2.0 GHz, Mac OS X (10.4.6), 2 GB RAM
  • ecmacbook Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:57 PM (in response to sdmacps)
    While this occurred before I updated to 10.4.7, I experienced a similar startup failure. My Mac was stuck on the grey apple logo and never booted the os. I was able to solve this problem by holding down the option key while before the logo appeared when starting. This brings up the option of selecting which volume to boot from. Then after selecting my Macbook hard drive the os started fine. Hope this helps.

    Macbook   Mac OS X (10.4.6)  
  • MattMendTO Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 3:59 PM (in response to sdmacps)
    There are major problems with this update. I repaired permissions as I always do before an update. Ran the update. First thing I noticed, when I launched iChat, it asked me to configure accounts all over again. Previous config was lost. Then I couldn't launch Terminal. I downloaded the combo updater and ran that hoping it would fix things. No such luck. Now I can't launch things such as Terminal, Disk Utility, etc. I get error -10810. Tough to troubleshoot when I can even launch the terminal.

    Matt
    MacBook 2.0, Mac OS X (10.4.6), 2 gig RAM
  • MattMendTO Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 4:03 PM (in response to MattMendTO)
    I had a hunch there might be a ton of threads running so I quit just about every app and tried restarting Terminal. Now it starts but can't do much with it:

    Last login: Tue Jun 27 18:39:28 on console
    Welcome to Darwin!
    Matt-Laptop:~ matt$ ps -aux
    -bash: fork: Resource temporarily unavailable
    Matt-Laptop:~ matt$ ps -ex
    -bash: fork: Resource temporarily unavailable
    Matt-Laptop:~ matt$ ps
    -bash: fork: Resource temporarily unavailable
    Matt-Laptop:~ matt$

    Any ideas?

    Matt
    MacBook 2.0, Mac OS X (10.4.6), 2 gig RAM
  • Guy Parrot Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 4:29 PM (in response to sdmacps)
    I too ran into some problems on my MacBook: it took 3 attempts to reboot, and finally did when I tried the following combo: command-caps-P-R. It's up and running, but I have no access to Mail, iChat, iPhoto, iTunes, Keynote, Firefox, iCal, and a few others. However, Dashboard and Safari seem OK for now. I need to make a deeper search to find what else is U/S and what works.

    * Guy
    13" MacBook , 2Gig RAM, Mac OS X (10.4.6), 5th gen Video iPod
  • Jeroen Pietersma1 Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 27, 2006 4:36 PM (in response to Jeroen Pietersma1)
    My mac is working again...
    Not sure what did the trick, but here's the latest:
    I threw out the Caches (for user and also in Library on Mac HD) and deleted all startup items.
    Then rebooted and not this power failure anymore.
    So the next thing was to figure out which startup item might have been causing the problem by addind them one by one... I first started iTunes and the screen goes black/the power is cut.
    I unplugged the cable from my Harman Kardon soundsticks, unplugged their power, started up the Mac, started iTunes and then it was fine. Plugged the soundsticks back in and now everythings is working...
    I also noticed that in the Sound pref pane, the input jumped to my free-1 USB phone, while iSight was selected, but maybe that's because the driver used to be a startup item and mixed things up.
    So my guess is iTunes and my speakers caused this and after unplugging or basically starting over, it's fine again.
    But I'm not sure at all - is that possible at all?
    G5 dual 2.3 Ghz
1 2 3 ... 5 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.